Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

D. Orešković: Građanima se uskraćuje pravo na informacije

None Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Povjerenstvo će i dalje imati uvid u imovinske kartice i moći provoditi postupke iz svoje nadležnosti. Međutim, Orešković kaže da imovinske kartice služe i građanima

Povjerenstvu se zabranjuje javna objava određenih osobnih podataka dužnosnika, kao i mogućnost da ti podaci budu dostupni putem interentskih tražilica. Uklanjanjem ovih podataka od građana su se sakrili upravo oni podaci koji im daju povoda da postavljaju vrlo očita i opravdana pitanja, kaže predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković.

Smatra da broj slučajeva koje je Povjerenstvo otvorilo otkako je ponovno osnovano nije razlog za donošenje odluke o povlačenju kartica.

- Riječ je samo o tome da je drugo nadležno tijelo, Agencija za zaštitu osobnih podataka, u onoj sferi za ono što je ona nadležna, a to je zaštita privatnosti građana, donijela jedno tumačenje smatrajući da je u pravu, a mi se s tim obrazloženjem ne slažemo - rekla je Orešković za RTL Danas.

Povjerenstvo će i dalje imati uvid u imovinske kartice i moći provoditi postupke iz svoje nadležnosti. Međutim, Orešković kaže da imovinske kartice služe i građanima, a ovom odlukom uskraćeno im je pravo na određene informacije. Smatra da je riječ o privremenom rješenju.

- U interesu je javnosti, a rekla bih i dužnosnika, da se imovinske kartice u cijelosti pa čak i s podacima koje Agencija smatra spornima, vrate u javnu objavu. Poruka građanima je da institucije rade svoj posao, a ponekad i prerevno brane svoja uvjerenja - rekla je Orešković za Dnevnik Nove TV.

Agencija u svom obrazloženju tumači kako ovo nije praksa u drugim zemljama EU. Orešković kaže da to nije točno.

- Kao prvo, na razini EU postoje različita rješenja kada je u pitanju podnošenje izvješća o imovini i imovinskom stanju, tu se gotovo i ne može uspostaviti jednoobrazna praksa. Neke države su otišle i puno dalje nego što je to objava podataka u Hrvatskoj. Nema nijedne države članice na čiji se pravorijek i praksu u ovom slučaju Agencija može pozvati - rekla je.

Na pitanje, imaju li političari pravo na zaštitu podataka u demokraciji, Orešković je rekla:

- Sigurno da ima pravo na zaštitu određenog dijela svoje privatnosti, međutim, u ovom slučaju pričamo o podacima za koje je Zakon o sprečavanju sukoba interesa propisao da su javni. To su podaci koji služe građanima i koji uvidom u podatke iz imovinskih kartica dužnosnika provjeravaju jesu li sačuvali svoj integritet ili su stekli imovinu koju nisu mogli steći svojim zakonitim prihodima.

Oporba je uvjerena da iz svega stoji vladajuća većina.

- Zna se dogoditi da institucije mijenjaju svoje stavove. Činjenica je da je naš novi elektronički obrazac izvješća o imovinskom stanju malo 'prodrmao' u smislu onemogućavanja dužnosnicima da neke podatke skrivaju. No, treba maknuti politiku sa strane. To je jedna pravna bitka koju ćemo vjerujem dobiti pred za to nadležnom institucijom, odnosno Upravnim sudom.


Komentari (57)
  • Zanima me broj zaposlenih u agenciji pošto agencija ima ravnatelja,zamjenika ravnatelja i četri načelnika.

    4. 5. 2015,   22:41
  • Agencija za zaštitu osobnih podataka! Sad smo i doznali zašto je to čudo uopće osnovano.

    4. 5. 2015,   22:15
  • Neka mi netko pojasni, zašto ja nebi smio imati uvid u imovinske kartice, jesam li ja manje vrijedan, označen, trebali me označiti, recite mi ZAŠTO. Koliko znam, a znam, još uvijek uzimaju i moj novac! Primjer, ako nešto kupim dobiti ću račun, ako negdje investiram moj novac dobiti ću potvrđeno da sam investirao, jedino i samo kod političara je to ZABRANJENO. Ljudi, gonite ih, polako sam i sam uvjeren da je zrelo vrijeme za pravi bunt.

    4. 5. 2015,   21:21