Obavijesti

News

Komentari 4

'Covid19 kao restoragedon, pad prometa za više od 90%'

'Covid19 kao restoragedon, pad prometa za više od 90%'
1

Po podacima iz te udruge, samo u ugostiteljstvu izravno je zaposleno oko 110 tisuća ljudi, što je gotovo polovica od ukupno zaposlenih (stalno i sezonski) u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti

VIDEO

Dva tjedna od zatvaranja objekata promet u ugostiteljstvu pao je za više od 90 posto, a s obzirom na mjere socijalne distanciranosti i neizvjesnost oko ponovnog rada, za tu je djelatnost pandemija covid-a 19 "restoragedon", kaže predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.

"Ugostitelji će lokalno i globalno zbog ove pandemije najviše nastradati, što se već pokazuje u zadnja dva mjeseca. No, sada manje boli što je bilo, a više ono što će biti, jer donedavne prognoze da bi početkom srpnja moglo biti otvoreno bar 30 posto objekata sada više nisu ni toliko optimistične. Za restorane pogotovo, kao i sve druge vrste objekata u kojima se priprema i uslužuje hrana gostima", kaže Medak za Hinu.

Mjere za spas gospodarstva u petak i ponedjeljak u Saboru
Mjere za spas gospodarstva u petak i ponedjeljak u  Saboru

Loša perspektiva i za dalje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Komentirajući podatke fiskalizacije koji pokazuju da je u djelatnosti smještaja te usluživanja i pripreme hrane promet u zadnjem tjednu ožujka pao za više od 90 posto, Medak ističe da je to očekivano zbog pandemije i svih mjera, ali i šokantno, jer je perspektiva za iduća dva-tri tjedna, a moguće i duže, vrlo loša.

Stoga utjecaj covid-a19 na rad restorana, konoba, kafića, barova, cateringa i ukupno ugostiteljstva naziva "restoragedonom", jer ih dovodi do "kraja", s vrlo malim mogućnostima održanja ili eventualne prenamjene poslovanja s obzirom na prostorne, financijske, kadrovske i druge (ne)mogućnosti ugostitelja.

"Apsolutno sve ili gotovo sve je stalo, nešto restorana još radi s dostavom hrane ili putem drive-ina, no time se ostvari tek mali postotak prometa, oko 3 do 6 posto, što je u kombinaciji sa zahtjevnim mjerama za zaštitu dostavljača i ukupno dostave za mnoge neodrživo, pa i skupo", ocjenjuje Medak.

Njuškalo i mjere za održavanje malog i srednjeg poduzetništva
Njuškalo i mjere za održavanje malog i srednjeg poduzetništva

Kaže da se ugostitelji pridržavaju mjera zaštite i zaustavljanja pandemije, te da će za radnike i ukupno poslovanje koristiti mjere vlade.

Po podacima iz te udruge, samo u ugostiteljstvu izravno je zaposleno oko 110 tisuća ljudi, što je gotovo polovica od ukupno zaposlenih (stalno i sezonski) u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti.

Ne želimo se predati, predlažemo ukidanje cestarina ljeti

Neki ugostitelji su odlučili zadržati i sačuvati radnike, ali većina ih, pogotovo mali, to jednostavno ne može kada im je promet nula kuna, a što je sada gotovo kod svih.

'Krizne okolnosti traže i mjere racionalizacije javne uprave'
'Krizne okolnosti traže i mjere racionalizacije javne uprave'

Stoga, a i s obzirom da je za sada teško očekivati neki promet u ugostiteljstvu do ljeta, Medak kaže da njihova udruga, kao i Inicijativa Glas poduzetnika, smatra da su potrebne mjere za otpis plaćanja, a ne odgoda.

Sve da ugostitelji i uhvate nešto prometa u srpnju, kolovozu i dalje do kraja ove godine, teško da će to biti više od pet, šest, možda sedam milijardi kuna, a godišnji pad prometa mogao bi biti i oko 70 posto, procjenjuje Medak.

"Unatoč svemu ne želimo se predati, pokušavamo, neki od nas, u restoranima proizvoditi hranu, tjesteninu, pakirati i konzervirati nešto, pripremati namirnice za dostavu s našim receptima i slično", iznosi Medak, dodajući da na žalost to mnogi ne mogu raditi, jer nemaju prostorne, proizvodne i druge uvjete.

