Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Crkva se žali na diskriminaciju vjeronauka oko plaćanja knjiga

None Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Prema tumačenju Ministarstva, riječ je o izbornom predmetu, a udžbenike za izborne predmete ne financiraju, navodi Večernji list. Sve đake u osnovnim školama će dočekati besplatne knjige na jesen

Katolička crkva požalila se na diskriminaciju vjeronauka u školi jer Ministarstvo obrazovanja na čijem je čelu Blaženka Divjak ne planira u setu udžbenika koji će na jesen dočekati sve osnovnoškolce diljem Hrvatske, a koji se nabavljaju iz proračuna, platiti udžbenike za vjeronauk, piše u petak Večernji list.

Prema tumačenju Ministarstva, riječ je o izbornom predmetu, a udžbenike za izborne predmete ne financiraju, navodi dnevnik.

Stoga je jučer crkveni vrh ministrici Divjak uputio pismo o nejasnoćama u vezi otkupa udžbenika za vjeronauk, što je za Hrvatski katolički radio potvrdio i predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda Ivica Pažin.

Naveo je da Ministarstvo obrazovanja negira vlastitu odluku donesenu prije nekoliko mjeseci i artikuliranu u Zakonu o udžbenicima, u kojem se navodi da će Vlada, odnosno Ministarstvo, po čl. 14. Zakona, otkupiti i podnijeti sve financijske troškove za sve udžbenike osnovnih škola.

Pažin ističe da je problematičan naputak Ministarstva znanosti i obrazovanja osnovnim školama (objavljen 16. ovog mjeseca) o nabavi udžbenika obveznih predmeta za iduću školsku godinu, ističe Večernji list.

Naime, ministrica Divjak pozvala je sve osnovne škole, a to posebice vrijedi za prve i pete razrede u kojima kreće primjena novih kurikula od iduće godine, da pošalju popis udžbenika obveznih predmeta koje će Vlada financirati, pri čemu će udžbenici, u skladu s odlukom, biti u vlasništvu pojedinih škola, ali ne i učenika, navodi Večernji list.

Iz Ministarstva obrazovanja odgovornost su prebacili na Ministarstvo financija.

"Prethodnih godina Ministarstvo je sufinanciralo nabavu udžbenika korisnicima zajamčene minimalne naknade i ni tada se nisu financirali udžbenici vjeronauka i ostalih izbornih predmeta. Stupanjem na snagu novog Zakona o udžbenicima, jednak model financiranja udžbenika primijenjen je na sve učenike osnovnih škola. Ako Ministarstvo financija osigura dodatna sredstva za nabavu udžbenika izbornih predmeta, ti će se udžbenici i nabavljati", kažu u ministarstvu, prenosi Večernji list.

Komentari (41)
  • Protjerajte ih iz škola, vjeronauku je mjesto u Crkvi!!!

    31. 5. 2019,   10:19
  • Država treba prestati financirati SVE političke stranke, vjerske organizacije, nevladine udruge, sportske klubove, nacionalne i ine manjine i njihove aktivnosti. Svačija lisnica u svačijem džepu. Iz poreza plaćati samo VOJSKU, POLICIJU, ZDRAVSTVO, JAVNU UPRAVU a i to raščistiti od uhljeba, povećati efikasnost i svesti taj čitav aparat na razumnu mjeru.

    31. 5. 2019,   09:49
  • Pa neka ih crkva financira, u čem' je problem?

    31. 5. 2019,   09:39