Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dalić: Mislim da se građane ne može više stiskati porezima

None Foto: 24sataTV 4

Martina Dalić komentirala je kako smatra da se više ne mogu stiskati građani što se tiče ušteda, a dodaje i da HDZ očekuje prijevremene izbore ako nema promjena

HDZ-ova zastupnica u Saboru i bivša ministrica financija, Martina Dalić, u Dnevnom redu 24sataTV-a komentirala je projekciju proračuna i financijsko stanje u Hrvatskoj. Kazala je kako je veličina prihoda i rashoda ono što je u Hrvatskoj privuklo najviše pažnje. Kazala je kako Vlada ima 37 mjera, a dodaje kako se čini da je njihov učinak malen ili nije uzet u obzir.

- Smjernice u kojima Vlada predviđa da će rashodi doseći 131 milijardu kuna signalizira na neki način da Vlada nije imala dovoljno snage i političke volje da vrati deficit na putanju koju svi očekuju, a to je smanjivanje. Vlada je u 2012. godini uspjela smanjiti deficit kroz porezne mjere, a od ove godine pokazuju da od stabilizacije nema ništa - kazala je Dalić. Dodala je kako Hrvatska nije zemlja koja si može dopustiti nekontrolirani rast deficita, jer je naš dug previsok. 

"Otvara se pitanje koliko se Vlada zadužila"

- Ako se stvarno očekuje u 2014. godini da će kamate rasti 2,5 milijarde kuna, onda to otvara pitanje koliko se stvarno Vlada zadužila u ovoj godini. Nove kamate i porast kamata odnose se na zaduženja uzete u ovoj godini. Pitanja koja se postavljaju su što se to događa u 2013. godini - kazala je Martina Dalić. 

Komentirala je i kako je Vlada pokušala stabilizirati proračun oslanjajući se na povećanja poreza i na represivne mjere, kojima je smatrala da će moći ubirati više prihoda. 

- Pitanje je hoće li Vlada stvarno moći napraviti proračun kako su predvidjeli u smjernicama. Hrvatsku zasigurno čeka otvaranje procedure za sprječavanje prekomjernog deficita - rekla je Dalić te dodala kako Vlada ponovno šansu za smanjenje deficita vidi u porezu. 

"Mislim da se ne mogu stiskati građani"

- Sve što se događalo u protekle dvije godine pokazalo se da nije pravi put. Mislim da će se od Vlade očekivati da pokrene i otvori reforme, koje će pozitivno djelovati na proračun, ali moraju otvoriti prostor i za oporavak - istaknula je. 

Dalić smatra da je PDV porez koji pada na teret građana, a ne potez kojim se može potaknuti konkurentski položaj poduzetništva. 

- Mislim da se ne mogu stiskati građani, jer kriza traje već dugo, povećanje poreza koje je provedeno u proteklih godinu i pol dana išlo je na teret građana, a nezaposlenost i dalje raste. Treba se okrenuti područjima koja su se dosad izbjegavala - kazala je zastupnica. 

"Koalicija HDZ - SDP je teoretski moguća, ali ne sada"

Martina Dalić je komentirala i je li moguće da HDZ i SDP krenu u koaliciju te je kazala kako bi teoretski mogla zamisliti takvu situaciju, ali u sadašnjem trenutku to nije realno za očekivati. 

- Podjele na političkoj sceni i u društvu su jako duboke. Držim da to nije dobro, ali je realna činjenica. Mislim da posebno premijer, koji jest predsjednik Vlade, i određuje ritam političkog života, a ne daje puno znakova i tema na kojima bi se smanjivale tenzije u društvu koje bi onda omogućile otvaranje određenih političkih razgovora - smatra Dalić. 

Dodaje kako HDZ trenutačno razrađuje osobine i načine provođenja reformi o kojima govore. Ipak, ističe, na Vladi je odgovornost provođenja i implementiranja mjera. 

- HDZ očekuje da se raspišu izbori ili da vidimo neke konkretne zaokrete. Kvalitetnih zaokreta s ovom Vladom ne vidimo i vjerujemo da su jedno od rješenja prijevremeni izbori - zaključila je Dalić.

Komentari (146)
  • SDP-ova Vlada i SDP-e u cijelosti - od prvog dana svog postojanja, i prve izjave u Saboru - "kako je HDZ-e stranka opasnih namjera"... Do dana današnjeg, gradi svoju politiku na takvim floskulama i demagogiji. O sebi samima imaju visoko mišljenje, iako praksa pokazuje uveliko njihovu nesposobnost. Kako dok su bili oporba tako i danas kad su na vlasti. Ništa, ali baš ništa nisu napravili hvale vrijedno, a ponašaju se - kao da su cijeli svijet izvukli iz krize. Dole ćete nesposobnost prikazivati pod vrhunske poteze?? Kad je sve jasno i vidljivo svima - osim vama. Nesposobni ste, i to je jedina istina.!

    27. 9. 2013,   10:43
  • Sve što je rekla istina je. Ne mpže se demantirati. Bez obzira na stranačku pripadnost. Samo, nažalost, riječi političara nemaju težinu. svi oni pričaju. Malo iskrenije dok su u oporbi, i puno laganja na vlasti.

    27. 9. 2013,   09:51
  • Porezi i carinske pristojbe u u uljuđenim državama sretstvo razvoja djelatnosti koja je najprimjerenija toj zemlji a ne isključivo za punjenje proračuna.

    27. 9. 2013,   09:26