Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Da je sustav drugačije reagirao, možda bi moja curica bila živa

'ZAŠTO STE NAMA DOŠLI, IDITE PEDIJATRU' Naš pedijatar je taj dan radio u drugoj smjeni i došla sam na Hitnu pomoć koja se nalazi u istoj zgradi Doma zdravlja, ispričala je za Jutarnji majka čija je kći preminula

Nakon smrti devetogodišnjaka iz Metkovića, u tamošnji Dom zdravlja upućena je inspekcija Ministarstva zdravstva, a ministar Milan Kujundžić smatra da u ovom slučaju nije zakazao zdravstveni sustav, već pojedinac.

Smrt dječaka potresla je Martinu Markotu koja je prije dvije godine izgubila kćer Emu.

- Da je sustav drugačije reagirao, možda bi moja djevojčica danas bila živa - rekla je za Jutarnji Markota, čija je kćerkica spletom nesretnih okolnosti preminula zadnjeg dana listopada 2016. godine u KBC-u Split.

- Ne želim nikoga optuživati ni prozivati. To mi nije namjera jer moje djevojčice nema, ali želim ukazati na problem da se takvo nešto nikome ne dogodi - kaže Markota čije je dijete dobilo virozu i oko 37 Celzijevih stupnjeva. Noć je provela mirno, a majka je ujutro primijetila da su djevojčici usnice plave.

- Vidjela sam da se nešto događa s djetetom i krenula u Dom zdravlja Metković. Međutim, naš pedijatar je taj dan radio u drugoj smijeni i došla sam na Hitnu pomoć koja se nalazi u istoj zgradi Doma zdravlja. Malaksalo dijete držala sam u naručju, na vratima. Liječnica nas nije ni pogledala, već je samo rekla 'zašto ste nama došli, idite pedijatru' i ja sam tad otišla pedijatrici dr. Kaleb koja je prepoznala u kakvom stanju je bilo dijete - ogorčena je na zdravstveni sustav Markota. 

Pedijatrica Kaleb vrlo je brzo utvrdila da je riječ o smrtonosno opasnoj bolesti i helikopterom su je prebacili u splitsku bolnicu gdje su zbrinuli Emu, no nažalost nije joj bilo spasa. Utvrđeno je da je citomegalo virus (CV) zahvatio srce i poremetio njegov rad, što je za malenu Emu bilo smrtonosno.

- Opet kažem, nije mi namjera nikoga prozivati i nikoga ne osuđujem. Moje djevojčice nema i ništa mi je ne može vratiti, ali odnos osoblja hitne pomoći u Metkoviću prema pacijentima je kritičan. Bolesnike vraćaju s vrata, jednako i starije i djecu - kaže Markota.


 

Komentari (8)
  • Draga gospođo, nikom se nemojte pravdati i ispričavati, sustav je debelo zakazao što je rezultiralo gubitkom vaše kćeke, netko treba za to platiti, dosta je bilo izvlačenja kojekakvih "doktora" koji za ništa ne odgovaraju. I ja poludim kad čujem: " pa zašto ste došli meni? Odite na xyz oni su vam za to" i kad dođeš na xyz odjel opet jedno te isto pitanje...samo im je važno "Brigo moja pređi na drugoga"

    17. 12. 2018,   12:47
  • Dok se HR vlast brine i petlja se u politici u BiH-ovoga će biti sve više -a i iseljavanja,nezaposlenosti,tatinih sinova,loših zakona za prijestupnika.itd itd

    17. 12. 2018,   12:31
  • Draga majko, da li vasa djevojcica nije zasluzila da prozovete punim imenom i prezimenom onog zbog koga je nema? Ako se moglo imalo pomoci, a netko to odbio ja bi ga prozvala na sva zvona..koliko pacijenata treba umrijet zbog necije lijenosti ili ne sposobnosti?

    17. 12. 2018,   15:24