Obavijesti

News

Komentari 42

Dalić: Izvanredna uprava u Agrokoru je primjer reforme

Dalić: Izvanredna uprava u Agrokoru je primjer reforme
1

Pred izvanrednom upravom sada slijedi ono restrukturiranje, slijede poslovi vezani uz poboljšanje načina funkcioniranja cijele kompanije i priprema za nagodinu, kaže ministrica

VIDEO

Kako je prošao susret šefice MMF-a s hrvatskim premijerom i izaslanstvom Vlade u Dnevniku Nove TV provjerio je Mislav Bago u razgovoru s ministricom gospodarstva i potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić.

Koliko Hrvatska može imati koristi ovakvim skupom ? Dolazi šefica MMF-a, hoćemo li kao i do sada dobivati sugestije koje smo morali sprovesti. Kako će sad to izgledati?

Ova konferencija je mjesto razmjena iskustava i diskusije između guvernera i ministara financija država istočne i jugoistočne Europe. U ovoj prigodi ne radi se o dijeljenju savjeta, već o raspravi i razgovoru i razmjeni iskustava o jednoj važnoj temi.

O reformama?

Radi se o jednom specifičnom segmentu reformi, a to je kako institucije i dobro državno upravljanje pridonose gospodarskom rastu i time smanjivanju jaza između bogatijih i manje bogatijih.

Koja je to konkretna reforma koju vi trenutno provodite, a da je mi kao građani osjetimo?

Ono što svi vide je izvanredna uprava u Agrokoru.

Ali to je bio izvanredan slučaj?

Da, ali on služi kao primjer što je reforma. Reforma je promjena načina obavljanja poslova kako bi novonastali načini bili efikasniji i jeftiniji i kako bi osigurali na ravnopravniji način sudjelovanje svih u gospodarskom rastu.

Dijelite li optimizam vladinog povjerenika da je stečaj izbjegnut i da smo sad spašeni najgoreg scenarija?

Sigurno da je s ovim posljednjim financiranjem završena najosjetljivija faza, a to je faza financijske stabilizacije i normalizacije poslovanja.

Možemo odahnuti? Neće biti stečaja i velikih otpuštanja?

Mislim da je vjerojatnost i mogućnost da se razvoj situacije u Agrokoru prenese na sistemski rizik i nekontrolirane lančane stečajeve minimiziran. Naravno, ni na koji način ne treba pomisliti da je cjelokupni posao završen. Pred izvanrednom upravom sada slijedi ono restrukturiranje, slijede poslovi vezani uz poboljšanje načina funkcioniranja cijele kompanije i priprema za nagodinu.

Jesmo li sigurni da druge tvrtke povezane s Agrokorom neće odlaziti u predstečajne nagodbe ili u stečajeve?

Teško je govoriti o generalnim rješenjima? Ono što je važno jest da je o Zakonom u izvanrednoj upravi i postupkom izvanredne uprave spriječen nekontrolirani slom sustava Agrokora i njegovo prelijevanje na cijelo hrvatsko gospodarstvo. Spriječeno je da se eventualni slom Agrokora prenese na nekontrolirane i teško procjenjive efekte u samom gospodarstvu.

Ako se dogodi neki stečaj to će biti izdvojeni slučaj? Neće biti masovnih stečajeva?

Ne bih očekivala masovne stečajeve. Mi vidimo da u okviru uobičajenog stečajnog postupka, neke tvrtke traže zaštitu predstečajne nagodbe. Mi smo stoga proteklih tjedana radili da izmjenama i dopunama Zakona o stečaju kako bi se poboljšala mogućnost da se financiraju tvrtke koje uđu u predstečajnu nagodbu . Te su izmjene i dopune sada u javnom savjetovanju. Tako smo i u uobičajenom postupku predstečajne nagodbe otvorili mogućnost financiranja sa statusom najstarije tražbine.

Vjerujete li da će Agrokor za godinu dana moći vratiti milijardu eura kredita ili će to morati vraćati porezni obveznici?

Ovo što smo do sada vidjeli i način na koji je osigurano financiranje pokazuje da cjelokupan proces izvanredne uprave u Agrokoru nije i neće ići na teret poreznih obveznika. Ovakvo veliko restrukturiranje, čak i za europske prilike, obavljeno je bez intervencije državnim sredstvima. To ga čini jedinstvenim primjerom restrukturiranja.

Znači, budućnost Agrokora je da će tvrtke koje vrijede opstati, dugovi će se pretvarati u vlasničke udjele, a tvrtke koje ne vrijede morat će se gasiti?

Budućnost Agrokora ovisi o procesu u kojem će savjetnici za restrukturiranje koji rade u Agrokoru, a da podsjetim da je jedna od najrenomiranijih tvrtki Alix Partners, oni će načiniti analizu poslovanju, izraditi prijedloge kako sustav Agrokora organizirati da daje najbolju vrijednost i najbolje rezultate u poslovanju. Za sve one što će se zbivati u Agrokoru ubuduće, što će biti core imovina, treba dobiti suglasnost svih vjerovnika. Cijeli proces provodi se da bi se naplatili ogromni dugovi koji su se nagomilali na razini cjelokupnog Agrokora, a istovremeno se čuvalo poslovanje cijelog sustava i zaposlenost.

Koliko trenutno iznose dugovi Agrokora?

Izvanredna uprava je još prije mjesec i pol dana objavila kako je ukupan dug Agrokora tada procijenjen na 40 milijardi kuna.

Hoće li stati na tome?

Sredinom šestog mjeseca dovršen je proces zaprimanja tražbina. Sredinom osmog mjeseca nakon što se zaprimljene tražbine provjere, očekujemo da će izvanredna uprava tada moći točno u lipu reći koliki su dugovi Agrokora.

Sigurno ima neka procjena?

Ono što u ovom trenutku svi znamo su podaci koje je objavila izvanredna uprava, dakle, nešto više od 40 milijardi kuna. Znamo da se trenutno provodi i revizija za 2016. pa je potrebno pričekati i njezine rezultate.

Nakon godinu Agrokor će biti manji i s manje zaposlenika, ali spašen kao tvrtka?

Po mojoj procjeni Agrokor će biti sustav koji neće postojati u današnjem obliku kao konglomerat i koncern. Očekujem da kroz proces reorganizacije hrvatsko gospodarstvo postane bogatije za niz tvrtki koje su efikasnije, koje zapošljavaju i imaju perspektivu rasta.

Nakon godinu dana nećemo imati nijednu kojoj neplaćanje neće biti pravilo, već iznimka.

To je sigurno. Ono što je jedan od najvažnijih rezultata izvanredne uprave je da se plaćanje tekućih obveza cijelog sustava Agrokora približava zakonskim uvjetima. Taj učinak izvanredne uprave na uravnoteživanje rokova plaćanja i svođenje u normalne okvire je već ovdje. Brojni dobavljači osjećaju da im se tekuće isporuke plaćaju sukladno ugovoru. Dodatni poticaj bit će i isplata starih dugova za koje je u postojećem kreditu osigurano 150 milijuna eura. To će imati iznimno pozitivne efekte na sve Agrokorove dobavljače i partnere. Nakon dugo godina najednom će biti u situaciji da ih se plaća redovito, a da im je dio starih dugova isplaćen. Moći će puno jednostavnije planirati svoje projekte i investicije.

Znači, Agrokor neće biti kao što je bio prije, ali plaćanje će biti u zakonskim okvirima za tu tvrtku pa i za sve ostale.

Zato sam i navela primjere izvanredne uprave u Agrokoru kao primjer reforme. Rezultat tog procesa će biti puno kvalitetnih gospodarski, predvidljiviji i pravedniji gospodarski odnosi koji su prethodno bili negativno definirani veličinom Agrokora i njegovom sposobnošću da svoje partnere drži u podređenom odnosu.

Neće više biti Divljeg zapada u plaćanju?

Uvjerena sam.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji