Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čudo od čovjeka: Naučio je više od 100 rijetkih i izumrlih jezika

ITALIJA: Neobična priča o Riccardu Bertaniju (86), koji je odustao od školovanja kako bi čitao i učio. Danas zna više od 100 izumrlih i rijetkih jezika, što je dokumentirano u više tisuća dnevnika

Riccardo Bertani (86) je izniman čovjek, rođen u zemljoradničkoj obitelji, u Caprari u Italiji. Odustao je od školovanja nakon završene osnovne škole te je svoj život posvetio prevođenju i dokumentiranju preko 100 izumrlih i rijetkih jezika iz cijeloga svijeta.

 - Bilo je prenaporno, odustajem- rekao je Bertani o svojoj odluci o prestanku školovanja odmah nakon završetka osnovne škole.

- Bio sam zainteresiran za druge stvari i moram reći da je samo jedna učiteljica shvaćala moju odluku-. Bertani tvrdi da je oduvijek bio "alergičan na matematiku", stoga je kao dječak počeo raditi u polju, kao i većina njegovih vršnjaka, no ubrzo je shvatio da nije neki poljodjelnik. Nakon toga se posvetio stvarima koje ga zanimaju i za kojima je strastven, kao što su čitanje i učenje jezika.

Od ruske književnosti do eskimskog i etrušćanskog

Budući da je Ricardov otac bio član Komunističke partije te bivši načelnik sela, većina knjiga koje je posjedovao bile su na ruskom jeziku. Iako Bertani nije razumio ruski bio je očaran. Počeo je tražiti Tolstoja i čitati ruska djela na talijanskom, zatim je, služeći se ruskom gramatikom naučio ruski jezik na kojem su izvorno napisane. Iz nekog nepoznatog razloga privukle su ga Istočne zemlje kao Rusija i Ukrajina te je sljedećih 18 godina isključivo prevodio, bilo koje knjige koje je mogao naći na ruskom ili ukrajinskom. Nakon što je upoznao svoj narod s ruskom i ukrajinskom kulturom i baštinom, otkrio je i počeo se zanimati za Sibirce, Mongole, Eskime te su ga počeli zanimati rijetki i izumrli jezici.

Ricardo Bertani imao je jedinstven raspored učenja, naime još otkako je bio mali dječak fascinirala ga je zora,
 
  - Godinama sam se budio u dva ujutro i čekao sunce da izađe. Noću dok sam Čekao izlazak sunca učinilo mi se da mi mozak bolje funkcionira (da ja bolje funkcioniram), misli su mi bile bistrije, stoga sam to vrijeme počeo provoditi učeći-

prenose talijanske novine La Repubblica. Kako je stario, taj raspored mu je postajao sve gušći, no i danas se 86-godišnji Bertani budi u pet ujutro kako bi vidio izlazak sunca pri tom učeći svoje voljene jezike.

Bertanijeva fasciniranost jezicima počela je s ruskim i ukrajinskim ali se proširila na više od 100 rijetkih i izumrlih jezika diljem cijeloga svijeta, uključujući eskimski, yukatski, rutulski, etrurski, pruski, baskijski, mongolski i mnoge druge. Bertani je svoja 70-godišnja iskustva dokumentirao u više od 1000 dnevnika s prijevodima, objašnjenjima, načinom izgovora tisuća i tisuća riječi iz više stotina jezika. Stručnjaci koji su proučili njegovo životno djelo smatraju to načinom da sve te izgubljene i nepoznate jezike približi i omogući pristup prosječnim Talijanima. Svatko tko želi vidjeti ili učiti iz njegovih dnevnika je dobrodošao, Riccardova su vrata uvijek otvorene.

Bertanijevo majstorsko djelo s preko 100 rijetkih i izumrlih jezika popularno je među lingvistima iz cijeloga svijeta. Bio je pozivan kao počasni gost u Rusiju, Bugarsku i druge zemlje kako bi pričao o svojim iskustvima, no svaki put je odbio. Nikada nije napustio Italiju, razlog je kako kaže strah od razočaranja, jer je on godinama stvarao svoju sliku Rusije i drugih zemlja čitajući knjige i ne želi si to upropastiti stvarnošću,
 
                   -Bojim se da bi to bilo kao posjet današnjoj Grčkoj nakon čitanja Eneide- tvrdi Ricardo.

Zanimljivo je da Ricardo Bretani ne govori ni njemački ni engleski niti bilo koji drugi moderni jezik, ali testirate li njegovo znanje yukatanskog ili etruščanskog jako ćete se iznenaditi. Unatoč njegovu opsežnu znanju jezika, Riccardo Bertani ne srami se priznati svoje pogreške. Odustajanje od škole, nakon samo pet godina osnovne školovanja, priznaje da kada se nađe s jednostavnim množenjem ili dijeljenjem, čak i s geometrijskim likovima ima veliki problem. Uvijek je bio loš u aritmetici i geometriji što je bio razlog zašto je mrzio školu toliko jako.

 

VIDEO MOŽETE POGLEDATI OVDJE:


 

Komentari (45)
  • Veli moja baka: Kolko jezika znaš tolko vrijediš. Ovaj je onda od zlata

    2. 3. 2017,   20:08
  • Blago mu!!

    2. 3. 2017,   18:39
  • Svaka čast!

    2. 3. 2017,   18:35