Obavijesti

News

Komentari 60

'Crni petak': Burze su u padu, funta slabi, a zlato poskupljuje

'Crni petak': Burze su u padu, funta slabi, a zlato poskupljuje
1

Na europskim bi burzama cijene dionica u petak mogle potonuti između 6 i 7,5 posto, pokazuju terminski indeksi, dok su azijska tržišta već pod pritiskom odluke Britanaca o izlasku iz Europske unije

VIDEO

Kada se danas otvore europske burze, britanski FTSE, njemački DAX i francuski CAC indeks mogli bi pasti između 6 i 7,5 posto, a neki očekuju i znatno oštriji pad.

Analitičari američke Morgan Stanley banke procjenjuju da je moguć pad europskih dionica između 15 i 20 posto, nakon što su rezultati referenduma pokazali da su zagovornici izlaska Britanije iz EU pobijedili s 52 posto glasova.

- Bit će to ružno jutro. Ovaj ishod referenduma mnoge je ulagače uhvatio na krivoj nozi, kraj rasprave, kaže Mike Ellingsen, analitičar u tvrtki U.S. Global Investors.

Posljednjih su dana cijene dionica na svjetskim burzama snažno rasle jer su ulagači 'igrali' na to da će Britanija ostati u EU, no sada se plaše da će njezin izlazak izazvati poremećaje na financijskim tržištima i naštetiti ionako krhkom rastu globalnog gospodarstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rekordni pad tečaja funte

Na poremećaje na tržištima ukazuje i jutrošnji rekordni pad tečaja funte prema dolaru za više od 10 posto. Pritom je cijena funte zaronila na 1,3228 dolara, najnižu razinu od 1985. godine.

"Vratili smo se u 1985. godinu. U šest sati tečaj funte potonuo je 10 posto. To je doista nevjerojatno, a izlazak Britanije iz Unije dovest će do egzistencijalne krize za Europu", kaže Nick Parsons, valutni strateg u NAB-u.

Ulagači se užurbano povlače iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, i traže utočište u onima koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

S druge strane, snažno je porasla, oko 8 posto, cijena zlata, koje se smatra sigurnim utočištem za kapital u nesigurna vremena, baš kao i japanska te švicarska valuta.

Rastu i cijene državnih obveznica, koje također slove za sigurnije investicije.

Američki terminski indeksi, pak, najavljuju pad cijena dionica na Wall Streetu danas poslijepodne za 5 posto.

 

S&P: Britanski 'AAA' rejting neodrživ nakon 'Brexita' 

Agencija Standard & Poor's poručila je u petak kako vrhunski 'AAA' rejting Britanije nije održiv nakon što su Britanci glasali za izlazak iz Europske unije.

- Smatramo da pod ovim okolnostima 'AAA' rejting Britanije nije održiv, kazao je Moritz Kraemer, direktor u S&P-u, britanskom poslovnom dnevniku Financial Timesu, a prenosi Reuters.

Druge velike rejting agencije Fitch i Moody's već su snizile 'AAA' rejting Britanije, puno prije nego što je kampanja za referendum o izlasku Britanije iz EU-a započela.

Mnogi analitičari smatraju da će izlazak iz Unije naštetiti britanskom gospodarstvu, premda se očekuje da će Britanija i EU u idućem razdoblju postići trgovinski dogovor kakve Unija sada ima, primjerice, s Norveškom, Švicarskom ili Turskom.

Jutros je, nakon objave rezultata referenduma, tečaj funte prema američkom dolaru pao rekordnih 10 posto, pa je zaronio na samo 1,3228 dolara, najnižu razinu od 1985. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor