Obavijesti

News

Komentari 13

Crna Gora izručila generala optuženog za rušenje Peruče

Generala Đukića je 18. srpnja 2015. uhitila crnogorska policija u zračnoj luci Tivat prilikom povratka za Beograd po hrvatskoj tjeralici zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog 90-ih

VIDEO

Crna Gora je iz ekstradicijskog pritvora izručila Hrvatskoj srpskog generala u mirovini i državljanina Srbije Borislava Đukića, priopćeno je u utorak iz Dokumentacijsko-informativnog centra "Veritas".

Generala Đukića je 18. srpnja 2015. uhitila crnogorska policija u zračnoj luci Tivat prilikom povratka za Beograd po hrvatskoj tjeralici zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu 90-ih.

General Đukić je optužnicom iz 1995. optužen za rušenje brane na Peruči, a istom su optužnicom obuhvaćeni i general Ratko Mladić, zapovjednik 9. kninskog korpusa JNA, sada pokojni general Mile Novaković, zapovjednik Srpske vojske Krajine (SVK) te major Milan Korica, zapovjednik svih pograničnih jedinica milicije SVK-a.

Optuženima je 1993. određen pritvor te je za njima raspisana tjeralica na osnovi koje je Đukić i uhićen.

Ubrzo po uhićenju, 12. kolovoza, Hrvatska je otvorila novu istragu protiv generala Đukića te Jovana Grubića, Milorada Radića, Dragana Harambašića, Petra Andrića, Vladimira Davidovića, Ilije Prijića i Slobodana Vujka zbog kaznenog djela protiv civilnog stanovništva počinjenog također u ratu 90-ih na području sjeverne Dalmacije i na osnovi nje 19. kolovoza 2015. dostavila je Crnoj Gori dopunsku molbu za njegovo izručenje.

Pravomoćnim rješenjem Višeg suda u Podgorici od 6. studenoga 2015. utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje generala Đukića i u Hrvatsku i u Srbiju, na osnovi čega je ministar pravosuđa Crne Gore Zoran Pažin odlučio izručiti ga Hrvatskoj.

Prema podacima Veritasa, prema međunarodnim tjeralicama koje je raspisao ured Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada su uhićena 154 osobe srpske nacionalnosti, od kojih je 51 izručena Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u