Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Curica (13) bila oteta 88 dana: 'Vidio sam je i morao to učiniti'

None Foto: REUTERS

SAD: Optuženi Jake Patterson po prvi puta je vidio djevojčicu kada je ulazila u školski autobus. Odmah je odlučio da će je oteti. Danima je pomno planirao kako izvesti gnjusni zločin

Nakon što je 13-godišnja Jayme Closs provela 88 dana u zatočeništvu, njezinog otmičara Jakea Pattersona (21) optužili su u utorak na sudu u američkom gradiću Gordonu u Wisconsinu za ubojstvo njezinih roditelja, Jamesa (56) i Denise Closs (46), otmicu i oružanu pljačku.

Sud je za Pattersona, uhićenog 15 minuta nakon što je Jayme uspjela pobjeći, odredio jamčevinu od pet milijuna dolara. Ako ga porota proglasi krivim, najvjerojatnije će ga osuditi na doživotni zatvor.

SAD: UHITILI MANIJAKA Ubio joj roditelje, a nju zatočio: Pobjegla je nakon tri mjeseca

Vidio ju je i odlučio da će je oteti

Tijekom čitanja optužnice, isplivali su jezivi detalji gnjusnog zločina. 

Prema vlastitom priznanju, Jake Patterson vidio je Jayme Closs prvi puta u životu dok je ulazila u školski autobus. Čim ju je vidio, odlučio je da će je oteti, izjavio je istražiteljima. Nije znao kako se zove, a imena njezinih roditelja saznao je kasnije iz novina, nakon što ih je oboje ubio. 

Foto: Facebook/PIXSELL/Reuters

U priznanju policiji, Patterson je objasnio kako je pomno isplanirao zločin. Ukrao je registracijske pločice i stavio ih na svoje vozilo. Obrijao je glavu kako ne bi ostavio DNK na mjestu zločina, a tijekom napada nosio je masku i rukavice kako na sačmarici ne bi ostali otisci prstiju.

Najbolji izbor za ubojstvo

Policiji je izjavio da je 'temeljito proučio koje se oružje najviše proizvodi i kupuje pa mu je teže ući u trag'. Procijenio je i da će sa sačmaricom 'žrtvi nanijeti teže ozljede pa je to najbolji izbor oružja za ubojstvo'. 

S namjerom da otme tinejdžerku koja mu je zapela za oko, dva puta je došao pred obiteljsku kuću u kojoj je Jayme živjela s roditeljima.

Tjedan dana prije napada, dovezao se do kuće, no odustao je jer je na prilazu bilo parkirano mnoštvo automobila. Dan-dva kasnije, ponovno je došao pred kuću. Vidio je upaljena svjetla i nekoliko prolaznika pokraj kuće, pa je po drugi put odgodio svoj plan.

U noći 15. listopada, Patterson ponovno je stigao pred vrata obitelji Closs. Jayme je ispričala istražiteljima da je ustala iz kreveta jer je čula pseći lavež. Kroz prozor je vidjela da se kući približava auto, a ubrzo nakon toga začuo se pucanj.

Patterson je pucao u kvaku i ušao u kuću. Prvo je ustrijelio Jamesa Clossa, oca tinejdžerice. Majka i kći, koje su se za to vrijeme skrivale u kupaonici, pronašao je nakon nekoliko minuta. Natjerao je majku Denise Closs da zalijepi ljepljivu traku preko usta svoje kćeri i zatim naciljao sačmaricom majčinu glavu i opalio. Tinejdžericu je izvukao van, ugurao u prtljažnik automobila i vratio se kući

Otetu djevojčicu zatočio je u svojem domu. Uzeo je svu njezinu odjeću i uništio ih.

Jayme je istražiteljima ispričala da ju je Patterson tjerao da se sakrije u njegovu spavaću sobu ispod kreveta kada su u posjet dolazili prijatelji i rodbina. Krevet bi zagradio košarama za prljavu odjeću i utezima, pa se djevojčica ne bi mogla izvući van, a da on to ne primijeti. Zatim bi pustio glazbu pa nije mogla čuti o čemu razgovaraju. 

- Jednom prilikom kad mi je naredio da se sakrije, slučajno sam pomaknula jedan uteg. On je to vidio i zaprijetio mi da će se nešto loše dogoditi ako se to ponovi - ispričala je.

'Ne znam gdje sam. Ubio mi je roditelje'

Nakon tri mjeseca, 10. siječnja, Patterson joj je rekao da ga neće biti nekoliko sati i naredio joj da se sakrije ispod kreveta. Čim je otišao, Jayme je odgurnula utege, izašla ispod kreveta, obula njegove cipele i pobjegla. 
 
Šerif okruga Barron njezin je bijeg iz kuće u gradu Gordon u kojem je bila zatočena, oko 60 kilometara od svog doma, pripisao 'volji za život'.

Mladu djevojku koja je hodala ulicom po hladnoći, bez kaputa i rukavica, pronašla je žena koja je šetala svog psa. Pokucala je susjedi koja je nazvala policiju. 

- Ja sam Jayme Closs. Ne znam gdje sam. Ubio mi je roditelje. Želim ići kući - rekla je ženi koja ju je pronašla. 

U međuvremenu, Patterson se vratio kući i vidio da je Jayme pobjegla. Sjeo je u auto i krenuo je tražiti. Kada je odustao i krenuo kući, pred vratima ga je već čekala policija.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. veljače.

 


 

Komentari (8)
  • Što sad imaju za reći kolege nacy i SocksWave koji su neki dan izjavili da je curica to sve sama isplanirala?

    16. 1. 2019,   07:50
  • Ne postoji takva kazna za takve ...., da bi cura osjetila olaksanje i mogla zivjet bez traume! Curice samo jako naprijed u zivotu❤

    16. 1. 2019,   07:32
  • ok odustajem ...pametniji popušta i nije neka tema za raspravljanje

    16. 1. 2019,   09:32