Obavijesti

News

Komentari 40

Čudo u vozilu Hitne pomoći: U život su ga vraćali čak 19 puta

Čudo u vozilu Hitne pomoći: U život su ga vraćali čak 19 puta
4

Pulski tim Hitne pomoći spasio je život teško bolesnom Josipu R. (72) iz Kavrana, oživljavali su ga dva puta u vozilu jureći prema bolnici, a još su ga i 17 puta defibrilirali

VIDEO

Bio sam na poslu kad me žena nazvala i rekla da je punac loše. Znam da ne voli ići k doktoru, a čim je Hitna došla, znao sam da je gadno.

Ispričao nam je to član obitelji Josipa R. (72) iz Kavrana kraj Pule, pacijenta kojeg je Hitna pomoć prošlog tjedna na putu do bolnice u sat vremena dva puta oživljavali te 17 puta defibrilirali.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:10

- Odradio sam smjenu na poslu, a u međuvremenu sam se čuo sa ženom, koja mi je rekla da je umro od srca. Šokirao sam se! Išao sam po malu u vrtić i žena me ponovno zove i kaže da je punac živ i da ga liječnici još oživljavaju. Došao sam u pulsku bolnicu i vidio sam ga. Bio je loše te su ga odveli u reanimacijsku salu u Pulu. Čekali smo ispred vrata ne znajući što se događa. Tamo smo bili oko sat vremena i liječnik je rekao da mora hitno ići u Rijeku na operaciju. Ti liječnici koji su ga oživljavali istinski su heroji koji vole svoj posao i rade ga sa srcem - ispričao nam je Josipov zet.

U Hitnoj pomoći rekli su nam kako su prošlog ponedjeljka dobili poziv da pacijent ima bolove u trbuhu zbog hernije.

Liječnica Tea Crnogaj (28), medicinski tehničar Tarik Gvožđar (28) te vozač Dario Bilić (53) odmah su krenuli pomoći Josipu.

Trebalo im je dvadesetak minuta da dođu do Kavrana.

- Pri dolasku smo zatekli pacijenta u teškom stanju. Koža mu je bila hladna i vlažna te smo krenuli u transport. Odmah smo mu dali analgetsku terapiju i počeli raditi EKG. U međuvremenu je pacijent arestirao, prestao disati. Reanimaciju smo počeli u 14.12 sati i završili u 15.05 sati. U tih sat vremena stalno smo mu masirali srce. Oba puta kad je pacijent prestao disati i ostao bez pulsa, vozač je zaustavio vozilo i krenulo se u reanimaciju. Defibrilirali smo ga 17 puta. Prvi put pacijent je ostao bez pulsa već nakon nekoliko kilometara od kuće te smo morali stati sa strane kako bismo krenuli s oživljavanjem. U tome smo sudjelovali svi troje, i liječnica, i tehničar, i vozač. Počeo je spontano disati, zjenice su reagirale na svjetlo i predali smo ga na hitni bolnički prijam. Uspjeli smo oživiti čovjeka i to nam je najveća sreća, ali pacijent je zbog svojeg stanja prevezen u Rijeku - ispričali su nam članovi pulskog tima.

Neslužbeno doznajemo da je imao infarkt te su mu ugrađeni stentovi u Rijeci. Pacijent je uz to imao zapetljaj crijeva, nastupila je gangrena, pa je završio na operaciji abdomena.

Doktor Srđan Jerković, ravnatelj Zavoda za hitnu meducinu Istre, kazao je da bi u takvoj situaciji mnogi odustali od oživljavanja.

- Pulski tim nikad ne odustaje dok postoji i najmanja šansa za pacijenta. Kod gangrene i zapetljaja crijeva mora se brzo reagirati i operirati jer u protivnome može uslijediti smrt. Pacijent je preživio infarkt. Mogao je preminuti i od infarkta i od zapetljaja crijeva. Nasreću, to se nije dogodilo i nadam se da će se gospodin potpuno oporaviti - rekao je dr. Srđan Jerković.

Josipova obitelj iznimno je zahvalna pulskoj Hitnoj pomoći i liječnicima.

- Oni su pravi heroji, a i moj punac je heroj jer se unatoč svim zdravstvenim problemima i dalje drži i želi biti s nama. Zahvaljujemo od srca timu pulske Hitne, kao i liječnicima u Rijeci koji su ga operirali. Bio je mrtav i liječnici su ga oživili. Nadamo se da će ubrzo doći kući i da će sve biti kao prije - kazao nam je Josipov zet. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)