Obavijesti

News

Komentari 55

Curice i žene zarazio HIV-om: 'On je vrag, sebičan i pohlepan'

Curice i žene zarazio HIV-om: 'On je vrag, sebičan i pohlepan'
1

Iako su ga uhitili, niti jedna od djevojčica nije htjela svjedočiti protiv 'hijene', zbog toga mu sada sude zbog 'štetnog kulturnog običaja' u kojem se seksao s udovicama

VIDEO

Erica Anivu uhitili su u srpnju nakon što je priznao da je imao seksualne odnose sa djevojčicama, od kojih su neke imale samo 12 godina, krijući da je zaražen HIV-om. 

Otkrio je da svaki put dobije tri funte od roditelja i da je to standardna praksa u južnom Malaviju i da žene trebaju sudjelovati u čišćenju u raznim razdobljima u životu npr. kad uđu u pubertet, ako im umre muž ili ako pobace.

Iako su ga uhitili, niti jedna od djevojčica nije htjela svjedočiti protiv 'hijene', kako nazivaju muškarce u Malaviju koji 'čiste' žene, već mu se sudi zbog 'štetnog kulturnog običaja' u kojem se seksao s udovicama. Izricanje presude očekuje se idući tjedan.

Protiv njega su svjedočile dvije žene, od kojih jedna kaže da je uspjela pobjeći prije seksa, a druga kaže da su to obavili dok taj običaj još nije bio zabranjen.

- Čišćenje udovica je veoma popularna praksa kod nas - izjavio je socijalni radnik iz Nsanjea, zabačenog okruga u jugozapadnom Malaviju, gdje Aniva živi, javlja BBC.

- Vjerujemo da će nesreća, iznenadna smrt ili bolest zadesiti cijelo pleme ili njegov dio ako udovica ili udovac nisu seksualno očišćeni - dodaje on. 

- Naši preci su nas obavezali da primjenjujemo taj običaj - rekao je.

Do prije nekoliko godina bilo je uobičajeno da udovica koja žaluje, tri-četiri noći se seksa po tri puta s drugim muškarcem. Obično je to bio pokojnikov brat, ali ponekad i čovjek sa strane - 'hijena', kojeg bi unajmila obitelj, kao što je Aniva.

Zarazio čak 104 djevojčice i žene?

Međutim, zbog epidemije HIV-a ritual je izmijenjen, pa se danas, umjesto udovca ili udovice, seksa izabrani bračni par koji u trenutku ejakulacije izgovara zakletvu kako bi spriječio nesreću.

Narod Malavija je zgrožen što je Anavi nastavio biti 'hijena' nakon što je saznao da je zaražen te je u intervjuu za BBC rekao da je imao seksualne odnose sa 104 žene i djevojčice.

- HIV je ubojica. Kako netko njegovog statusa može napraviti tako nešto? Mislim da je on vrag. Pohlepan i sebičan. Kada bih mogao, osudio bih ga na doživotnu robiju zbog ubojstava - izjavio je svećenik Paul Mzimu ispred Centralne bolnice Kraljice Elizabete u Blantyreu kojoj na nekim odjelima stopa zaraženih doseže i 70 posto.

Mnogi građani Blantyrea, najvećeg grada i trgovačkog centra u Malaviju, frustrirani su što takvi obredi postoje i 15 godina nakon pokretanja kampanje za borbu protiv side.

- I ranije sam slušala o tome. Neke djevojke iz Nsanjea pričale su mi da je to običaj kod njih i da u tome nema ničeg lošeg. Rekla sam im da je to pogrešno, ali one kažu da su tako odgojene - kaže mlada majka Memory Lakson.

Mesi Salira smatra da bi i druge trebalo optužiti, a ne samo Anivu.

- Osnovni problem je u kulturi, on je počinio zločin i treba odgovarati, ali mislim da i druge članove zajednice treba uhititi, jer su i oni pogriješili - rekla je.

Kako da prestanu rituali 'čišćenja'?

Njezino mišljenje dijeli i Victor Mhango, direktor Centra za ljudska prava, obrazovanje, savjetovanje i pomoć.
 
- Zašto odgovara samo Aniva? Unajmili su ga roditelji da se seksa s njihovim kćerima. Zašto oni nisu optuženi - pita se.

Anivi prijeti kazna zatvora od pet godina ako ga osude.

Najgore od svega je što je slučaj privukao pažnju svjetske javnosti, ali ništa još nije učinjeno kako bi se zaustavili rituali 'čišćenja'. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca