Obavijesti

News

Komentari 43

Crnogorska pravoslavna crkva će uskoro biti vjerski priznata?

U Crnoj Gori od 1993. postoji Crnogorska pravoslavna crkva, ali kao nevladina organizacija. Ne priznaje je ni jedna kanonska crkva, ali ima podršku Kijevske patrijaršije, a sad će tražiti službeno priznanje

VIDEO

U zadnjih sto godina Pravoslavna crkva u Crnoj Gori  se formalno nalazi pod Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Najava vlasti Crne Gore da će definirati vlasništvo nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori te uputiti zahtjev za priznanjem Crnogorske autokefalne crkve, temelji se iz činjenica da je do 1920. godine pravoslavna crkva u Crnoj Gori bila neovisna.

U Crnoj Gori od 1993. postoji Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), ali kao nevladina organizacija. Ne priznaje je ni jedna kanonska crkva, ali ima podršku Kijevske patrijaršije. CPC za sad služi u u nekoliko kapela na Cetinju i jednoj crkvi u Kotoru.

Crnogorska pravoslavna crkva postojala je od 1485. godine, ali ju je kralj Aleksandar ukinuo 1918. nakon osnivanja Jugoslavije te upravo zbog činjenice da je bila autokefalna CPC ima pravo na obnovu.

Sve je počelo izjavom crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića na stranačkoj konferenciji u Nikšiću da će obnoviti autokefalnost CPC te optužbe da SPC podupire ideju Velike Srbije. 

- Na tom putu ćemo raditi na snaženju crnogorskog identiteta, neke važne korake smo na tom planu već ostvarili, ostao je još jedan važan korak kojim ćemo također ispraviti tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. vijeka, a to je obnova crnogorske autokefalne crkve. Dopadalo se to nekome ili ne, na tome ćemo predano raditi - kazao je Đukanović za lokalne medije.

Prvi korak prema neovisnosti crkve je Zakon o slobodi vjeroispovijesti zbog čega su javne rasprave su bile praćene i incidentima. Od početka se ovom zakonu snažno suprotstavila Srpska pravoslavna crkva, najbrojnija vjerska organizacija u Crnoj Gori koja posjeduje oko 700 pravoslavnih vjerskih objekata u toj zemlji.

Dok šef vladajuće stranke Milo Đukanović najavljuje obnovu autokefalnosti, odnosno samostalnost crnogorske pravoslavne crkve, tvrdeći da Srpska koristi zemlju i manastire koji joj ne pripadaju, iz SPC-a poručuju da neće dozvoliti nezakonito otimanje imovine.

Član pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske Vladimir Leposavić za Radio Slobodna Evropa ocjenjuje da je Đukanović ušao u zonu kršenja crnogorskog ustava. 

- Prije svega se krši Ustav i načelo odvojenosti crkve i države i to na način da se država preko svog šefa ili prvog predstavnika ne miješa malo, nego čak i direktno najavljuje uređivanje unutrašnjih crkvenih pitanja i potpuno mijenjanje po vlastitoj trenutnoj političkoj želji - kazao je Leposavić. 

CPC je pozdravila najavu predsjednika države Mila Đukanovića o tome da će država raditi na stvaranju crnogorske autokefalne crkve. Crnogorci smatraju da bez svoje pravoslavne crkve ne mogu imati neovisni identitet jer još uvijek imaju političke stranke koje se zalažu za ujedinjenje sa Srbijom i niječu neovisnost Crne Gore.

Podsjetimo, Carigradska patrijaršija je prošle godine priznala Ukrajinsku Pravoslavne crkve. 

Rusi u priznanju autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve vide crkveni raskol i pogodovanje Zapadu. Za Ukrajince odluka o autokefalnosti UPC-a predstavlja čin osamostaljivanja od Moskve.

Inače, carigradska patrijaršija najstarija je pravoslavna crkva, carigradski patrijarh prvi je po časti među pravoslavnim episkopima kao svepravoslavni biskup. Ali, Moskovska patrijaršija je najmoćnija i ima najveći broj vjernika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa