Obavijesti

News

Komentari 198

Crkva zemlju daje za luksuzne stanove, ali ne škole i vrtiće

Crkva zemlju daje za luksuzne stanove, ali ne škole i vrtiće
3

VEO TAJNE: Iako dobiva novac iz proračuna, javnost ne zna gdje su završili milijuni od lukrativnih projekata Crkve. Kardinal Bozanić smijenio je prebendare tek nakon milijunskih gubitaka

VIDEO

Crkva u Hrvatskoj, a pogotovo Zagrebačka nadbiskupija, posjeduje brojne vrijedne nekeretnine. Koliko i gdje, javnost ne zna.
Zbog lošeg i štetnog upravljanja nekretninama te upuštanja u privatne projekte s investitorima izbio je skandal u kojem je Crkva oštećena za 384 milijuna kuna ili više od 50 milijuna eura.

Zbog toga je kardinal Josip Bozanić maknuo najmoćnijeg financijaša i ekonoma Kaptola, monsinjora Miju Gabrića. Maknuti su i kažnjeni (doduše, zasad samo molitvom, postom i zabranom službe) i ostali članovi Zbora prebendara. Gabrićeve poslove istražuje i DORH.

No projekti luksuznog trgovačkog centra u centru Zagreba i superluksuznih vila nisu jedni na kojima je Crkva sudjelovala. Oni su samo loše završili pa su na crkvenom zemljištu ostali dugovi koje su upisali privatni investitori za svoje kredite. Crkvi nije neobičajeno, štoviše, čak je i pravilo suradnja s privatnim investitorima na crkvenim zemljištima. Crkva se tako, umjesto gradnje vrtića, škola ili barem sakralnih objekata, upušta u projekte luksuznih stanova i poslovnih prostora na zemljištima koje im daje država ili su bili namijenjeni za drugu svrhu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sve je to legitimno, ali Crkva, koja je zadnje tri godine dobila 1,95 milijardi kuna iz državnog proračuna, nikome ne polaže račune i ne zna se za što su otišli milijuni kuna dobivenih od nekretnina. Crkva za prodaju i ne raspisuje natječaje te traži najbolju cijenu.
- Ako želite raditi nekretninski projekt s Crkvom potrebne su vam veze, morate imati njihovo povjerenje i poštovanje - kaže nam investitor koji je imao priliku poslovati s njima.

Nekad Crkva očito ima povjerenje u pogrešne ljude, poput osuđenoga generala Vladimira Zagorca, čija tvrtka je napravila propali trgovački centar Cascade, a na zemljištu su ostale hipoteke banaka. Ni kod njega, a ni u drugim projektima nisu baš provjeravali ni podrijetlo novca. Tako su i na drugom projektu, luksuznih vila Gorica, ostale hipoteke luksemburškog fonda, kojemu je teško naći prave vlasnike. U Zagrebu najbolju suradnju s Crkvom ostvaruje renomirana VMD Grupa i za njima nisu ostali repovi. Međutim, baš njima je Varaždinska biskupija prodala zemljište u Babonićevoj na kojoj je prvotno bilo planirano sjemenište. Umjesto njega niknulo je luksuzno naselje s 26 vila u kojemu dom imaju mnogi poznati. Varaždinska biskupija je novac uložila u propali biznis otpadom optužene Barbare Bešanić i izgubila 18 milijuna kuna. Crkva je dobila od države i dio nekad vojnih objekata na Črnomercu za Hrvatsko katoličko sveučilište. No oni su veći dio zemlje odmah dali za stanove i poslovne prostore. Kasnije, nakon propasti prvog investitora, opet je stanove sagradila VMD grupa. Cilj je bio da se od toga prikupi novac za studentski dom, menzu i nove prostore Sveučilišta koje je odmah pored privatnog kompleksa, no Katoličko sveučilište i danas traži donacije upravo kako bi digli standard. A luksuzni stanovi su prodani. Slično je i sa zemljištem u Strojarskoj. Njega je Zagreb vratio Nadbiskupiji, a oni su ga prodali za 10-ak milijuna eura VMD-u. Sad su tamo neboderi. Gdje je sav novac završio? Ne zna se, ali činjenica je da Caritas Zagrebačke nadbiskupije mora tražiti donacije kako bi sagradio dom za djecu bez roditelja nakon što su postali punoljetni. U Dubrovniku se Nadbiskupija upustila u posao s Midia grupom i završila u gubitku, a s njima planiraju graditi i stanove. Krčka biskupija je prodavala zemljište za aqua park i apartmane. Naš sugovornik kaže da se Crkva ponašala kao tvrtka u pregovorima te da su imali angažirane odvjetnike i ekonomiste.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 198
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag