Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Da je vozio 80 km/h do ovoga ne bi došlo. Treba ih ograničiti'

None Foto: PIXSELL

Željko Marušić smatra da bi se na skretnicama za odmorišta trebala ograničiti brzina za kamione na 40 kilometara na sad. Trenutno za sve vrijedi ograničenje od 60 km/h, no kamionu treba više prostora

Tahograf je potvrdio moje sumnje da je vozač zaspao i probudio se prekasno. Vozio je svih 140 kilometara istom brzinom od 90 na sat, a kočio je tek kada je udario u auto na odmorištu i ljude. 

Rekao nam je to prometni stručnjak Željko Marušić koji vjeruje da se tragedija mogla izbjeći da su se poštivali prometni propisi.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Maksimalna dozvoljena brzina za kamione je 80 kilometara na sat, no kod nas se tolerira do 90 na sat zbog uređaja kojima se u Hrvatskoj očitava brzina. No da je vozač tegljača vozio 80 na sat do ovoga vjerojatno ne bi ni došlo - kaže Marušić. S obzirom na to da nam drugi vozači kamiona govore kako recimo u Njemačkoj se ovakva tragedija ne može ni dogoditi jer ondje su odmorišta za kamione potpuno fizički odvoje od automobila i ljudi, Marušić ističe: 

- Ne samo to. U Njemačkoj je maksimalna dozvoljena brzina 85 kilometara na sat. Samo pet km/h više, znači potrošnju goriva veću do četiri litre, a to vam govori koliko je veća snaga odnosno brzina. Velika je to razlika - kaže Marušić. Dodaje kako su naša odmorišta mahom građena prije 37 godina kada je bilo manje kamiona na cestama. Smatra da bi se na skretnicama za odmorišta trebala ograničiti brzina za kamione na 40 kilometara na sat.

EKSKLUZIVNO Pismo kćeri vozača kamiona: Oprostite mom tati, molim vas

- Sada stoji za sve 60 na sat no kamionu treba više prostora da se zaustavi i zbog njih treba dodati još taj jedan znak - zaključio je

Komentari (139)
  • Kakva je razlika vozio 80 ili 90 km/h jakog li stručnjaka

    10. 6. 2019,   17:14
  • poštovani g.Marušiću vozimo samo međunarodni transport. svugdje je ograničenje 90 km/h na autocestama za teretna vozila.Vlasnik sam transp.firme i imam sve kategorije..sumnjam da bi nesreća bila manja da je vozio 80 km..suvremeni kamioni se jako brzo zaustavljaju. uzalud sve ako je vozač zaspao.Inače to je jako težak posao,monoton i dosadan.

    10. 6. 2019,   17:34
  • Gdje su stručnjaci kad neki tatin sin ubije nekog, ili kad Horvatinčić napravi prometni genocid?

    10. 6. 2019,   17:25