Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Dalić i Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti'

None Foto: Antonio Bronic/Reuters/Patrik Macek/Pixsell

Povjerenstvo je većinom glasova donijelo odluku da je ministar Zdravko Marić u tzv. aferi Hotmail povrijedio načelo obavljanja javne dužnosti, također i Martina Dalić također.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u ponedjeljak je nakon šestosatne sjednice većinom glasova odlučilo da su bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić te ministar financija Zdravko Marić povrijedili načelo obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokor, no za to nije previđena nikakva kazna.

Povjerenstvo je zaključilo da je Martina Dalić povrijedila Zakon o sprječavanju sukoba interesa jer, unatoč iskazanom velikom interesu javnosti, nije navela imena članova neformalne radne skupine koju je Vlada okupila u rješavanju problema u Agrokoru, čime je došlo do propuštanja transparentnog postupanja dužnosnice, kazala je predsjednica povjerenstva Nataša Novaković.

Dalić je povrijedila Zakon o sprečavanju sukoba interesa jer na upit zastupnika u Hrvatskom saboru, na tematskoj sjednici Odbora za gospodarstvo, nije navela imena vanjskih stručnjaka koje je Vlada okupila za rješavanje problema u Agrokoru i izradi zakonodavnog okvira.

Na taj je način, smatra Povjerenstvo, ona propustila postupiti vjerodostojno kao što je, zbog toga što je Vladi predložila Antu Ramljaka za izvanrednog povjerenika u Agrokoru unatoč svojim saznanjima da je on bio član neformalne radne skupine za izradu nacrta zakona, propustila odgovorno postupiti. 

U slučaju ministra Marića, Povjerenstvo je zaključilo da je povrijedio načela djelovanja dužnosnika propisanih Zakonom o sprječavanju sukob interesa jer je na sastanku, na kojem se raspravljalo o tome tko će biti izvanredni povjerenik za Agrokor, s obzirom na svoju povezanost s Agrokorom u kojem je radio, propustio zaštiti vlastitu vjerodostojnost i nepristranost u obnašanju javne dužnosti.

Inače, Povjerenstvo je obnovilo postupak protiv njih dvoje nakon što je u javnost procurio iskaz Martin Dalić pred Uskokom, po kojemu je Marić sudjelovao na više sastanaka vezanih uz Agrokor nego što je priznao.

Komentari (109)
  • i pojeo vuk magare opet pojest ce i hrvatsku ili je vec pojeo

    3. 12. 2018,   19:13
  • I kaj bu im se dogodilo? Popapal vuk magarca, kak i obično. Ali treba zatvoriti bakice koje na placu prodaju domaći sir bez aditiva i od domaćeg mlijeka.

    3. 12. 2018,   19:09
  • Komedija i to dobro režirana ,pa država još nije riješila ni globus grupu ,ni onog i nika a desetak ih fol bježi a naše ljude se ponižava zbog par stotina kuna e jesmo mi domicilni hrvati glupi zaboli glava

    3. 12. 2018,   19:13