Obavijesti

News

Komentari 51

'Tolušić je ljude htio pozvati na kupnju kvalitetnih proizvoda...'

'Tolušić je ljude htio pozvati na kupnju kvalitetnih proizvoda...'
1

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade kazala je i da je kao članica Nadzornog odbora HBOR-a glasala za odobravanje kredita tvrtkama u okviru koncerna Agrokor...

VIDEO

Martina Dalić u petak je u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta komentirala najavu tužbe Europske komisije, koja zbog Zakona o Ini želi tužiti Republiku Hrvatsku, a dotaknula se i sjednice Nadzornog odbora HBOR-a, čija je snimka jučer objavljena u javnosti.

Dalić je istaknula da izvješće Europske komisije ne znači tužbu, nego znači zaključenje konačnog postupka, prenosi N1.

- Hrvatska resorna ministarstva u dijalogu su s Europskom komisijom i tražimo rješenja kako da se na primjeren način zaštite nacionalni interesi Republike Hrvatske u energetskoj sigurnosti, a da to bude u skladu s pravnom stečevinom. Tajming u kojem će biti moguće izmijeniti zakon ovisi o razrješenju dioničara u Ini i dovršetku arbitraže koje se u tom dijelu vode - rekla je Dalić, dodavši da će s hrvatske strane resorno ministarstvo uložiti najveći napor da se nađe rješenje i usklađivanje s Europskom komisijom.

Komentirala je i jučerašnju izjavu ministra poljoprivrede, Tomislava Tolušića, koji je strane trgovačke lance prozvao za uvoz pekarskih proizvoda.

- Ja sam jučerašnju izjavu i poruke ministra Tolušića shvatila kao poziv na kupovanje kvalitetnih proizvoda, koji dolaze na tržište najkraćim putem i jasno je da je hrvatsko gospodarstvo otvoreno, da smo članica Europske unije i da je tržište otvoreno, a ono što želim jesu kvalitetni i svježi proizvodi najviše kvalitete dostupni našim građanima i to je ono ako sam ja razumjela u pozivu Tolušića - rekla je Dalić.

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade kazala je i da je kao članica Nadzornog odbora HBOR-a glasala za odobravanje kredita tvrtkama u okviru koncerna Agrokor.

Istaknula je da je Agrokor, u trenutku kad se donosila odluka o odobravanju kredita bio u privatnom vlasništvu te imao pozitivne ocjene i pozitivna izvješća rejting agencija. 

- Svima je poznato kojom se brzinom pogoršavala situacija u Agrokoru nakon toga, kao što je svima poznata i brzina reakcije hrvatske Vlade. Danas, tri mjeseca nakon što se u Agrokoru provodi izvanredna uprava, prema svim informacijama kojima raspolažem, dinamika plaćanja u Agrokoru je usklađena sa zakonom i rokovima, hrvatski poduzetnici danas mogu računati da će potraživanja biti u skladu s ugovorom i to je jedan od najvećih rezultata izvanredne uprave u ovom trenutku - kazala je Dalić.

- Ne mogu reći da je kredit bio kriva odluka, jer je odluka donesena u vrijeme i temeljem informacija koje su odboru date. U isto to vrijeme neke su druge banke odobravale kredite Agrokoru, a neke od njih i nakon HBOR-a. Naknadna zaključivanja i razmišljanja što bi bilo kad bi bilo u ovome je slučaju bespredmetno, jer podaci, bilance su sadržavale podatke kakve su sadržavale. Jedan od razloga zašto se u Agrokoru i provodi izvanredna uprava je jer je ustanovila da poslovne knjige Agrokora sadrže greške. To u odobravanju ovog kredita nije bilo poznato. Imao je ocjene rejting agencija i izvješće revizora. Ovdje se radi o činjenici da se treba umjeriti na ono što se u stvarnosti dogodilo, a dogodilo se da je u jednoj privatnoj kompaniji iz razloga koje mi sad ne znamo došlo do naglog urušavanja poslovanja, a hrvatska Vlada je učinila ono što je bio njezin zadatak. Poruka da je hrvatska Vlada u stanju reagirati pravovremeno i zaštititi gospodarstvo, građane i zaposlenost čak i od najvećih gospodarskih rizika. To bih prepoznala kao najvažniju poruku proteklog razdoblja i najvažniju poruku krize u Agrokoru - kazala je Dalić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji