Obavijesti

News

Komentari 413

Crveni dosjei: U arhivi Udbe i 90.000 dosjea članova HDZ-a

Crveni dosjei: U arhivi Udbe i 90.000 dosjea članova HDZ-a
1

Na fotografiji je arhiva Udbe. Tu su kompromitirajući materijali, zapisi o doušništvu, moralnim posrnućima, dvostrukim igrama. Tajne “Sove”, “Foruma” i drugih će na sunce...

VIDEO

Arhive Saveza komunista Hrvatske, koje Božo Petrov i Nikola Grmoja kane otvoriti, na oduševljenje povjesničara i šire javnosti - nekima mogu izgledati pitomije od kartoteka Udbe, ali nisu!

Prvo, za mnoge će otkriće da su bili članovi Saveza komunista biti neugodno jer su danas antikomunisti. Drugo, partijski kartoni kriju bezbroj, više ljigavih no dubinski kompromitantnih, detalja. Oko 90.000 bivših komunista u HDZ-u itekako imaju razloga za strah. Bivša dužnosnica HDZ-a i članica SKJ, Hloverka Novak Srzić, koja se bavila i novinarstvom, ovako je popunila molbu za prijem u Partiju.

Dostignuća zahvalila Savezu komunista

- Tijekom školovanja odgojeni smo u duhu marksističkog pogleda na svijet. Povijest naših naroda, dani krvavih borbi za ove današnje mirne i spokojne dane, još više su ulili vjeru da je jedini put, put budućnosti, socijalizam i samoupravljanje - piše Hloverka, koja je tad još bila gimnazijalka, i nastavlja:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sigurno da sva današnja dostignuća u tako kratkom vremenu ne bi bila ostvarena bez jedne tako čvrste organizacije kao što je Savez komunista Jugoslavije...

Hloverka Novak Srzić molbu za prijem u Partiju pisala je čak dva puta. Druga molba nije poznata javnosti, i bog zna što sve sadrži... Jedan je desničarski portal prošle godine objavio “partijski karton” poznatog zagrebačkog HDZ-ovca u kojemu je, nakon niza osobnih podataka, pod rubrikom “nacionalnost” pisalo - “Jugoslaven”. Grdo! Još lani, u Savskoj je glavna parola na legendarnom šatoru bila “1991. protiv Jugoslavije - 2015. protiv Jugoslavena...”

Karton je bio ispisan pisaćim strojem i izgledao je autentično. HDZ-ovac je reagirao kao oparen: Nikad se nije iskazivao kao Jugoslaven, uvijek je bio Hrvat, sve je izmišljotina. Tužio je portal i dobio. Demanti je sudskim nalogom objavljen na portalu. No dezinformacija je kao jastuk pun perja koje pustite s vrha nebodera, a demanti je pokušaj da se to perje vrati u jastučnicu... Kako će se danas doimati partijski kartoni dužnosnika HDZ-a u kojima su njihove molbe za prijem u partiju?

U SK su išli radnici i odlikaši

Internetom je dugo kružila lažna partijska knjižica Tomislava Karamarka, koja mu je proizvela ponešto reputacijske štete, no inteligentijim čitateljima odmah je bilo jasno da tu nešto ne štima. U Partiju su, naime, uglavnom primali ili odlikaše ili radnike, pa je bilo jasno da knjižica nije bila autentična. No s nekim drugim kartonima autentičnost je bila puno upitnija. U Partijskoj arhivi su, recimo, i zapisnici iz Partijske škole u Kumrovcu, koju je vodio Ivica Račan, a završili su je, navodno, neki i danas utjecajni HDZ-ovci.

Franjo Tuđman nije kanio otvarati arhive niti provoditi lustraciju. Sasvim je jasno zašto. U HDZ je ušlo oko 90.000 članova Saveza komunista, a Tuđman je, kao kadrovik Jugoslavenske narodne armije - izvrsno znao i vrijednost kartoteka i značaj partijskih karakteristika. On je osobno bio jedan od trojice ljudi koji su imali uvid u “dosje Hebrang”, koji je prije predaje u arhiv pročišćen. Sin Andrija dobio je uvid u dosje koji je bio očišćen od svega važnog. Josip Manolić u svojim je memoarima nedavno otkrio dio motiva za to čišćenje. Andriju Hebranga, oca, uhitila su, naime, tri majora JNA - Veljko Kadijević, Dušan Bilandžić i - Franjo Tuđman. Što će još iscuriti...

Prošlog su tjedna Novosti objavile i davni panegirik dr. Slavena Letice Titu, u kojemu stoji:

Letica: Titova vojska spasa

- Duboko humani i vojnički genijalan Titov odnos prema ranjenim i oboljelim partizanima, narodu, pa i zarobljenom ili ranjenom neprijatelju, doveo je do potpune identifikacije vojske s narodom i naroda s Titom. Odnos Tita i njegovih boraca prema ranjenicima i bolesnima bio je, jest i bit će inspiracijom i mjerilom etičnosti u svakom ratovanju i u općem odnosu prema bolesnom i nemoćnom čovjeku... - pisao je Letica.

Mostova inicijativa za otvaranje partijske arhive dramatično će utjecati na odnose HDZ-a i Mosta jer je - očito je to - HDZ taj čiji su su kadrovi bili duboko uronjeni u bivši režim. Otkriti da je neki član SDP-a bio komunist nije ništa sablažnjivo, no s HDZ-ovcima stvar stoji mnogo gore. Razumno je, dakle, očekivati da će novinari u tim arhivama tražiti prije svega HDZ-ovce, od oca i majke premijera Plenkovića, preko Željka Reinera, do Žarka Domljana, Mate Granića, Davora Domazeta Loše i tko zna koga sve još ne.

Za koga radi taj Leljak

Tražit će im se tzv. karakteristike, o podrijetlu i materijalnom stanju ili veličanju Tita, što bi moglo dovesti do neopisive “tarapane”. Most je za te poslove angažirao Romana Leljaka, bivšega KOS-ovca, bivšega kontraobavještajca JNA, školovanog u Pančevu, koji je 2012. godine nakon izdržavanja višegodišnje kazne za prevaru građana na leasingu u iznosu od oko milijun eura, pušten iz zatvora. I u JNA je završio u zatvoru, kad je 1988. ukrao kasetofon i neki novac, pa će se sad razgovarati o čovjeku koji pokušava upozoriti na zločine, a ne o zločinima samim. Nikola Grmoja tvrdi da će se na ovaj način problem skinuti s dnevnog reda. Naprotiv: imat ćemo ga još godinama. Skandal s doušničkom prošlošću Lecha Walese otkriven je 2008., a i danas izluđuje i svađa Poljsku. Opširnije o tajnim dosjeima čitajte u novom broju Expressa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 413
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag