Obavijesti

News

Komentari 192

Crni telefon, sefovi i podzemni bunkeri: Sve tajne Pantovčaka

Crni telefon, sefovi i podzemni bunkeri: Sve tajne Pantovčaka
11

Ispod ureda predsjednika na zagrebačkim obroncima nalaze se tuneli i atomsko sklonište u kojem se može živjeti mjesecima, a u sefovima su nađeni milijuni...

VIDEO

Na zagrebačkim obroncima, u šumovitih 95 hektara Pantovčaka, krije se predsjednička oaza. Ondje predsjednik radi, a divljač se odmara. Iako su javnosti poznate prostorije Vile Zagorje, ona krije mnoge tajne poznate samo pokojnom i bivšem predsjedniku.

- Došavši u ured na Pantovčaku ugledao sam crni telefon. Podignuo sam slušalicu da nazovem Miloševića. Telefon je bio mrtav. Nitko od tajnica nije znao kako se uspostavlja linija, točnije nisu imale šifru. Nakon toga crni telefon odlazi u povijest. Nazvao sam u MUP te su došli specijalci i rastavili ga. Sve su odnijeli - rekao nam je umirovljeni predsjednik Stjepan Mesić. 

Inače, crni telefon su 1990. instalirali specijalisti iz Beograda. Bila je to zaštićena linija koja se koristila samo za vezu Zagreb - Beograd, odnosno Tuđman - Milošević. Koristio se isključivo tijekom Domovinskog rata, a inačicu crnog telefona, odnosno sigurne linije imali su i predsjednik Vlade, Sabora te Ministar unutarnjih i vanjskih poslova. 

Pixsell

U Tuđmanovo vrijeme se tim linijama komuniciralo s veleposlanicima u inozemstvu kad su trebali prenijeti neke odluke kako će se djelovati prema diplomatskim mrežama ili kad su se slale poruke našim misijama u UN-u. Ljudi koji su bili bliski pokojnom predsjedniku Tuđmanu kažu da su s crnog telefona zvali u New York, Moskvu, Washington...

- Telefon je stajao na malom pomoćnom stolu u Tuđmanovo vrijeme. Nitko osim njega nije imao pristup toj liniji. I da, bio je crn. Doslovce - kaže nam naš izvor.

Crni telefon u vili dao je rastaviti Stipe Mesić

Na gornjem katu Vile Zagorje, gdje se danas nalazi predsjednički ured, nekad je sjedio Tito. U drugom uredu, u kojem je nekad sjedila Jovanka, u Tuđmanovo vrijeme bio je smješten Hrvoje Šarinić. Poslije im se pridružila i Vesna Škare Ožbolt koja je bila zadužena za odnose s javnošću. Samo njih troje znali su doći do tajne sef sobe i predsjedničkog sefa. 

Pixsell

- U sef sobu moglo se ući uz pomoć šifre koju su znali samo Tuđman, Šarinić i Škare Ožbolt. Ondje su bile police pričvršćene na tri zida pune zapisa, dokumenata i snimki razgovora koje je Tuđman vodio s određenim sugovornicima. Sve što se nalazilo u sefu bilo je pomno popisano. To nije bilo za svačije oči. Što se danas ondje nalazi, ne znam - kaže nam nekad bliski Tuđmanov suradnik. 

Prema pisanjima medija, Tuđman je u sefu spremio dva milijuna njemačkih maraka koje su skupili hrvatski iseljenici i slali mu kao pomoć u obrani Hrvatske. Bio je to fond preko kojega je Tuđman skupljao novac. Iseljenici su, zauzvrat, dobivali diplome o zlatnom, srebrnom ili brončanom viteškom redu. Vitezom se postajalo nakon uplate od 1000 maraka na poseban račun, a diplomu je potpisivao predsjednik osobno. 

Nakon Tuđmanove smrti navodno su se sastali njegovi suradnici da odluče što će s tim novcem. Proširila se priča da su ga donirali samostanu u Mariji Bistrici koji se tada gradio. Marija Bistrica za Tuđmana je značila duhovni mir. No iseljenički novac i danas je tabu tema.

Pixsell

 - Ma kakva Marija Bistrica - odrješito je komentirao nekad bliski suradnik predsjednika Tuđmana. To je bilo sve što je htio reći na tu temu. Poznato je da su na golemom predsjedničkom imanju, prekrivenom uglavnom šumom, glavna atrakcija životinje. No nije oduvijek tako. U Tuđmanovo vrijeme su sigurnosne službe, uz predsjednika i suradnike, čuvale i tri para paunova koji su se šepurili. 

- Jedno jutro predsjednik se zabrinuo jer nije bilo silovitih urlika koje su proizvodili paunovi. Pitao je: ‘Čujete li ovo?’. Svi smo stali i osluškivali. Nismo čuli ništa. Rekao je da je upravo u tome i problem te pitao gdje su paunovi. Nastala je panika. Svi su krenuli u potragu. Nismo ih pronašli. Nakon nekog vremena opet smo čuli paunove krikove. Vratila su se dva para, no treći je zauvijek iščeznuo - prisjetio se Tuđmanov suradnik. 

Dolaskom predsjednika Mesića u Vilu Zagorje porastao je i broj domaćih i bili su to uredi Tita i Jovanke. Na katu je napravljena samo jedna preinaka. Titov ured bio je staklima odvojen od tajnice, a za Tuđmana su ondje sagradili zid. Prizemlje s četiri salona Južni salon, Svečana dvorana, Sjeverni salon i Pučka dvorana nalaze se u prizemlju vile.

Pixsell

Tijekom državničkih posjeta u Južnome salonu održavaju se programi susreta prvih dama. Vila je gotovo netaknuta od 1964. Ulaskom u vilu prolazi se sigurnosna provjera, a prvo što se vidi su zakrivljene stube koje vode u odaje predsjednika na prvi kat. Vilu Zagorje danas zovu Glavnom zgradom Pantovčaka. 

Divlje životinje i danas uživaju na Pantovčaku. Magarac Jerko, patuljasti konji Lucky i Ogi te kobile Julka i Suzi bili su Mesiću najdraži ljubimci. No pašnjaci i šume oko predsjedničke rezidencije na Pantovčaku dom su muflona, jelena lopatara, košuta, srna, paunova i fazana. Prvo je s Brijuna doveo parove divljih životinja koje su se do danas razmnožile pa na 100.000 kvadrata imanja slobodno živi njih 80-ak.

Nakon Tuđmana ostala su dva para paunova

Mesiću su prijatelji za 72. rođendan 2006. darovali ponija Luckyja, pa su konja Ćiru preselili na imanje u Božjakovini. Isti prijatelji su Mesiću godinu poslije darovali magarca Jerka. Umirovljeni predsjednik svojedobno nam je otkrio kako je Jerko individualac, ali se dobro slaže s drugim životinjama. No Jerko bez družice ne bi bio pravi magarac. Zbog toga je 2010. godine dobio bolju polovicu magaricu Marijanu. Ona je zapravo bila poklon Mesiću za njegov 75. rođendan. O životinjama se brinu pripadnici počasne zaštitne bojne koji osiguravaju kompleks, a o njihovu zdravlju brine se veterinar. On, pak, dolazi samo prema potrebi.

Pixsell

Dok ljepši spol uglavnom uređuje svoje domove kiteći ga svakojakim ukrasima, Mesić je nenamjerno nakitio vilu Zagorje silnim poklonima koje je dobivao na putovanjima. Ispod mramornog predvorja glavne zgrade, poznatije kao vila Zagorje, uski lift vodi do podruma u kojem se nekada do sitnih jutarnji sati feštalo s Titom. Pila su se najskuplja vina i igrao biljar. Danas ondje vlada grobna tišina. Nema zabava. Glasovi se čuju jedino kad se u katalog bilježe pridošli predsjednički pokloni. 

Skladište prepuno darova- najviše ih je dobio Mesić

Naime, danas se ondje nalazi “predsjednička darovnica”. Da bi se ušlo u skladište poklona, mora se proći ispod na desetke kilograma teške prave slonove kljove. Ne zna se točno odakle se ondje stvorila, no pretpostavlja se da ju je neki afrički vođa darovao Titu. Očito nitko nije znao što bi s njom, pa su je postavili između ulaznih vrata i stropa. Pred ulazom dobrodošlicu u podrum zaželi “mali Mesić”. 

Pixsell

Lutku umirovljenog predsjednika izradila je sisačka lutkarica Ivana Matijević, a umanjeni Mesić sa svojih 40 centimetara u tamnosivom odijelu ponosno dočekuje rijetke goste. Uz kljovu i Mesića u podrumu se može vidjeti i dres s potpisima nogometnih reprezentativaca iz 2006. Bio je to poklon predsjedniku Mesiću uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj. 

Franjo Tuđman je riznicu napunio sa skromnih 1500 poklona. Mesić ga je nadmašio za dvostruko. Puno je više putovao, pa je na Pantovčak donio zbirku od 3000 darova. Među njima su darovi simbolične vrijednosti, no ima onih koji su rijetki i prevrijedni za podrumsku zbirku. Neki od njih su libijska nošnja i sedlo pokojnog libijskog vođe Muamera Gadafija. Libijska nošnja kao i tradicionalna albanska i kazahstanska odjeća danas se čuvaju u zagrebačkom Etnografskome muzeju. Zagreb vjerojatno nikada neće dobiti podzemnu željeznicu zbog trusnog tla na kojem je podignut, no ima mrežu tajnih tunela koje “obični smrtnici” nikad nisu vidjeli. 

Misteriozni tuneli

Jedna od mističnijih priča koje kruže Zagrebom je ona o bunkeru ispod Banskih dvora. Priča se kako je bunker na dubini od 130 metara, a da je on tunelom povezan i s Pantovčakom i sa Sljemenom. Navodno su zatrpani početkom Domovinskog rata, kako srpski vojnici ne bi mogli tim tunelima doći do samih središta političke moći u Hrvatskoj. Neki od tunela su stariji, dok su drugi sagrađeni u novije vrijeme. 

Pixsell

Među novije sigurno spadaju i oni urezani u Sljeme u Markuševcu. Njih je sagradila Jugoslavenska narodna armija, a danas su korisni gljivarima za uzgoj gljiva. Za razliku od tunela ispod centra Zagreba, ovi su značajno veći i u njima se hoda bez problema uspravno. I danas su osvijetljeni. U njih se može kroz cijeli niz ulaza urezanih u Sljeme, ali do ulaza vode istrunule ljestve, pa se nikome ne preporučuje da kroči na njih. Prema pričama rijetkih koji su imali prigode istražiti taj dio tajnog Zagreba, mreža tunela doslovno se rasprostire ispod cijeloga grada. Krakovi vode na sve strane, a jedan navodno završava i ispod Banskih dvora, zbog čega bi bio sigurnosni rizik otvoriti tunele za posjetitelje. Neki pričaju i kako su tajne službe bivše Jugoslavije, Udba i OZNA, koristili tunele i podzemne prostorije ispod Zagreba, a za to vrijeme se vežu i stravične priče o mučenjima i ubojstvima ispod zagrebačkih cesta. 

Drugi tvrde kako se dijelom tunela i danas koriste hrvatske tajne službe i vojska, pa su zato zatvoreni za javnost. Pantovčak krije i atomsko sklonište u kojem su se za vrijeme Domovinskog rata, rjeđe no što su trebali, krili Tuđman i njegovi suradnici. Što sve krije atomsko sklonište, ne smije se otkrivati za javnost, no doznajemo da je opremljeno kao moderna kuća i ima sve da se u njemu mjesecima živi bez problema. 

Pixsell

- Gotovo se sve zna o sobama i prostorijama na Pantovčaku, no iz sigurnosnih razloga ne smije se govoriti što se ondje točno nalazi. Ali mogu reći da u slučaju potrebe korištenja skloništa predsjedniku i suradnicima ništa ne bi nedostajalo i imali bi komunikaciju s vanjskim svijetom - dodaje naš sugovornik. 

Točna lokacija skloništa također se ne smije znati

Stjepan Mesić kaže da jedino sklonište kojeg se on sjeća je u dijelu podruma koji sad služi za spomenute poklone. Nakon što su preživjeli raketiranje Banskih dvora 7. listopada 1991. godine, predsjednički ured preselili su u vilu Zagorje. 

S.Midžor

- Glavni savjetnici i tajnice smjestili su se u Južnom salonu. Bilo je teško raditi jer svi su slušali svačiji razgovor, ali su zato bili dobro upućeni u sve što se događalo. Svi ostali bili su u Sjevernom salonu. Radni ručkovi održavali su se u kamenoj dvorani - pojasnio nam je nekadašnji Tuđmanov suradnik. Imali su i noćna dežurstva, na kojima se izmjenjivalo pet glavnih savjetnika. 

Tko prođe ispod slonove kljove ima uvid u darove

- Znali su noću buditi predsjednika kad je bilo potrebno zbog izvanrednih situacija. On im je davao naputke što da čine, a ujutro ga je morao dočekati detaljan izvještaj o noćnom dežurstvu. Sjećam se da se nekako poklopilo da su se obično na dežurstvu Vesne Škare Ožbolt odigravale najosjetljivije situacije, pa ga je ona i najčešće budila. No moralo se tako raditi zbog opće sigurnosti - dodaje naš sugovornik. 

Na taj način predsjednički dvori funkcionirali su do 1993. godine.

Pixsell

- Jure Radić te je godine napravio za predsjednika aneks zgrade te su ondje premješteni svi suradnici. Ondje je i dvorana za sastanke i konferencije, no Tuđman ih je rijeko koristio. Draže mu je bilo da se sastanci odvijaju u glavnoj zgradi. Dvorana za sastanke u novoj zgradi na kraju je poslužila kao deponij za arhivu - pojasnio nam je nekad blizak Tuđmanov suradnik. 

Tuđman je u predsjedničkim dvorima svojim nasljednicima ostavio veliki pozlaćeni radni stol, koji se nalazi na prvom katu u kabinetu. Mesić navodno nikad za njim nije sjedio. U božićno vrijeme i na Pantovčaku kite borove. No ukrasi koji se koriste stari su gotovo 25 godina. Točnije, i njih je Tuđman ostavio u nasljeđe. Uz mnogobrojne umjetnine i životinje u vili Zagorje kriju se i dva klavira. Nakon Josipovićeva dolaska u uredu su se šalili da će s trećim predsjednikom oni biti glasniji od jeke paunova koja se ori Pantovčakom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 192
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a