Obavijesti

News

Komentari 9

Costa Concordia neće ploviti, izrezat će ga u brodogradilištu

Costa Concordia neće ploviti, izrezat će ga u brodogradilištu
1

Radovi na otklanjanju golemog kruzera će započeti ubrzo i trajat će možda godinu dana i koštati oko 300 milijuna eura. Radovi će se odvijati u četiri faze

VIDEO

Brod Costa Concordia, koji se naslonio na hrid otoka Giglia u Tirenskom moru u siječnju ove godine, kada je poginulo 32 ljudi, bit će ispravljen, zatim otegljen u jedno talijansko brodogradilište i razrezan na komade, rečeno je u petak na konferenciji za novinare predstavnika brodara Costa Crociere, talijanske civilne zaštite i tvrtke koja će izvoditi radove, javlja vecernji.hr.

Concordia, dakle, više neće zaploviti. Radovi na otklanjanju golemog kruzera će započeti ubrzo i trajat će možda godinu dana i koštati oko 300 milijuna eura.

- Procedura kojom će se otkloniti brod od 44.600 tona ući će u povijest brodarske inženjerije - kazao je šef civilne zaštite Franco Gabrielli. Talijansko-američki konzorciji Titan-Micoperi pobijedila je na natječaju za otklanjanje broda s otoka Giglia. Radovi će se odvijati u četiri faze.

Prva, stabilizacija broda izgradnjom podmorske platforme kako ne bi odskliznuo na dno te će biti učvršćen čeličnim žicama, a na strani broda koja je izvan mora postavit će se velika spremišta za vodu. Druga, dvije velike dizalice bit će učvršćene za podmorsku platformu te će polako podizati brod kako bi ga se izravnalo, a u postavljene spremnike na boku broda će se ubacivati voda. Treća, kada će brod biti uspravan, postavit će se i na drugom boku spremnici s vodom. Četvrta, iz spremnika s obje strane broda bit će ispražnjena voda.

Za još dva tijela poginulih se traga

Prethodno će brod biti očišćen i poduzet će se sve potrebne mjere kako bi se izbjeglo zagađivanje mora. Spremnici u kojima je bila voda bit će napunjeni zrakom kako bi se brod držao na površini. Kada će biti u stanju da može plutati, brod će biti otegljen u jednu talijansku luku.

Hoće li biti obnovljen? - Ne, bit će razrezan - odgovorio je Silvio Bartolotti, glavni direktor tvrtke Micoperi. Predsjednik američke tvrtke Titanm, koja u ovom poslu čini konzorcij s talijanskom Micoperi, Richard Habib, kazao je kako je zadovoljan što će američka tvrtka koju predstavlja biti uključena u „nevjerojatan posao spašavanja broda Concordia“, te kako će se raditi uvijek držeći na prvom mjestu zaštitu okolice.

Kada brod bude otklonjen, nastavit će se raditi na otklanjanju i podmorskog postolja i uspostavljanju stanja prije brodoloma. Za još dva tijela poginulih putnika Concordije se traga i Gabrielli je kazao kako će u brodu kada bude uspravan možda potraga za njima biti uspješnija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa