Obavijesti

News

Komentari 39

'Daj lovu, ubit ću ti djecu': Sad je u bijegu, iznudio 1,5 mil. kn

'Daj lovu, ubit ću ti djecu': Sad je u bijegu, iznudio 1,5 mil. kn
2

Znam gdje ti djeca žive i rade. Ako mi ne platiš, ubit ću ih!, prijetio je 51-godišnjak supružnicima iz Zagreba starim 62 i 49 godina. Maltretiranje je trajalo čak 12 godina

VIDEO

Muškarca (51) sumnjiče da je u tom razdoblju od njih prijetnjama, silom i zastrašivanjem izvukao više od 200.000 eura, odnosno oko 1,5 milijuna kuna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:13

Zagrebačka policija završila je kriminalističko istraživanje nad njim i njegovim pomoćnikom (67) , koje sumnjiče za iznudu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako neslužbeno doznajemo, glavnu riječ vodio je mlađi osumnjičenik za kojim policija još traga, dok je uhićeni njegov stariji kompanjon praktički bio samo teklič, koji je za organizatora “odradio” sastanak i otišao po novac.

Kako je izvijestila zagrebačka policija, sve je počelo 2006. godine kad je iznuđivač počeo prijetiti bračnom paru i njihovoj djeci. Maltretirao ih je i govorio im da će ih sve isprebijati ako mu ne vrate dugove.

Iznuđivali su obitelj 12 godina: Uzeli su im čak 1,5 milijuna kn!
Iznuđivali su obitelj 12 godina: Uzeli su im čak 1,5 milijuna kn!

Koristio je klasične “kamatarske” metode pa je, između ostalog, prisiljavao 62-godišnjaka da dolazi u njegov stan u Zagrebu gdje mu je prijetio vatrenim i hladnim oružjem. Sve je to činio kako bi ga prisilio da mu mjesečno predaje novac, što je on i činio, u strahu za svoj i život svoje obitelji.

'Ubit ću ti djecu ako se pojaviš na sudu'

Kako bi potkrijepio prijetnje da će nauditi njihovoj djeci, koja su živjela izvan zemlje, kamatar je saznao gdje stanuju te je roditeljima slao fotografije iz mjesta njihova boravka uz prijeteće poruke. Tako je uspio prisiliti oca da potpiše izjavu o nepostojećem dugu u visini od 198.900 eura, a potom ga je tužio na sudu radi neisplate duga.

Svaki put prije održavanja sudskog ročišta kontaktirao bi ga govoreći mu da se ne smije pojaviti na sudu.

- Ubit ću ti djecu ako se pojaviš - zaprijetio bi, sve u cilju da svojim svjedočenjem ne utječe na spor.

Sve to nije mu bilo dosta pa je prijetnjama prisilio i suprugu oštećenog da kod javnog bilježnika potpiše izjavu o preuzimanju nepostojećeg duga u visini od 125.000 eura od svog supruga. Jamstvo za povrat duga trebala je biti prodaja zemljišta na Jadranu u vlasništvu njezine obitelji.

Policija privela pomoćnika, a 51-godišnjak je još u bijegu

Sredinom rujna, ponovno je zaprijetio 62-godišnjaku i zatražio ga da mu preda 4000 eura. Prema njegovim uputama dio novca u iznosu od 2000 eura supruga oštećenoga predala je iznuđivačevom pomagaču u jednom zagrebačkom ugostiteljskom objektu.

Nakon što su se žrtve obratile policiji, policija je privela suradnika, te ga, uz kaznenu prijavu zbog iznude, predala pritvorskom nadzorniku, dok se za organizatorom još traga.

Iako se očekivalo kako će pomoćnika, nakon ispitivanja u Općinskom državnom odvjetništvu, voditi na Županijski sud u Zagrebu zbog odluke o određivanju istražnog zatvora, do završetka ovog izdanja on nije doveden na sud.

Prema neslužbenim izvorima, 51-godišnjaka se i ranije povezivalo sa sličnim kriminalnim aktivnostima.

Prije desetak godina navodno je uhićen u Sloveniji i to pred televizijskim kamerama. Ubrzo nakon uhićenja, njegovo izručenje zatražila je Njemačka gdje ga se sumnjičilo za iznudu veće svote novca od imućnog poslovnog čovjeka. Njegovo izručenje naknadno je navodno zatražila i Hrvatska, u kojoj je protiv njega bila podnijeta optužnica zbog drugog kaznenog djela.

Slovenski sud prvotno ga je odlučio izručiti Njemačkoj, no nije poznato što je bilo nakon toga. Inače, za kazneno djelo iznude zapriječena je kazna zatvora do pet godina. Ako je iznudom pribavljena znatna imovinska korist ili je korišteno kakvo oružje, ona može biti od tri do dvanaest godina zatvora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!