Obavijesti

News

Komentari 184

Čudo! Imao je četiri zaključene jedinice, ali ipak nije pao razred

Čudo! Imao je četiri zaključene jedinice, ali ipak nije pao razred
1

Učenik (19) Treće ekonomske škole trebao je pasti razred, no uz pomoć birokracije to je izbjegao. Inspekcija je školi naredila da zaključi novu ocjenu

VIDEO

Zagrepčanin (podaci poznati redakciji) ima 19 godina i učenik je trećeg razreda zagrebačke Treće ekonomske škole. Ili četvrtog. Ne zna. Nije siguran. Koji je razred zbog birokratskog kaosa ne zna ni njegova škola, ali ni Ministarstvo.

On je, naime, na kraju prošle školske godine iz četiri predmeta imao zaključenu ocjenu nedovoljan (1). Pao je matematiku, statistiku, hrvatski i računovodstvo. Trebao je automatski pasti i razred, no njegovi požrtvovni roditelji, također nastavnici, iskoristili su zakonsko pravo i žalili se na dvije ocjene.

Pao četiri predmeta, ali...

Statistiku i matematiku trebao je polagati pred povjerenstvom, no na dan ispita iz matematike njegovi roditelji javili su da je bolestan. Učenik je zatim 27. lipnja trebao polagati i matematiku i statistiku, no roditelji su se žalili Agenciji za odgoj i obrazovanje kako njihov sin ne može isti dan imati dva ispita. Školu stoga posjećuje nadzornica za matematiku koja utvrđuje da učenik nije imao dovoljno ocjena kako bi se ocijenio na kraju godine. Razlog je apsurdan. Učenik je školu upisao nakon početka školske godine jer je do tada bio učenik dopisne škole.

Dan nakon dolaska nadzornice školu posjećuje i prosvjetna inspektorica, koja mladiću poništava jedinicu iz matematike jer mu nije bila zaključena na zadnjem satu. Profesorica mu je, naime, dala mogućnost da i nakon zadnjeg sata ispravi ocjenu, no po mišljenju inspektora, time mu nije pomogla, nego narušila njegova prava.

Učenik je 28. kolovoza pao na ispitu pred povjerenstvom, no ispit je ponovno poništen. Iako je školska godina već počela, tek je 14. rujna, pred komisijom u kojoj je sjedila i savjetnica, položio matematiku. Njegova nastavnica, profesorica s 34 godine radnog staža, smatrajući se poniženom, izuzela se iz ocjenjivanja.

Ispit iz statistike također je poništen, ali ga je učenik konačno uspio položiti prije kraja kolovoza. Više ne pada razred jer ima samo dvije zaključene ocjene pa kreće na dopunsku nastavu prije popravnog. Kako je počela nova školska godina, a niti je završio treći niti ga treba ponovno upisati, nitko ne zna u koji bi razred svrstao mladića.

Rujan je i za učenika počinje dopunska nastava. Međutim, on je ponovno bolestan te ne dolazi na dogovorene sate. Računovodstvo je položio, a profesorica hrvatskog mu zaključuje nedovoljan. Roditelji se opet žale Ministarstvu te u školu dolazi viša savjetnica koja, između ostalog, utvrđuje da pisane provjere nisu oblikovane u skladu sa stručnim i metodičkim načelima. Jer na ispitima koje je rješavao, između ostalog, nije pisao datum niti mu je profesorica ostavila prostor da napiše svoje ime i prezime. Školu je posjetio i viši prosvjetni inspektor, koji je 23. studenog napisao rješenje.

Sedam dana za novu ocjenu

- Naređuje se Trećoj ekonomskoj školi da poništi zaključnu ocjenu iz predmeta Hrvatski jezik učeniku te mu na temelju provedenog dopunskog nastavnog rada utvrdi novu - napisao je inspektor u rješenju i školi odredio rok od sedam dana da “izvrši naredbu”. Ostavio je i napomenu kako izjavljivanje žalbe na rješenje ne odgađa njegovo izvršenje. Učenik, dakle, ne treba na ispit, nego mu moraju poništiti ocjenu, koju je stakao na dopunskom radu.

Više od četrdeset nastavnika Treće ekonomske škole uputilo je apel ministrici Divjak da zaustavi “teatar apsurda”. Roditelji ne žele komentirati slučaj, a institucije se pravdaju da je sve učinjeno prema propisima.

- Temeljem podneska roditelja, Agencija za odgoj i obrazovanje provela je dva stručno pedagoška nadzora vezano uz ocjenjivanje iz matematike i hrvatskog jezika učenika Treće ekonomske škole. U nalazima o provedenima stručno pedagoškim nadzorima predloženo je Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Samostalnom sektoru za inspekcijski nadzor, postupanje u okviru njihovih nadležnosti - šturo su odgovorili. Na naš ponovljeni upit nisu odgovarali, a Samostalni sektoru za inspekcijski nadzor nije se uopće oglasio na naš upit.

Odgovor ministarstva prenosimo u cijelosti:

Člankom 16. Zakona o prosvjetnoj inspekciji propisano je da se inspekcijski nadzor provodi tako da se ne ugrozi zakonom ili drugim propisom utvrđena tajna, a dokumentacija i činjenice i podaci utvrđeni u nadzoru tretiraju se kao službena tajna. Posebno se to odnosi na podatke o maloljetnim učenicima. Sukladno Zakonskom propisu inspektor je dužan kao službenu tajnu čuvati dokumentaciju te činjenice i podatke koji su u vezi s inspekcijskim nadzorom kao i identitet podnositelja podneska ako on to zatraži.

U Trećoj ekonomskoj školi u 2018. godini obavljeno je 3 inspekcijskih nadzora.

Ne možemo davati mišljenja o mogućnostima da netko pogriješi. Stručno-pedagoški nadzor nad radom nastavnika obavljaju djelatnici Agencije za odgoj i obrazovanje po predmetima.

25. kolovoza nije zakonski rok vezan uz dopunski nastavni rad ni završetak školske godine. Također, rokovi koji jesu zakonom ili drugim propisom regulirani odnose se na redovito stanje, rad i postupanje školskih ustanova.

Članak 77. Zakona o odgoju i obrazovanju u stavku 1. propisuje da učenik koji iz opravdanih razloga nije mogao pohađati nastavu i biti ocijenjen iz jednog ili više predmeta upućuje se na polaganje predmetnog ili razrednog ispita. Članak 77. Zakona o odgoju i obrazovanju u stavku 2. propisuje  da ako učenik zbog bolesti ili drugog opravdanog razloga ne pristupi popravnom ili predmetnom odnosno razrednom ispitu u propisanim rokovima, škola mu je dužna omogućiti polaganje ispita nakon prestanka razloga zbog kojeg nije pristupio ispitu.

U slučaju kad su stručno-pedagoškim, odnosno prosvjetnim nadzorom utvrđene nepravilnosti i propusti u postupku vrednovanja i ocjenjivanja učenika i/ili polaganja ispita, izdaju se mjere kojima se utvrđeno stanje usklađuje s propisima kako bi se ostvarila učenička prava. Sukladno Zakonu  o odgoju i obrazovanju učenik kojem su na pravilan način utvrđene zaključne ocjene za određenu školsku godinu, i pri tome su najviše dvije zaključne ocjene nedovoljan (1), ima pravo na dopunski nastavni rad iz tih nastavnih predmeta.

Sukladno članku 21. Zakona o prosvjetnoj inspekciji inspektor će nadziranoj ustanovi narediti poništenje ocjene ako nađe da je u postupku ispitivanja, odnosno ocjenjivanja povrijeđen zakon, drugi propis, statut ili drugi opći akt, ili ako zaključna ocjena nije utemeljena na podacima o praćenju rada i napredovanja učenika i ocjenama donesenim u tijeku nastave, ili ako zaključna ocjena utvrđena na ispitu pred povjerenstvom nije izvedena iz ocjena pojedinih dijelova ispita ili iz ocjena pojedinačnih odgovora, ili ako poništenje ocjene predloži osoba ovlaštena za stručno-pedagoški nadzor.

Nakon poništenja zaključnih ocjene Škola je dužna učeniku ponovno izvesti zaključnu ocjenu koja može biti i nedovoljna u kojem slučaju se učenika upućuje na popravni ispit.  

Članak 77. Zakona o odgoju i obrazovanju u stavku 2. propisuje  da ako učenik zbog bolesti ili drugog opravdanog razloga ne pristupi popravnom ili predmetnom odnosno razrednom ispitu u propisanim rokovima, škola mu je dužna omogućiti polaganje ispita nakon prestanka razloga zbog kojeg nije pristupio ispitu.

Koji je mladić razred, ne odgovaraju. Kako neslužbeno doznajemo, punoljetni učenik je do sada promijenio nekoliko škola.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 184
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa