Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

D. Orešković: Povjerenstvo ne arbitrira, a još manje politički

None Foto: Screenshot HRT

Predsjednica je, nakon što je stupila na dužnost, kroz duže vremensko razdoblje raspolagala s novcem političke stranke, kazala je za HRT Dalija Orešković

O mogućem sukobu interesa za Dnevnik HRT-a je govorila predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković.

- Ne mogu komentirati ovo priopćenje iz Ureda predsjednice. Dali smo priopćenje kakvo smo smatrali da je prikladno. Povjerenstvo ne arbitrira, a još manje politički. Povjerenstvo provodi postupke iz svog djelokruga rada i nadležnosti. To što su dva predmeta, ne samo dva nego i preostali koji su se našli na današnjoj sjednici, ni na koji način ne umanjuje činjenicu da je povjerenstvo pokrenulo i postupak protiv dužnosnika ministra Kotromanovića - rekla je Orešković.

- Nadležnost povjerenstva je pokretanje postupaka sukoba interesa i donošenja odluka o tome da li određeno djelovanje ili propust predstavlja povredu odredbi ovog zakona. Jedna od obvezi, iako se za nju ne može izreći sankcija, jest i obveza dužnosnika da se pridržava i etičkih načela u obnašanju javnih dužnosti, i to je upravo ono što se u slučaju predsjednice njoj stavlja na teret - kazala je. 

- Riječ je o tome da je nakon što je stupila na dužnost predsjednice kroz duže vremensko razdoblje raspolagala s novčanim sredstvima političke stranke, nakon što je iskoristila zakonsku mogućnost da onu naknadu koju je dobila za sudjelovanje na izborima, vrati političkoj stranci koja ju je kandidirala tijekom izbora. Povjerenstvo ni na koji način ne dovodi u sumnju plemenitost i humanost izvršenih donacija. Ni na koji način nije sporno da je predsjednica imala mogućnost dobivena sredstva iz proračuna vratiti političkoj stranci koja ju je kandidirala, međutim, nakon što su ta sredstva vraćena političkoj stranci, predsjednica s tim sredstvima više nije mogla raspolagati - dodala je.

Komentari (80)
  • Veliki problem je Kolinda, a Kotromanović je dimna zavjesa.

    21. 1. 2016,   00:23
  • Kolinda je dala tuđi novac krim. organizaciji (tada je još bila na snazi prvostupanjska presuda) i poslije odlučivala kome će krim. organizacija darovati taj novac. To već spada u sferu "pranja novca" jer ne znamo ni kome je ta organizacija darovala taj novac ni koliko novca je ostavila na svom računu.

    21. 1. 2016,   00:23
  • Dobra je ona stara poslovica da RIBA SMRDI OD GLAVE tako svi naši političari daju lijep primjer mladima kako izbjegavati obveze prema državi i tako vješto izbjegavati zakone koje su pisali za sebe i provode ih kako se kome hoće!!!!!!!

    21. 1. 2016,   08:49