Udruga poljoprivrednika traži mjere za očuvanje OPG-ova
Udruga poljoprivrednika traži mjere za očuvanje OPG-ova

I kada se ukine zabrane kretanja i objekti otvore, smatra da će restoranima, konobama i sličnim objektima s hranom za stolovima biti teško, jer je pitanje koliko će si gosti moći toga priuštiti, ali vjeruje da bi kafićima moglo biti malo lakše, pogotovo onima s terasama i na otvorenom.

"Ako do ljeta zabrane prođu, predlažemo ukidanje cestarine po autocestama, da se ljudi po Hrvatskoj više mogu voziti i obilaziti razna odredišta, a time si i lakše priuštiti ugostiteljsku ponudu. Ugostitelji će ih toplo dočekati", poručuje Medak.

HTZ Staničić: Pad turističkih noćenja u ožujku 53 posto izravna posljedica covida19

U Hrvatskoj je u ožujku boravilo 118,2 tisuće turista ili 75 posto manje nego u istom mjesecu 2019., dok je noćenja ostvareno 53 posto manje, prvi su podaci iz sustava eVisitor koji potvrđuju iznimno negativan utjecaj pandemije covid19 na turistička kretanja, ističe direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

"Utjecaj pandemije koronavirusa na globalna turistička kretanja iznimno je negativan i očekivano je vidljiv i na turističkim rezultatima ostvarenim tijekom ožujka u Hrvatskoj. Turističkog prometa gotovo nema", iznosi Staničić uz podatke iz sustava eVistor za ožujak i prva tri mjeseca.

Pad noćenja od 53 posto u ožujku ove godine znači da ih je ostvareno 518,2 tisuće, dok je statistika za prva tri mjeseca nešto povoljnija, zahvaljujući boljem prometu u prva dva mjeseca.

Turista je, naime, po eVisitoru, u prva tri mjeseca ukupno došlo 635 tisuća, koji su ostvarili gotovo 1,9 milijuna noćenja, što su u odnosu na isto razdoblje 2019. minusi od 33 i 20 posto.

Ožujak prvi mjesec velikog utjecaja pandemije covid-a 19

Od ukupnih 118,2 tisuće prijavljenih dolazaka turista u ožujku, oko 65 tisuća su bili stranci, što je i 80,3 posto manje nego u ožujku 2019., a ostvarili su 64,5 posto manje noćenja ili gotovo 280 tisuća.

Pritom su najviše noćenja ostvarili domaći turisti odnosno gosti iz BiH, Njemačke, Slovenije i Austrije.

Domaćih je turista bilo 53,3 tisuće, a njihovih noćenja 238,8 tisuća, što je 60,7 odnosno 24,2 posto manje nego u ožujku 2019.

Primjetno je, kako izdvajaju iz HTZ-a, da je većina turističkog prometa u ožujku registrirana u komercijalnim smještajnim objektima, 72 posto, dok je preostalih 28 posto udjela u nekomercijalnom smještaju ujedno i porast od onoga u istom mjesecu prošle godine.

Naime, u komercijalnom smještaju je sa oko 110 tisuća noćenja zabilježen minus u ovom ožujku iznad 60 posto, dok je u nekomercijalnom smještaju sa blizu osam tisuća noćenja zabilježen porast od 110 posto.

Prerano za ljetne prognoze

S obzirom da turističkog prometa gotovo nema, te da je i neizvjesno kada će se 'pokrenuti', jer i u Hrvatskoj, kao i globalno, ovisi o ishodima borbe s pandemijom, Staničić napominje da se sada HTZ bavi izmjenama godišnjeg programa rada i financijskog plana za 2020., te uz dnevnu komunikaciju s predstavništvima u svijetu, domaćim i stranim strateškim i drugim partnerima te međunarodnim turističkim udruženjima nastoje održati prisutnost Hrvatske na tržištima.

"Održavamo prisutnost na tržištima kroz aktivnosti na društvenim mrežama s objavama virtualnih putovanja po Hrvatskoj uz izražavanje podrške i empatije obzirom na trenutno stanje u drugim zemljama", kaže Staničić.

Naglašava i da je za konkretne prognoze za glavni ljetni dio turističke godine (srpanj, kolovoz i rujan) u ovom trenutku još uvijek prerano govoriti, ali ističe da će se u idućem razdoblju, kad se za to steknu adekvatni uvjeti, intenzivno raditi na promociji i pozicioniranju Hrvatske kao sigurne zemlje.

"Fokus će biti na domaće tržište te na onima kojima su hrvatske destinacije lako dostupne cestovnim pravcima", otkriva Staničić.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.