Obavijesti

News

Komentari 153

Istu uslugu plaćamo 3 puta: Da ne umremo čekajući na red...

Istu uslugu plaćamo 3 puta:  Da ne umremo čekajući na red...
2

Među najvećim problemima je što naši bolesnici teško dolaze do liječnika specijalista, kao i do nužnih dijagnostičkih pretraga. Liste čekanja su se produžile. Hrvati su lani privatnicima iskeširali tri milijarde kuna...

VIDEO

Jedan od naših čitatelja, koji kao i svi drugi zaposleni odvaja uredno 15 posto plaće za zdravstvo plus 70 kuna za dopunsko zdravstveno osiguranje, na red za MR kralježnice trebao je čekati dvije godine.

Pokretanje videa...

01:52

Tko preživi, dočeka red na pregled

- Dugo već imam problema s leđima iako se do svoje 38. godine nisam ni trudio ići liječniku vjerujući da sam dovoljno mlad da te tegobe same prođu. Sve to vrijeme zdravstvo uredno plaćam pa sam mislio kad mi pomoć zaista zatreba da ću dobiti i odgovarajuću uslugu. Kažem to sam si ja zamislio - priča naš čitatelj.

Plati ili umri: Rasprodali su sve kako bi im sin išao na terapiju
Plati ili umri: Rasprodali su sve kako bi im sin išao na terapiju

- Liječnici su ustanovili da mi je zdravlje dovoljno narušeno da mi je potrebna MR kralježnice. Bilo je to lani i sjećam se kako sam se našalio sa sestrom rekavši: ‘Nemojte sad da me stavite na red 2020’. A ona mi hladno uzvrati: ‘Ne brinite, evo ima mjesta u kolovozu 2019.’. Ona se nije šalila - prisjeća se naš čitatelj koji je na kraju otišao kod privatnika i platio MR oko 2500 kuna. Sve se više pacijenata silom prilika okreće privatnicima, a kako neće kad pored 24 milijarde kuna, koliki je proračun zdravstva, bolnice ostaju i bez osnovnog materijala.

- Ozlijedio sam prst i stavili su mi longetu. Drugi put na pregledu su mi je skinuli i nisu znali što da rade jer nisu imali mrežice. Na kraju je liječnik iz smeća izvadio longetu koju je skinuo i nju mi opet stavio - priča nam drugi čitatelj koji kaže da nikad neće zaboraviti taj detalj jer se istinski šokirao. Žene ovih dana pričaju o strahotama koje su doživjele zbog kiretaža nakon spontanih pobačaja. Jedan od njih je i naša čitateljica koja je iz straha to napravila u jednoj privatnoj klinici u Zagrebu.

- Radije sam odvojila više stotina kuna, kojih naravno nemam, kao i većina Hrvata, i dobila sve lijekove, nego da me čiste na živo kao moju prijateljicu - kratko nam je pojasnila.

Invalid iz Istre nam je pak ispričao kako je tijekom liječenja pokupio hepatitis C primajući tuđu krv.

Tražila anesteziju, a kiretirali ju na živo: 'Sve je po zakonu'
Tražila anesteziju, a kiretirali ju na živo: 'Sve je po zakonu'

Iz smeća vade materijal i opet koriste

- Znam da se svašta može dogoditi, ali uz sve što sam proživio saznanje da imam i hepatitis C, i to zbog transfuzije zaražene krvi, dodatno me razljutilo. Nisam podizao tužbu jer su mi se ispričali i dali mi besplatno liječenje, no i to se kod nas događa - ispričao nam je Istrijan koji je kao tinejdžer stradao u prometnoj nesreći. Od tada je 80-postotni invalid koji je bio na više od deset operacija. Dio tijela nikad više neće osjetiti, ali kaže da ga ovakve stvari itekako bole. Da je hrvatsko zdravstvo na aparatima pokazuju i rezultati Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa koji mjeri kvalitetu i dostupnost zdravstvene zaštite u svim europskim zemljama. Hrvatska je po ovom indeksu u 2017. godini na rang listi 26. od ukupno 35 zemalja. To je pad za sedam mjesta u odnosu na 2016. godinu, kad smo bili 19. na listi. Pretekle su nas Srbija, Slovenija i Crna Gora.

po kvaliteti smo 26. od 35 zemalja

Kako indeks ističe, među najvećim problemima u Hrvatskoj je što naši bolesnici teško dolaze do liječnika specijalista, kao i do nužnih dijagnostičkih pretraga. Liste čekanja su nam se produžile, pa je dijagnostika poput CT snimanja po ovim mjerilima u našoj državi teško dostupna. Zato se pacijenti, koji su već platili za preglede u bolnicama, okreću privatnicima. Tako su lani dodatno iskeširali privatnicima za zdravlje oko tri milijarde kuna, procijenio je za Poslovni dnevnik Ognjen Bagatin, ravnatelj zagrebačke Poliklinike Bagatin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 153
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa