Obavijesti

News

Komentari 3

Ćorić je siguran da će Vlada naći rješenje za Petrokemiju

Ćorić je siguran da će Vlada naći rješenje za Petrokemiju

To je, pored Ine i Agrokora, još jedan od 'vrućih krumpira' koje je Vlada dobila u naručje. Siguran sam da ćemo sve ove procese, s obzirom na entuzijazam i drugačiji pristup izvući na pozitivan način, rekao je

VIDEO

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u srijedu kako je siguran da će Vlada u konačnici imati rješenje za Petrokemiju, ustvrdivši da je to pored Ine i Agrokora još jedan od "vrućih krumpira" koje je Vlada dobila u naručje.

Kako je rekao u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", rad na dokapitalizaciji Petrokemije je u tijeku, razgovore vodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, odnosno ministrica i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, a siguran je da će u konačnici imati rješenje za tu kutinsku kompaniju.

"To je, pored Ine i Agrokora, još jedan od 'vrućih krumpira' koje je Vlada dobila u naručje. Međutim, siguran sam da ćemo sve ove procese, s obzirom na entuzijazam te, ja bih rekao, drugačiji pristup u posljednjih godinu i pol dana, izvući na pozitivan način do kraja", kazao je Ćorić.

Postrojenja rade: Ina nastavila isporučivati plin Petrokemiji
Postrojenja rade: Ina nastavila isporučivati plin Petrokemiji

Dioničari Petrokemije na izvanrednoj su skupštini sredinom siječnja donijeli odluku o pokretanju procesa dokapitalizacije, u kojem se namjerava prikupiti 450 milijuna kuna. Petrokemija je ranije izvijestila da je zaprimila obvezujuće ponude nekoliko zainteresiranih ponuđača za dokapitalizaciju, među kojima austrijskog Borealisa te PPD-a i Ine.

Kada je riječ o projektu LNG terminala na otoku Krku, Ćorić je kazao da oko toga postoji cijeli niz procesa koji se odvijaju paralelno. Onaj vezan za obvezujuće ponude za zakup kapaciteta nalazi se u početnoj fazi, a u tijeku je i ocjena ponuda za nabavku broda za terminal.

Ćorić vjeruje da će međunarodni partneri, prije svega zemlje sjeverno od Hrvatske, iskazati interes za zakup kapaciteta na terminalu, a da će isto učiniti i pravne osobe u Hrvatskoj. U međunarodnom kontekstu, ocjenuje Ćorić, ovaj terminal, kao i brojni drugi terminali u Europi, definitivno predstavlja "infrastrukturni moment" koji osigurava dobavu i diverzifikaciju dobavnih pravaca za zemlje sjeverno od Hrvatske, odnosno one srednje i istočne Europe.

Naveo je da terminal ima kapacitet 2,6 milijardi prostornih metara plina godišnje, što trenutno otprilike predstavlja razinu ukupne potražnje za plinom u Hrvatskoj. "Dakle, potražnja u Hrvatskoj ne traži tako velik terminal i upravo stoga držimo da je u kontekstu europske energetske unije ovaj terminal jako dobar alat i zato je i prepoznat sa strane Europske komisije", ističe Ćorić te vjeruje da će i ponude za zakup kapaciteta terminala koje očekuju u slijedećih nekoliko mjeseci to i dokazati.

Ćorić smatra da bi konzultanti za otkup dionica Ine od mađarskog MOL-a trebali biti poznati do kraja slijedećeg tjedna. Odluka će biti na Vladi RH, napominje Ćorić, u kojoj smatraju da je najtransparentniji i najbolji mogući način za ulazak u proces otkupa dionica onaj u suradnji sa svjetski renomiranim konzultantom.   

"On nam može pomoći u procjeni trenutne vrijednosti, ali isto tako i u procjeni tržišta, kao i evaluaciji potencijalnih partnera u nekoj slijedećoj fazi. Što se Ine tiče, vjerujemo da taj proces na taj način može biti jedino bolji, a upravo zbog toga smo i išli u smjeru angažmana konzultanta za procjenu, a onda i za tu drugu fazu", rekao je, između ostaloga, Ćorić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.