Obavijesti

News

Komentari 146

Dalić: Mislim da se građane ne može više stiskati porezima

Dalić: Mislim da se građane ne može više stiskati porezima
4

Martina Dalić komentirala je kako smatra da se više ne mogu stiskati građani što se tiče ušteda, a dodaje i da HDZ očekuje prijevremene izbore ako nema promjena

VIDEO

HDZ-ova zastupnica u Saboru i bivša ministrica financija, Martina Dalić, u Dnevnom redu 24sataTV-a komentirala je projekciju proračuna i financijsko stanje u Hrvatskoj. Kazala je kako je veličina prihoda i rashoda ono što je u Hrvatskoj privuklo najviše pažnje. Kazala je kako Vlada ima 37 mjera, a dodaje kako se čini da je njihov učinak malen ili nije uzet u obzir.

- Smjernice u kojima Vlada predviđa da će rashodi doseći 131 milijardu kuna signalizira na neki način da Vlada nije imala dovoljno snage i političke volje da vrati deficit na putanju koju svi očekuju, a to je smanjivanje. Vlada je u 2012. godini uspjela smanjiti deficit kroz porezne mjere, a od ove godine pokazuju da od stabilizacije nema ništa - kazala je Dalić. Dodala je kako Hrvatska nije zemlja koja si može dopustiti nekontrolirani rast deficita, jer je naš dug previsok. 

"Otvara se pitanje koliko se Vlada zadužila"

- Ako se stvarno očekuje u 2014. godini da će kamate rasti 2,5 milijarde kuna, onda to otvara pitanje koliko se stvarno Vlada zadužila u ovoj godini. Nove kamate i porast kamata odnose se na zaduženja uzete u ovoj godini. Pitanja koja se postavljaju su što se to događa u 2013. godini - kazala je Martina Dalić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Komentirala je i kako je Vlada pokušala stabilizirati proračun oslanjajući se na povećanja poreza i na represivne mjere, kojima je smatrala da će moći ubirati više prihoda. 

- Pitanje je hoće li Vlada stvarno moći napraviti proračun kako su predvidjeli u smjernicama. Hrvatsku zasigurno čeka otvaranje procedure za sprječavanje prekomjernog deficita - rekla je Dalić te dodala kako Vlada ponovno šansu za smanjenje deficita vidi u porezu. 

"Mislim da se ne mogu stiskati građani"

- Sve što se događalo u protekle dvije godine pokazalo se da nije pravi put. Mislim da će se od Vlade očekivati da pokrene i otvori reforme, koje će pozitivno djelovati na proračun, ali moraju otvoriti prostor i za oporavak - istaknula je. 

Dalić smatra da je PDV porez koji pada na teret građana, a ne potez kojim se može potaknuti konkurentski položaj poduzetništva. 

- Mislim da se ne mogu stiskati građani, jer kriza traje već dugo, povećanje poreza koje je provedeno u proteklih godinu i pol dana išlo je na teret građana, a nezaposlenost i dalje raste. Treba se okrenuti područjima koja su se dosad izbjegavala - kazala je zastupnica. 

"Koalicija HDZ - SDP je teoretski moguća, ali ne sada"

Martina Dalić je komentirala i je li moguće da HDZ i SDP krenu u koaliciju te je kazala kako bi teoretski mogla zamisliti takvu situaciju, ali u sadašnjem trenutku to nije realno za očekivati. 

- Podjele na političkoj sceni i u društvu su jako duboke. Držim da to nije dobro, ali je realna činjenica. Mislim da posebno premijer, koji jest predsjednik Vlade, i određuje ritam političkog života, a ne daje puno znakova i tema na kojima bi se smanjivale tenzije u društvu koje bi onda omogućile otvaranje određenih političkih razgovora - smatra Dalić. 

Dodaje kako HDZ trenutačno razrađuje osobine i načine provođenja reformi o kojima govore. Ipak, ističe, na Vladi je odgovornost provođenja i implementiranja mjera. 

- HDZ očekuje da se raspišu izbori ili da vidimo neke konkretne zaokrete. Kvalitetnih zaokreta s ovom Vladom ne vidimo i vjerujemo da su jedno od rješenja prijevremeni izbori - zaključila je Dalić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 146
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS