Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čović upozorava da je BiH u krizi nesagledivih razmjera

None Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je da je BiH u krizi nesagledivih razmjera i upozorio da će se dodatno produbiti ako sutra ne bude imenovan mandatar za novo ministarsko vijeće

Ranije ovoga mjeseca sporazum o uspostavi vlasti potpisali su čelnici nacionalnih stranaka Čović, Bakir Izetbegović (SDA) i Milorad Dodik (Saveza nezavisnih socijaldemokratata SNSD) te postavili rok od 30 dana.

- Mi smo već u krizi nesagledivih razmjera. Godinu dana je od izbora, a još uvijek nagađamo o strukturi vijeća, rekao je Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH u Mostaru.

Pozvao je članove državnog predsjedništva da na sutrašnjoj sjednici za mandatara imenuju Zorana Tegeltiju iz SNSD-a.

- Za mene je apsolutno neprihvatljivo da nemamo izvršnu vlast nakon što su stranke pobjednice dogovorile detalje i podijelile resore, a da to nismo u stanju nakon pet ili deset dana punom dinamikom provesti. Očekujem da mandatar bude imenovan, dodao je Čović. 

Predsjedavajući kolektivnog državnog predsjedništva Željko Komšić poslao je središnjem izbornom povjerenstvu i policijskoj agenciji SIPA-i zahtjev za provjerom Tegeltije, a te su institucije odgovorile kako za to nema nikakvih zapreka.

(mz)

Komentari (24)
  • Čović podržava Dodika pred sutrašnji sastanak Predsjedništva.I Čović i Zagreb i Dodik i Beograd isključivo rade na razbijanju i podjeli BiH. Nesagledive razmjere su Aluminijum Čoviću, sve ostalo je političko s......

    26. 8. 2019,   18:45
  • jel to bogati tvrdolinijaš s hrpom afera na leđima koji se druži sa miloradom dodikom i krim miljeom

    26. 8. 2019,   18:41
  • Prijedete granicu Kamensko a onda put Livna. Livanjska sela napustena a gradic Livno grad duhova. Pa odatle prema Sujici. Svaka druga kuca na prodaju. Od Sujice do T.Grada nista. U T.Gradu situacija kao u Livnu. Prodaje se, iznajmljije se, a pretezno su vrata i prozori mnogih bivsih trgovina daskama zabarikadirani. E onda put prema Mostaru.Ista tuga i zalost. Vise ima hrvatskih zastava po kucama neg stanovnika.

    26. 8. 2019,   19:09