Obavijesti

News

Komentari 1142

Crkva pokrovitelj okupljanja ginekologa, udruge zgrožene

Crkva pokrovitelj okupljanja ginekologa, udruge zgrožene
1

Visoki pokrovitelji skupa na koji su pozvani liječnice i liječnici specijalisti, odvjetnici i drugi su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i kardinal Josip Bozanić...

VIDEO

Hoće li se barem dignuti glas protesta protiv ovakvog srednjovjekovnog bezumlja, samo je jedan od komentara na društvenim mrežama.

Mnogi su bili ogorčeni 1. Hrvatskim kongresom forenzične ginekologije i perinatologije u Topuskom, i to samo zbog jednog razloga. Visoki pokrovitelji skupa na koji su pozvani liječnice i liječnici specijalisti, odvjetnici i drugi su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i kardinal Josip Bozanić. Organizator je, među ostalima, Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu.

Zloupotreba ovlasti

Brojne su joj udruge poručile da je podržavajući jedan religijski određen skup koji nasrće na prava žena zloupotrijebila svoje ovlasti umjesto da štiti ustavne vrijednosti. Među njima su Neformalna inicijativa civilnog društva, Centar za građansku hrabrost, Protagora - udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i udruga Rode. Smatraju da bilo kakvo povezivanje vrha Katoličke crkve s ginekologijom u okviru sustava javnog zdravstva predstavlja zvono za uzbunu, s obzirom na to da Katolička crkva sustavno želi smanjiti opseg reproduktivnih prava žena. Udruga Rode čak je pozvala na bojkot Kongresa. Podržao ih je ugledni zagrebački ginekolog Dubravko Lepušić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Podržavam Udrugu Rode i ograđujem se od kolega koji su organizirali ili sudjeluju na nečemu što nema veze s medicinom - napisao je na svojem profilu na Facebooku Lepušić. Dodao je kako u sekularnoj državi Crkvi nije mjesto na znanstvenim i stručnim skupovima, bez obzira na to što se radi tek o pokroviteljstvu.

- Time se daje značaj jednoj neznanstvenoj disciplini, a to je religija. Ja prema tim ljudima imam ljudsko poštovanje, ali smatram da nemaju što raditi kao pokrovitelji ovakvih skupova - zaključio je Lepušić.

Stotine građana složilo se s njim na društvenoj mreži.

- Hrvatsku je napustila pamet. Primitivizam i bezobraština caruju - napisala je korisnica.

Bili su i protiv pilule

- Religija je privatni odnos svakog čovjeka sa svevišnjim i tako treba i ostati: u privatnosti kuće, crkve, džamije itd. - još je jedan od komentara na Facebooku. Bilo je i onih koji su podržali predsjednicu, ali je takvih bilo puno manje.

- Konačno država ima predsjednika koji zastupa većinu građana Hrvatske koji su katolici - napisao je jedan korisnik mreže.

Centar za građansku hrabrost podsjetio je kako je organizator Hrvatsko katoličko liječničko društvo početkom 2012. žestoko napalo tadašnjeg ministra zdravlja Rajka Ostojića zbog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. U nekoliko navrata tvrdili su i to da je “pilula za dan poslije” abortivno sredstvo, zbog čega je niz medicinskih stručnjaka koji su s njima stalno u ratu reagirao ustvrdivši da je riječ o znanstveno sasvim neutemeljenoj tvrdnji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1142
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...