Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Da sam pristrana, ne bih više radila na predmetu Plenković'

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prošlog je tjedna Saboru dostavilo zahtjev premijera Andreja Plenkovića o izuzeću Novaković, zajedno s njenim očitovanjem

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković izjavila je u petak, komentirajući pitanje nadležnosti u slučaju njenog razrješenja s te funkcije, kako bi se sama otklonila rad na predmetu premijera Andreja Plenkovića da je mislila da je pristrana te da je pitanje njezinog izuzeća protiv pravila struke.

"Da sam mislila da sam pristrana, ja bih otklonila svoj rad na tom predmetu. Ne smatram se pristranom. To je bilo protiv mene i protiv pravila struke. Naš pravilnik jasno kaže kada se mi izuzimamo, to nije ova situacija", poručila je Novaković na konferenciji za novinare.

Vladajuća većina u Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je većinom glasova odbila prijedlog trećine članova tog Odbora da se na dnevni red uvrsti točka o izuzeću Novaković. Za takvu odluku bez rasprave glasovalo je sedam članova tog saborskog Odbora dok ih je pet bilo protiv.

Zagreb: Branko Bačić komentirao situaciju oko Zdravka Marića BRANKO BAČIĆ: 'Na Ustavnom sudu je konačna odluka o izuzeću Novaković'

Na pitanje kako se priča da bi sada o tome trebao raspravljati Ustavni sud, odgovorila je kako to još ne može komentirati. 

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prošlog je tjedna Saboru dostavilo zahtjev premijera Andreja Plenkovića o izuzeću Novaković, zajedno s njenim očitovanjem.

Nadležno tijelo je ono koje obavlja nadzor nad Povjerenstvom

Isto tako, Povjerenstvo je, nakon što je zaprimilo pisani otpravak presude vezan za Martinu Dalić i izuzeće Novaković, Saboru u petak uputilo zahtjev, odnosno presudu i očitovanje o situaciji, ali Novaković ističe kako nema formalnu, povratnu informaciju Sabora.

Što se tiče nadležnosti u slučaju njezinog razrješenja, rekla je da je nadležno tijelo ono koje obavlja nadzor nad Povjerenstvom, a nadzor može obaviti neki od saborskih odbora.

Zagreb: Održana sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav BAUK PORUČIO HDZ-U 'Branite Plenkovića kao nekada Sanadera u predmetu satovi'

Istaknula je da se može postaviti pitanje je li to saborski Odbor za izbor i imenovanja, koji ih bira i može razriješiti, ili Odbor za Ustav, koji je Povjerenstvu matični odbor kojemu podnosi godišnje izvješće, pri čemu je dodala da to nisu dobra rješenja jer se radi o političkom kontekstu, dok u proširenom promatranju njihove odluke nadzire i kontrolira Upravni sud.

"Trenutno je problem što ne možemo odlučivati u dva predmeta. Sabor, kao zakonodavac, može razmisliti i u hitnu proceduru staviti izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa, da u slučaju izuzeća propiše koje tijelo i u kojem roku treba reagirati. To se može vrlo brzo napraviti", poručila je Novaković.

Komentari (11)
  • Moram priznati da sam bila skeptična oko imenovanja gđe. Novaković, stoga što ju imenovao HDZ, i iskreno priznajem da sam mislila da će biti samo pijun u njihovim rukama. No, prateći sve slučejeve, ugodno me iznenadila što se postavila iznad sviju, i vladajućih i oporbe. Zakoni i pravda su joj najbitniji, te nije pristrana. Naravno da to vladajućima ne odgovara, jer zapravo najviše oni muljaju, što sa imovinskim karticama, što sa raznim aferama čiji su akteri svakodnevno. Ni Plenković ni predsjednica tu nisu izuzetak i ne smiju biti. No, Plenković se služi raznim smicalicama, da odugovlači svoje procese, pa tako i traži njezino izuzeće. Da li time misli da će Povjerenstvo bez nje njemu progledati kroz prste i donijeti za njega povoljnu odluku? Povjerenstvo broji 5 članova, pa se Plenki nada da će njezinim izuzećem sva propitivanja pasti u vodu. Eto, i najgori ministar Kušćević (hvaljen Isus) radi na tome da smanji ingerencije Povjerenstva, kako bi zapravo ozakonio sve one muljatore iz vlastitih redova, koji krše zakone i pravdu, koji su "mali bogovi". Pa, Kušćeviću, zašto ne zabranite i ukinete to Povjerenstvo, ionako će biti samo na papiru, a odluke ćete donositi vi, prekaljeni "domoljubi".

    14. 6. 2019,   17:40
  • Postena zena, ne prodaje svoj obraz. A demokracija ? I Rvatska pravica opet na djelu :)

    14. 6. 2019,   20:05
  • Zgodna Ženo, dali nemaš ništa drugo da te ispuni u Životu ???? Šta radiš ???? Probudi se !!!

    15. 6. 2019,   02:46