Obavijesti

News

Komentari 104

Cura iz Srbije je snajperistica u Ukrajini: Ranije je bila dilerica

Cura iz Srbije je snajperistica u Ukrajini: Ranije je bila dilerica
1

Bila je rukometašica, pa monahinja, zatim osuđena dilerica droge, a sad je srpska dragovoljka na ratištu. Danijela Lazović ima gotovo mitski status među srpskim borcima u Ukrajini

VIDEO

Bagira, najpoznatija snajperistica na ukrajinskom frontu, u stvari je Danijela Lazović, Srpkinja iz Gornjeg Milanovca. Blic je otkrio njen životni put - od uspješne sportašice, do osuđene dilerice droge i monahinje, do 'zaštitnog lica' Srba na ukrajinskom ratištu.

Ukrajinski špijuni nedavno su na internetu ponovo objavili popis svih srpskih boraca na njihovom ratištu. Prema podacima srpskih službi, broj se smanjuje, ali ova tema uvijek prijeti diplomatskim odnosima dviju država. Među srpskim dobrovoljcima koji ratuju na strani proruskih snaga posebno odjekuje Bagirino ime koja je u jednom periodu bila možda i najpoznatiji strani borac na tom krvavom bojištu.

Ukrajinski mediji u više navrata pisali su o ovoj Srpkinji, ali njezin identitet, detalji iz života i način na koji je regrutirana do sad su uvijek bili skrivani. Iako se pojavljivala u tamošnjim medijima ili na društvenim mrežama, lice je skrivala maramom i nikad nije govorila o svom životu. Zbog takve tajanstvenosti, ali i zbog snajpera zbog kojeg se proslavila, Bagira ima gotovo mitski status među srpskim borcima u Ukrajini. Ipak, životna priča ove 32-godišnjakinje iz Gornjeg Milanovca je gotovo filmska, ali nikako nije pozitivan, herojski primjer ratnice kakvom ju predstavljaju.

- Danijela Lazović je kao mlada trenirala rukomet i bila je jako uspješna u sportu. Zbog treninga se iz Gornjeg Milanovca preselila u Golubac, blizu manastira Trumane. U jednom trenutku je htjela promijeniti vjeru, da bude muslimanka, no odustala je i otišla u manastir. Nikome nije bilo jasno kako je do toga došlo budući da su svi znali njezinu narav. Nisam siguran ni da je tada bila punoljetna - priča dobro upućeni 'Blicov' izvor.

Od dilerice do ratnice

U sljedećoj sceni ovog filma - čiji žanr ima elemente ratnog, krimi ili trilera - Danijela je igumanija u manastiru Trumane. Njeno novo ime je - mati Ksenija.

- Često je odlazila za Beograd, iako nitko nije znao zašto. Navodno je ostajala kod neke prijateljice. Čim bi napustila manastir, skidala je mantiju i ponašala se potpuno drugačije. Njeni odlasci na Kosovo bili su sve češći, sve je bilo pod velom tajne. Nakon nekog vremena postala je sumnjiva policiji - kaže naš izvor.

Ubrzo je, na sveopće iznenađenje, otkriveno da 'mati Ksenija' zapravo dila drogu koju i sama nerijetko konzumira, govori osoba koja dobro poznaje njezin život. Zbog toga je uhapšena i čak osuđena na zatvorsku kaznu. Nakon izlaska iz zatvora, Danijela doslovno nestaje. Prekinula je kontakte s obitelji i prijateljima te počinje potpuno novi život. Prema saznanjima Blica, Srbiju je napustila u studenom 2014. godine.

- Otišla je u istočnu Ukrajinu, u mjesto Snežnoe, i pridružila se komandi "Oplot", u čijem sastavu je djelovala proruski orijentirana paravojna jedinica pod nazivom "Srpski husarski puk". U okviru ove jedinice Lazovićeva je bila u pješadiji, a onda je raspoređena u vod koji je bio specijaliziran za rušenje bespilotnih letjelica. Sudjelovala je u više oružanih akcija na području Donbasa gdje se istaknula vještim rukovanjem snajperom, govori sugovornik 'Blica'.

Živi sa svojom djevojkom u Rusiji

Protiv Danijele Lazović viši javni tužitelj u Beogradu je u lipnju 2015. godine pokrenuo je istražni postupak zbog sumnje da je počinila kazneno djelo sudjelovanja u ratu ili oružanim sukobima. Budući da se nije odazivala pozivima na saslušanje, policija je utvrdila da godinama ne živi na adresi na kojoj je prijavljena, kao i da članovi obitelji ne znaju gdje se nalazi. U Ukrajini je od tada postala prava 'ikona' proruskih dragovoljaca, a rado iznosi i svoje političke stavove.

Tijekom intervjua koji je dala donjeckoj novinskoj agenciji, na tečnom ruskom jeziku govorila je da se protivi članstvu Srbije u EU, navodeći da je na ukrajinsko ratište došla isključivo iz zahvalnosti prema Rusiji i njenom narodu. Ne zna se jesu li u njezinom slučaju, za odluku o odlasku na ratište presudili politički čvrsti stavovi jer 'plaća' za ovakve ratne usluge varira ovisno od zasluga i činova, ali može biti i do 2.000 dolara mjesečno. U javnosti se u lipnju 2016. godine pojavila informacija o pogibiji Bagire u sukobu sa ukrajinskim snagama sigurnosti, u okolini mjesta Gorolovka, ali se ispostavilo da je riječ o dezinformaciji. Prema saznanjima do kojih smo došli, ona već nekoliko godina živi u Rusiji sa svojom djevojkom.

Došla u Ukrajinu preko stolara iz Zemuna

Danijela Lazović je u Ukrajinu, prema informacijama srpskih službi sigurnosti, doputovala najvjerojatnije posredstvom svoje veze - Dejana Berića, rodom iz Putinaca u Rumi. Berić je jedan od najpoznatijih boraca iz Srbije na ukrajinskom ratištu na strani proruskih snaga.

Javnost ga je upoznala 2015. godine, kada je "uhitio" Radomira Počuču, bivšeg novinara i glasnogovornika Protuterorističke jedinice, zbog sukoba između dragovoljaca na ukrajinskom ratištu.

Berić je i sam imao zanimljiv životni put. Srednju školu je završio u Zemunu, gdje je bio i golman lokalnog nogometnog kluba. Do 2013. godine imao je tvrtku za proizvodnju PVC stolarije. Zbog dugova otpustio je radnike i otisnuo se u Soči i Adler. Iduće godine kao dragovoljac otišao je na ratište u Donjeck, gdje se dokazao kao snajperist.

Ratno iskustvo je stekao tijekom sukoba na prostoru bivše SFRJ jer je bio vojni izviđač. Ruski mediji objavili su i da je Berić za "iskazanu hrabrost u borbama protiv ukrajinske vojske" odlikovan najvećim priznanjima Novorusije, prenosi Express.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...