Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Crna knjiga javnog novca: Žele znati gdje se sumnjivo trošilo...

None Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Bujanje troškova je salo na tijelu javne uprave koje nema koristi. Želimo na njih ukazati i vratiti kontrolu građanima o tome kako se troše njihovi novci, kaže nam predsjednik Udruge Lipa

Udruga poreznih obveznika „Lipa“ pokreće kampanju prikupljanja novca (crowdfunding) za novi projekt imena 'Crna knjiga trošenja javnog novca'. Cilj projekta je evidentirati i dokumentirati slučajeve netransparentnog i neefikasnog trošenja novca poreznih obveznika.
 
Kampanja kreće 7. prosinca i trajat će do 28. prosinca 2017. godine, a početak provedbe projekta očekuje se u prvom kvartalu 2018. godine.

- Hrvatska je porezno preopterećena zemlja, a pritisak za smanjivanje poreza se ne može napraviti kada imamo kao sada, bujanje troškova. Mnogi od njih su nepotrebni, oni su salo na tijelu javne uprave koje nema koristi. Želimo na njih ukazati i vratiti kontrolu građanima o tome kako se troše njihovi novci - rekao nam je predsjednik Lipe Davor Huić. 

Projekt će trajati godinu dana. Novcem koji prikupe financirat će internetsku platformu, angažirati ekonomiste i novinare istraživače. 

- Želimo biti glas građana koji neće moći ignorirati - kaže Huić.

Nakon godinu dana, prikupljene i obrađene podatke će objaviti u obliku „Crne knjige“, koju će svaki donator dobiti na poklon. 

- Svaka lipa donirana ovom projektu bit će utrošena na izradu web stranice s bazom podataka i angažiranje stručnog tima koji će istraživati netransparentno trošenje javnih sredstava te provjeravati sve slučajeve koje dojave građani Republike Hrvatske - navode u Udruzi Lipa.

Građani mogu donirati putem crowdfunding platforme Indiegogo na adresi https://www.indiegogo.com/projects/udruga-lipa-crna-knjiga-trosenja-javnog-novca ili uplatom na žiro račun udruge putem opće uplatnice koja se može preuzeti na adresi www.manjiporezi.hr/crnaknjiga.

- Ovaj zajednički projekt građana i udruge Lipa sadržavat će popis i opis slučajeva u kojima se javni novac trošio netransparentno, nepotrebno i/ili nezakonito poput dvostrukog farbanja istog tunela, nabavki novih limuzina za prekobrojne državne agencije, kupovine burobrana koji ne služe ničem ili izgradnje prilaznih cesta do djedovine hrvatskih političara.  Crna knjiga će uključivati izradu web stranice i baze podataka te sugestije državi gdje bi mogla uštedjeti, a da se ne naruši kvaliteta javnih servisa. Slučajeve razbacivanja javnim novcem želimo istraživati u suradnji i uz pomoć hrvatskih građana te ih ovim putem pozivamo da nam doniraju sredstva i dojave slučajeve rasipanja javnog novca iz svoje okoline na e-mail udruge lipa@manjiporezi.hr kako bismo ih nakon službenog pokretanja Crne knjige objavili i javnim pritiskom spriječili da se ponove! - navode u Udruzi.

Komentari (13)
  • Problem je i što se godinama tako troši, a nema kazni za nikoga. Zato je Hrvatska i zadužena toliko pa se još dižu novi krediti jer se ni kamate ne mogu vraćati, a kamoli glavnica.

    7. 12. 2017,   15:51
  • Ništa nikom ne doniran,jer nikom ne virujem !!!

    7. 12. 2017,   12:41
  • Po komentarima se vidi zašto je hrvatskoj nužno potrebna obrazovna reforma. Same nebuloze. Ajmo staro,mlado,lijevi desni,donirajte 20 kuna. Provedbom idejnog plana crne knjige možemo biti samo na dobitku!

    7. 12. 2017,   20:43