Obavijesti

News

Komentari 127

Đakić ne planira izaći iz HDZ-a, a Culej je spreman na sve

Đakić ne planira izaći iz HDZ-a, a Culej je spreman na sve

Nakon reakcije premijera na amandman Odbora za ratne veterane oglasili su se Đakić i Culej. Je li ovo udar HDZ-ove desnice na premijera Plenkovića, Vladimir Šeks odgovara: Velike riječi, mala djela.

VIDEO

Nakon što je premijer premijera Andreja Plenkovića, na inicijativnu Odbora za ratne veterana, poručio da je Dan antifašističke borbe odredio Franjo Tuđman i da ga on sigurno neće mijenjati", oglasio je i čelnik Odbora za ratne veterane Josip Đakić (HDZ). 

Podsjetimo, odbor je predložio amandman da se s popisa liste praznika izbaci Dan antifašističke borbe te da postane spomendan, a da 8. listopada i dalje bude praznik, a ne spomendan na Dan Hrvatskog sabora kao to u zakonskim izmjenama što predlaže Vlada.

- Svjestan sam prošlosti i sadašnjosti, svjestan sam svakog detalja. Ovo je bio prijedlog Odbora i nije usmjeren protiv nikoga, a naročito je usklađen s europskom rezolucijom - kazao je Đakić, koji  kaže da nikada nije radio protiv Tuđmanove politike, pa tako ni danas. 

'Tuđman je odredio taj datum i ja ga sigurno neću promijeniti'
'Tuđman je odredio taj datum i ja ga sigurno neću promijeniti'

Na primjedbu da je Dan antifašističke borbe Franjo Tuđman uveo kao praznik, Đakić je odgovorio:

- I  dalje je praznik i svi ostali su. Recite mi, je li 9. svibnja, Dan pobjede nad fašizmom u Europi blagdan? Spomendan je - uzvratio je HDZ-o zastupnik.

Na pitanje je li spreman zbog toga izaći iz HDZ-a, uzvratio je da neće izlaziti iz stranke, na pitanje je spreman na sve scenarije pa i da ga izbace iz HDZ-a na odlasku je samo kratko dometnuo "uvijek“.

Stevo Culej (HDZ) koji je na odboru podržao amandman da se s liste praznika izbaci Dan antifašističke borbe te da on postane spomendan poručio je da "to dan u kojemu neki blaguju, a neku jaduju".

Sabor 14. sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu zakona o Obalnoj straži RH

- Ne radim protiv Tuđmanove politike - ustvrdio je Culej napominjući da nitko u Hrvatskoj ne može članove odbora optužiti za detuđmanizaciju, jer mi smo prvi stali uz bok dr. Franji Tuđmanu kada je bilo najpotrebnije. Nije želio komentirati poruku premijera Plenkovića dok o tome ne razgovaraju na klubu HDZ-a. Upitan strahuje li od sankcija u  starci, za sve koji su podržali amandman, odgovorio je: 

- Meni nije jasno je li u Hrvatskoj jasno da je ovo demokratska zemlja i da bi svatko trebao promišljati o određenim povijesnim događajima sa svojim znanje i sa svojom glavom. Vrijeme jednoumlja je davno završilo - rekao je Culej.

Na konstataciju da je njegov stav drugačiji od šefa stranke, uzvratio je da ga "vjerojatno još nisu, ali da će ga usuglasiti". 

- Nikako ne bih rekao da se ovim amandmanom radi protiv Tuđmanove politike, a vjerujem da bi dr. Tuđman, da je poživio, da bi moguće i on mnoge stvari drugačije završio u stvaranju i kreiranju hrvatske države - rekao je Culej. 

Na pitanje je li spreman odustati od amandmana, odgovorio je

- Od ničega u životu nisam odustao - kazao je,

Traže da se Dan antifašističke borbe izbaci s liste praznika
Traže da se Dan antifašističke borbe izbaci s liste praznika

Upitan ostaje li kod tog stava i pod cijenu da ga izbace iz HDZ-a, rekao je: "Normalno, meni je sve OK“.

Vladimir Šeks nije želio komentirati amandman Odbora za ratne veterane, a poručuje da podržava zakon kako ga je predložila Vlada. Na pitanje je li ovo udar HDZ-ove desnice na premijera, uzvratio je:

-  Velike riječi, mala dijela - kratko je kazao. 

Milorad Pupovac (SDSS) ne zna predlaže li se ovakvo što iz neznanja ili svjesno i namjerno, ali zna da bi posljedice toga mogle biti višestruko i drastično opasne za zemlju.

Nenad Stazić (SDP) nije bio na sjednici odbora na kojoj je izglasan sporni amandman, a da je bio glasao bi protiv jer smatra da je on sramotan odnosno da se time samo nastavlja sramoćenje zemlje.

- Ovdje već jako dugo traje borba protiv antifašizma i njegovo negiranje te veličanje ustaštva i ovo je još samo jedan korak na tom putu. Tome se ne čudim, ali mislim da zdravi, normalni dijelovi društva moraju tome pružiti otpor, jer nam inače zemlja klizi u desničarenje, prošlost i  nešto u čemu ćemo se još jako dugo valjati umjesto da idemo naprijed - kazao je. 

Ponovio je da smo sada postali država, koja je protjerala Đikića, a zadržala Đakića, koji se proslavio ovakvim prijedlogom amandmana.  

'Tko izlazi s ovako opasnim prijedlozima nema dobre namjere'

HNS smatra da je inicijativa Odbora za ratne veterane da Dan antifašističke borbe se izbaci s liste državnih praznika apsolutno neprihvatljiva, a napominju da svaki pokušaj negiranja antifašizma ne znači samo povratak u mračnu prošlost nego i nepoznavanje hrvatskih zakona i Ustava RH, budući da je antifašizam jedan od temelja samostalne Republike Hrvatske.

- Svatko tko izlazi s ovako opasnim prijedlozima nema dobre namjere i mora prije svega napraviti domaću zadaću iz hrvatske povijesti i hrvatskih zakona. Preporučili bismo dugogodišnjem saborskom zastupniku Josipu Đakiću da prije iznošenja ovakvih opasnih, nepotrebnih i neinformiranih inicijativa pročita hrvatske zakone i obnovi znanje kako iz hrvatske, tako i svjetske povijesti. Krajnje je vrijeme da se posvetimo tome gdje će Hrvatska biti 2030. i HNS će to jasno istaknuti kada ovaj neprihvatljivi amandman dođe na dnevni red u Saboru - navode u HNS-u.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji