Obavijesti

News

Komentari 56

Čović: 'Bez izmjene ustava BiH ne može postati članica EU'

Čović: 'Bez izmjene ustava BiH ne može postati članica EU'
1

Pojasnio je kako će reformi ustava vjerojatno prethoditi izmjena Izbornog zakona kako bi se zajamčilo da brojniji narodi, prije svega Bošnjaci, ne nameću Hrvatima predstavnike u vlasti

VIDEO

Hrvatski član Predsjedništva BiH na odlasku Dragan Čović rekao je kako bez promjene ustava ta zemlja neće moći postati članica Europske unije, što je ocijenio i prigodom da se riješi hrvatsko pitanje nakon što  su na posljednjim izborima Hrvati preglasani od brojnijih Bošnjaka prigodom biranja člana državnoga vrha, prenose u srijedu tiskani mediji u Mostaru.

- Ustavne odredbe se svakako moraju prilagoditi ambijentu u Bosni i Hercegovini i našim maštanjima o europskoj budućnosti i sve ono što mislimo napraviti u reorganiziranoj BiH. To bez izmjene ustava svakako neće ići - rekao je Čović sinoć u Mostaru.

Pri tome je pojasnio kako će reformi ustava vjerojatno prethoditi izmjena Izbornog zakona kako bi se zajamčilo da brojniji narodi, prije svega Bošnjaci, ne nameću Hrvatima predstavnike u vlasti. 

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović dodao je kako po sadašnjem Izbornom zakonu Hrvati nemaju nikakve izglede izabrati svog člana državnog Predsjedništva imajući na umu da su Bošnjaci nekoliko puta brojniji od toga naroda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Igra koja se vodila zadnjih nekoliko mjeseci rezultirala je time da je brojniji narod poslao poruku nama Hrvatima: 'koliko god da ste homogeni ili se organizirali, ako dobijete 100 posto glasova mi ćemo vam izabrati predstavnike - rekao je Čović.

On je dodao kako će hrvatske stranke poslati jasnu poruku te da će izmjena izbornih propisa po presudi Ustavnog suda u predmetu Bože Ljubića o legitimnom političkom predstavljanju predstavljati preduvjet za uspostavu i funkcioniranje vlasti.

Treći izbor Željka Komšića za hrvatskog člana BiH Predsjedništva većinom glasova bošnjačkih birača mimo većinske volje Hrvata izazvao je velike političke i nacionalne frustracije kod toga naroda. Organiziran je veliki prosvjed u Mostaru, a u 20-tak većinskih hrvatskih općina  u BiH on je proglašen nepoželjnom osobom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina