Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Da nije dobio Nobela, Andrić bi danas bio zaboravljen pisac'

Komentari (54)
 • da nema 200 bogatih obitelji i stoke sitnog zuba danas bi general franjo bio zaboravljen

  3. 11. 2019,   08:50
 • Zato su književni velikani poput Tuđmana i Aralice nezaboravljivi

  3. 11. 2019,   11:18
 • Koliko sam živaca pogubio kod Andrićevih djela. Svaka 3. stranica na margini fusnote imala je bar dva tri izraza koja su započinjali s: "turc". ( turcizam). Odrastao sam na zagrebačkom dijalektu, hrvatskom, čakavaskom i italijanskom, pa su me razni "turc." bacali u nesvijest. Zbog toga se nisam nikada potrudio "ući" u Andrića, što ne znači da nije dobar, ali knjiga mi je doslovno ispadala iz ruku. Adio Ivo ( Giovanni)!

  3. 11. 2019,   10:45
  • I da si pokušao ući ne bi i onako ništa razumio

   3. 11. 2019,   11:19
  • Da znaš malo Talijanskog, ne Italijanskog, znao bi da Ivo nije Giovanni

   3. 11. 2019,   15:27
  • Pollo A ti malo prouči povijest imena Ivan/Jovan kroz povijest i kroz razne jezike, pa se onda pravi "erudit i mudrac". Bard lingvistike! Italija je država. I u Italiji se govori italijanski, a ne talijanski. Slaveni su lijen, pa gutaju slova. To ti je moj pravopis, pa tko voli nek izvoli. A tebe ako smeta ustani tužbom protiv mene.

   3. 11. 2019,   19:41
  • Papar, bez soli u glavi. Italija je država, Loro parlano l itagliano, ali se u Hrvatskoj kaže Talijanski, ne Italijanski. Ivan je na Talijanski Giovanni, tako su mi se zvali pradjed, djed i otac. Ivo se na Talijanski zove drukčije, ako si toliko "naučan" znaš i kako. Slaveni nisu "lijen, nego eventualno lijeni. voj pravopis je tvoj pravopis pa imaš pravo na njega kao i Indijanci iz Caroline. LP.

   3. 11. 2019,   19:55
  • Neki imaju turcizma u jeziku srbi. Dok se neki ni manje ni vise nego hvale talijanskim. Isto stranim jezikom u hr jeziku. O Tempora o mores

   4. 11. 2019,   06:27
 • ......nije mjesto Andriću među nobelovcima s obzirom da je Dylan dobio Nobela...koji je stihoklepac...od koga je i Bora Čorba bolji tekstualno i muzički ....iako je Dylan nobelovac samo što pripada jednoj sredini koja je spustila vrijednost nagrade toliko da bi de Andrić odrekao.....

  3. 11. 2019,   21:16
 • Ivo Andric , ako cemo gledati njegova postignuca, za koja su zasluzna njegova djela, to nije sporno. On je veliki pisac. A ako cemo o njemu pricati kao covjeku van knjizevnosti, onda bi se neki neinformirani sugovornici mogli jako razocarati!

  3. 11. 2019,   19:19
 • Volim citati, citala sam Andrića , nije me bilo briga koje je nacionalnisti, meni se ko knjizevnik dojmio. Naravno da je puno turcizma ( pa iz Bosne je), i da je malo “ teza” literatura, a isto tako i Krleza, ni on nije lagan za citanje.

  3. 11. 2019,   14:17
 • Svako se danas poslije 2 rakije usudi u dnevnim novinama kao 24 sata umanjivati rad najvećih. To samo govori koliko smo nisko pali. Toliko se nisko ide da se čak uspoređuje Andrića i Krležu. Za nepovjerovati. Kao da se radi o nekom teniskom meču i head-to-head susretima te statistikama prijašnjih susreta. Također, bespotrebno silovanje jezičnih razlika između Hrvata i Srba ili hrvatskog i srpskog jezika odnosno pojedinih riječi u knjigama nastoji se bespotrebno učiniti članak zanimljivim običnom prosječno neobrazovanom puku.

  3. 11. 2019,   07:52
 • Malo tko se moze pohvalit da je citao Andrica, Krlezu, Dostojevskog i druge poznate knjizevnike.. zbog toga i nista ne znaju o njima . Ako su ih i citali jer je bilo pod obavezna lektira.. citali su bez razumijevanja.. kao i sto sam u srednjoj procitala don quijote.. pa sam ga drugi put procitala kad mi je doslo iz g. u glavu..

  3. 11. 2019,   09:26
 • Dosta fraza, no u biti- neshvaćanje. Unatoč dugoj predpovijesti, hrvatski i srpski su se sporo zasebno standardizirali, upravo zbog jugounitarnih ideologija koje su ih "usmjeravale", napose hrvatski, u "zajedničkom" smjeru. Oba jezika postaju jasno normirani tek 30ih godina 20. stoljeća, a dotle su i Krleža i Andrić podosta napisali. Usuprot Mlakićevim tezama, oba su autora šeprtljala s jezikom. Andrić je, svjesno, izbacivao kroatizme i hrvatske gramatičke oblike (npr. u sklonidbi), e da bi bio prihvaćen kao srpski pisac. Sam je rječnički čistio svoje tekstove od zorno hrvatskih izraza; Krleža je pak oporučno ostavio Anđelku Malinaru da, u daljnjim izdanjima njegovih djela, pročisti te tekstove od srbizama u koje se bio uvaljao tijekom svoje jugoslavenske faze (karakterisati i ostalo). To što se u oba slučaja radi o velikim piscima, ne znači da su bili i veliki stilisti. Postoji niz velikana (Čehov, Dostojevski, ...) koji nisu uzorom stilske izražajnosti (a pisali su na uvelike standardiziranim idiomima). I Krleža i Andrić spadaju u tu kategoriju. Problem s Mlakićem, i sličnima, je u tom što im još u glavu nije došlo da je serbokroatizam krepala krava, i da pozivanje na tu sablast nije nešto veledušno i širokogrudno, nego jednostavno zatucano, zaostalo, neuko i doslovno- reakcionarno (koliko god zvučalo jugokomunistički).

  3. 11. 2019,   19:42
 • roden sam i odrsato pored andriceve kuce, rodjeni je katolik, kao sto su i njegovi preci bili(Hrvati_Katolici) Zbog beogradskog pasaluka i divljaka iz srbije koji su nas osvojili i izivljavali nad bosnom ,hrvtskom , kosovom, makedoniji, malo sloveniji, morao je govorit da je srbin , isto tako morao se preselit u beogradski pasaluk inace bi bio pogubljen..... na kraju dali ste se zapitali kakav mentalni psihopat moze pisat ovakve tekstove po ovim srbskim portalima koje drze beogdski pasaluk i srbski lopovi....... dragi moji srbi shvati te jednom da je vase potomstvo od hrvata, samo ime srbin znaci da te nesto srbi e tako su hrvtski odmetnici koji su poceli rataovat za turske sebe proglasili nekim SRBIma

  3. 11. 2019,   14:03