Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Crkveni skandal: Smuljali su 50 milijuna eura i svi su smijenjeni

None Foto: Davor Visnjic/Vjeran Zganec Rogulja/Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL/Privatni album 18

Miju Gabrića i još sedam prebendara maknuli su kad je zagrebačka nadbiskupija potvrdila da su umanjili imovinu crkve. Ali kazne su zaista blage. Post, molitva, pomoć karitativnim ustanovama...

Nemam zasad nikakva komentara, rekao nam je u utorak inače susretljivi monsinjor Mijo Gabrić o kazni koju mu je odredio kardinal Josip Bozanić.

Mijo Gabrić godinama je bio glavni ekonom Kaptola, a zbog vođenja Zbora prebendara, koji upravlja velikom imovinom, prozvali su ga i prvim te najmoćnijim financijašem Crkve. U središtu je skandala o kojem se priča već godinama, ali sad su i Kaptol i sam Gabrić prvi put potvrdili da su istinita muljanja s crkvenom imovinom. Tjednik Nacional u novom je broju donio mnogo dokumenata i Bozanićevu odluku da kazni Gabrića zbog kršenja kanonskih zakonika i zbog toga što je bez znanja Nadbiskupije ulazio u propale projekte i opteretio crkvenu imovinu s 50 milijuna eura. Donose i pismo u kojem Gabrić priznaje da je svjestan moralne i kaznene odgovornosti.

Foto: Davor Visnjic/Vjeran Zganec Rogulja/Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL/Privatni album

Neslužbeno nam je potvrđeno i u Općinskom državnom odvjetništvu da su još 2016. godine otvorili istragu protiv Gabrića, ali ona još nije dovršena.

Crkva i Bozanić ipak su čekali, a onda, izgleda, odlučili raščistiti poslove moćnih prebendara. Svi članovi njihova zbora su smijenjeni, ali kazne su zaista blage. Post, molitva, pomoć karitativnim ustanovama...

POGLEDAJTE GALERIJU:

None Foto: Davor Visnjic/Vjeran Zganec Rogulja/Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL/Privatni album 18

Banke na crkvenoj imovini

Nacional navodi da posjeduje i dokument u kojem je pobrojeno da je Gabrić opteretio založnim pravom banaka crkvene nekretnine za više od 384 milijuna kuna, što je približno 50-ak milijuna eura.

Pojednostavljeno, Gabrić je za crkvena zemljišta potpisivao ugovore s privatnim investitorima. Oni su zatim dizali kredite na crkveno zemljište, a Gabrić im je to odobravao bez znanja Nadbiskupije. Kad su projekti propali, banke su sjele i na projekte i na crkvenu imovinu.

AFERA OD 50 MILIJUNA EURA Zbog malverzacija smijenili su najmoćnijeg financijaša Crkve

Najveća su dva slučaja u Zagrebu. Jedan je bivši trgovački centar Cascade u Tkalčićevoj ulici, ispod samog prebivališta prebendara. Drugi je elitno stambeno naselje Gorice u Remetama.

Čudni su putevi projektni

Mijo Gabrić u Tkalčićevoj ulici dao je atraktivno zemljište u zakup generalu Vladimiru Zagorcu, odnosno njegovoj tvrtki Molteh. O toj investiciji osuđenoga generala naveliko se pričalo da je u biti financirana novcem koji je izvučen iz Hrvatske, pa zatim vraćen preko nepoznatih tvrtki u Lihtenštajnu i tako opran. Trgovački centar je dugo najavljivan, ali sve je krenulo nizbrdo padom Zagorca. Osim toga se pokazao nefunkcionalan. Mijenjao je vlasnike pod čudnim okolnostima i uvijek se radilo o fondovima i tvrtkama kojima je teško bilo utvrditi pravog vlasnika. Centar je procijenjen na 179 milijuna kuna, ali je prodan za 22 milijuna kuna tvrtki Exportdrvo projekti nakon 15 prethodno propalih dražbi. Gabrić i novi vlasnik Tomislav Marinov povezani su preko drugih projekata. Centar su prenamijenili u hotel, a trenutačno na zemljištu stoji još 49 milijuna kuna hipoteka PBZ-a. Oko tog projekta ima još dosta repova koje treba raščistiti.

Foto: 24sata.hr

Drugi veliki propali projekt je stambeno naselje Gorice, s devet vila i ukupno 27 luksuznih stanova. Plan je bio prodati ih po cijenama od 2600 do 2800 eura. No što je trebalo biti luksuzno stambeno naselje u Goricama danas je zapušteni teren na koji nitko ne zalazi. Sve zjapi prazno. Visoka zaštitna ograda omeđuje devet sagrađenih, ali nikada dovršenih luksuznih vila. Susjedi ne znaju niti zašto stoje niti kad će biti dovršeni. Na tom projektu postoji hipoteka HPB-a od 20 milijuna kuna, ali i 11 milijuna kuna kredita luksemburškog fonda APS Delta.

Sevkin odvjetnik ga srušio

Zanimljivo je da su i Kaptolu, a navodno i DORH-u, sve prijavili bivši odvjetnici Zbora prebendara Dario Budimir i Marina Meter. Budimir je inače najpoznatiji javnosti kao odvjetnik Severine, ali manje je poznato zastupanje prebendara u brojnim sporovima. Gabrić mu je ostao dužan 6,6 milijuna kuna za usluge koje nisu plaćene. Pitali smo odvjetnički ured i zašto su prijavili Gabrića te kako komentiraju potez kardinala Bozanića.

Foto: 24sata.hr

- Nismo ovlašteni za odgovore koji se tiču Zagrebačke nadbiskupije i Svete Stolice. Ne možemo odgovoriti niti na ostale vaše upite s obzirom na tajnost postupaka u tijeku - kažu nam.

Međutim, potvrđuju da im je navedeni dug isplaćen izvansudskom nagodbom.
Zagrebačkoj nadbiskupiji također smo poslali upit za komentar ovog velikog slučaja, no nikakav odgovor do zaključenja ovog broja nismo dobili.

Imovina pod velom tajni

Marko Lukunić/Pixsell | Autor: Marko Lukunić/Pixsell Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Javnost ne zna koliko i na kojim lokacijama Crkva ima posjede, ali teško da je pozvana sudjelovati u gradnji trgovačkih centara (Cascade, slika gore) ili luksuznih stanova (Vile Gorice, slika dolje). Mijo Gabrić bio je okretan, iskusan i veoma povezan šef Zbora prebendara.

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL


 

Komentari (417)
  • Ahahahahahahahahaha, najveći lopovi na planeti, katolička crkva, yes. Naravno, uvijek se treba pitati zašto? Narod glup, posljedice priložene, bravo! Da im nitko ne ide blizu ne bi imali čime se bahatiti a ovako oni kroje jednoj državi pravdu, ma fuj. Umjesto da napredujemo vratili smo se u srednji vijek, užas, katastrofa, žalost.

    16. 1. 2018,   19:46
  • Pod hitno ukinuti financiranje crkve i uvesti crkveni porez. Ovo se otelo kontroli.

    16. 1. 2018,   19:55
  • „kompletnu vašu sektu treba smijeniti"

    16. 1. 2018,   19:42