Obavijesti

News

Komentari 10

Ćorić: Vjerujem da ćemo se do petka dogovoriti sa sindikatima

Ćorić: Vjerujem da ćemo se do petka dogovoriti sa sindikatima
1

Ministar Ćorić je izvijestio ) da su od sindikalne strane dobili primjedbe na Vladin prijedlog pregovaračkog protokola koje će stručnjaci proučiti. Vjeruje da će se do petka dogovoriti

VIDEO

 Ministar rada i mirovinskog sustava i voditelj Vladina pregovaračkog tima Tomislav Ćorić izvijestio je u utorak nakon još jednog kruga pregovora sa sindikalnim čelnicima o Temeljnome kolektivnom ugovoru (TKU) da su od sindikalne strane dobili primjedbe na Vladin prijedlog pregovaračkog protokola koje će stručnjaci proučiti te je dodao kako vjeruje da do petka mogu doći do zajedničkog rješenja i potpisivanja protokola.

Potvrdio je da su razgovarali o pregovaračkim pozicijama obiju strana te je podsjetio kako je Vladin prijedlog bio da Vladina i sindikalna strana u pisanoj formi "iskomuniciraju pregovaračka pozicije" kako bi mogli znati o čemu će razgovarati u sklopu pregovora o Temeljnome kolektivnom ugovoru.

"Sigurni smo da postoje stavke i točke koje neće biti prijeporne, ali i različitosti o pojedinim člancima TKU. Mislim da je jako dobra opcija i nadam se da su se predstavnici sindikalne strane složili kako je dobro da unaprijed definiramo opseg naših razgovora", rekao je Ćorić novinarima nakon sastanka.

Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li se istodobno pregovarati i o trima granskim kolektivnim ugovorima (GKU) koji također istječu, Ćorić je rekao kako je TKU temeljni dokument, a granski se pregovaraju usporedno s TKU i predmet su pregovora s reprezentativnim sindikatima iz pojedinih područja i ministara koji vode pregovaračke odbore u ime Vlade RH. "U tom kontekstu mogu reći da nećemo nijednog zaposlenika u javnim službama ostaviti na vjetrometini, njihova će prava biti zaštićena", istaknuo je Ćorić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Slažemo se da se pregovori o TKU i GKU vode paralelno, nećemo imati ništa protiv takve prakse, no TKU je temelj za pregovore u okviru svih područja javnih službi", dodao je.

 Na pitanje je li mu prihvatljivija ideja da se potpiše "privremeni" TKU na dva do tri mjeseca pa da se u miru pregovara o "pravom" TKU, Ćorić je odgovorio da je Vlada naputkom svojim službama i resorima dala do znanja svim zaposlenicima u javnom sektoru i službama da njihova prava neće biti dovedena u pitanje tijekom pregovora i nakon što prestane vrijediti TKU.

 "Inicijativa koja je danas došla službeno sa sindikalne strane bit će razmotrena i - ako uvidimo da postoji neki pozitivni element u toj inicijativi od pravilnika o radu u okviru institucija - anticipirat ćemo takvu inicijativu i nemamo nijednog razloga bježati od najboljih rješenja. Pozdravljamo bilo kakvu inicijativu koja dolazi sa sindikalne strane, a koja će dovesti do boljih rješenja i u okviru pregovora o TKU i pravima zaposlenika u javnim službama", rekao je Ćorić.

U vezi s osnovicom plaća Ćorić je rekao da će to - ako sindikalna strana to pitanje stavi u kontekst pregovaračkih stajališta kao jednu od tema - biti predmet razgovora. Vladi i našem pregovaračkom odboru je u interesu povećanje plaća u javnim službama, ustvrdio je Ćorić.  

U vezi sa sindikalnim zahtjevom za 13. plaćom Ćorić je rekao kako se danas u neslužbenom dijelu razgovora spominjala 14., 15. , pa i 16. plaća.

U ime sindikalnoga pregovaračkog tima predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je kako su danas prošli tekst pregovaračkog protokola i dogovorili se za novi sastanak u petak (24. veljače) u 15 sati. "Razgovarali smo o sindikalnim prijedlozima kako prebroditi 'cajtnot' i predložili sklapanje kratkoročnog TKU na dva do tri mjeseca sadržajno istovjetnog TKU koji je sada u produženoj primjeni pravnih pravila kako bismo ispregovarali TKU koji bi na dulje vrijeme jamčili dobru razinu prava zaposlenih u javnim službama. Predložili su Vladi da otvori i pregovore o GKU koji istječu", rekao je.

 "Ministar je naš prijedlog primio na znanje i vjerujemo da će to predočiti Vladi koja će se o tome očitovati možda već u petak na novom sastanku pregovaračkih odbora, kada bi pregovarački protokol mogao biti potpisan. Idući sastanak pregovaračkih odbora bit će u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava", rekao je.

 Na pitanje o mogućem štrajku ne počnu li pregovori o GKU, Mihalinec je odgovorio kako su skloniji pričekati odluke Vlade jer smatraju da je bolje ući u pregovore u nekonfliktnoj situaciji i da ima još dovoljno vremena.

"Ako postoji dobra volja druge strane, definitivno ne treba posezati za krajnjim sindikalnim alatima", rekao je.

 Na pitanje je li točno da su sindikati predložili da se ono o čemu se dogovore odnosi samo na članove sindikata, a ne na sve zaposlene u javnim službama, Mihalinec je odgovorio kako su to dijelom "šaljive smjernice koje su uputili Vladi". Sindikati smatraju da trebaju pregovarati za članstvo, a ako se odnosi na sve zaposlene - da i oni trebaju participirati određenom solidarnošću kako je to u mnogim zemljama Europe i svijeta, poručio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora