Obavijesti

News

Komentari 51

'Tolušić je ljude htio pozvati na kupnju kvalitetnih proizvoda...'

'Tolušić je ljude htio pozvati na kupnju kvalitetnih proizvoda...'
1

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade kazala je i da je kao članica Nadzornog odbora HBOR-a glasala za odobravanje kredita tvrtkama u okviru koncerna Agrokor...

VIDEO

Martina Dalić u petak je u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta komentirala najavu tužbe Europske komisije, koja zbog Zakona o Ini želi tužiti Republiku Hrvatsku, a dotaknula se i sjednice Nadzornog odbora HBOR-a, čija je snimka jučer objavljena u javnosti.

Dalić je istaknula da izvješće Europske komisije ne znači tužbu, nego znači zaključenje konačnog postupka, prenosi N1.

- Hrvatska resorna ministarstva u dijalogu su s Europskom komisijom i tražimo rješenja kako da se na primjeren način zaštite nacionalni interesi Republike Hrvatske u energetskoj sigurnosti, a da to bude u skladu s pravnom stečevinom. Tajming u kojem će biti moguće izmijeniti zakon ovisi o razrješenju dioničara u Ini i dovršetku arbitraže koje se u tom dijelu vode - rekla je Dalić, dodavši da će s hrvatske strane resorno ministarstvo uložiti najveći napor da se nađe rješenje i usklađivanje s Europskom komisijom.

Komentirala je i jučerašnju izjavu ministra poljoprivrede, Tomislava Tolušića, koji je strane trgovačke lance prozvao za uvoz pekarskih proizvoda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ja sam jučerašnju izjavu i poruke ministra Tolušića shvatila kao poziv na kupovanje kvalitetnih proizvoda, koji dolaze na tržište najkraćim putem i jasno je da je hrvatsko gospodarstvo otvoreno, da smo članica Europske unije i da je tržište otvoreno, a ono što želim jesu kvalitetni i svježi proizvodi najviše kvalitete dostupni našim građanima i to je ono ako sam ja razumjela u pozivu Tolušića - rekla je Dalić.

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade kazala je i da je kao članica Nadzornog odbora HBOR-a glasala za odobravanje kredita tvrtkama u okviru koncerna Agrokor.

Istaknula je da je Agrokor, u trenutku kad se donosila odluka o odobravanju kredita bio u privatnom vlasništvu te imao pozitivne ocjene i pozitivna izvješća rejting agencija. 

- Svima je poznato kojom se brzinom pogoršavala situacija u Agrokoru nakon toga, kao što je svima poznata i brzina reakcije hrvatske Vlade. Danas, tri mjeseca nakon što se u Agrokoru provodi izvanredna uprava, prema svim informacijama kojima raspolažem, dinamika plaćanja u Agrokoru je usklađena sa zakonom i rokovima, hrvatski poduzetnici danas mogu računati da će potraživanja biti u skladu s ugovorom i to je jedan od najvećih rezultata izvanredne uprave u ovom trenutku - kazala je Dalić.

- Ne mogu reći da je kredit bio kriva odluka, jer je odluka donesena u vrijeme i temeljem informacija koje su odboru date. U isto to vrijeme neke su druge banke odobravale kredite Agrokoru, a neke od njih i nakon HBOR-a. Naknadna zaključivanja i razmišljanja što bi bilo kad bi bilo u ovome je slučaju bespredmetno, jer podaci, bilance su sadržavale podatke kakve su sadržavale. Jedan od razloga zašto se u Agrokoru i provodi izvanredna uprava je jer je ustanovila da poslovne knjige Agrokora sadrže greške. To u odobravanju ovog kredita nije bilo poznato. Imao je ocjene rejting agencija i izvješće revizora. Ovdje se radi o činjenici da se treba umjeriti na ono što se u stvarnosti dogodilo, a dogodilo se da je u jednoj privatnoj kompaniji iz razloga koje mi sad ne znamo došlo do naglog urušavanja poslovanja, a hrvatska Vlada je učinila ono što je bio njezin zadatak. Poruka da je hrvatska Vlada u stanju reagirati pravovremeno i zaštititi gospodarstvo, građane i zaposlenost čak i od najvećih gospodarskih rizika. To bih prepoznala kao najvažniju poruku proteklog razdoblja i najvažniju poruku krize u Agrokoru - kazala je Dalić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Samo majka zna što se dogodilo u 89 minuta od nestanka Danke do prijave: 'Ni suzu nije pustila'
VELIKA REKONSTRUKCIJA NESTANKA

Samo majka zna što se dogodilo u 89 minuta od nestanka Danke do prijave: 'Ni suzu nije pustila'

Majka Danke Ilić (2) tek je nakon sat i pol prijavila nestanak kćeri. Prije toga brisala je poruke i pozive. Opet je bila na saslušanju u policiji

Zašto je trudna majka nestale Danke (2) nakon toliko godina došla do zapuštene vikendice?
SUSJEDI SU SVE ISPRIČALI

Zašto je trudna majka nestale Danke (2) nakon toliko godina došla do zapuštene vikendice?

Stvari se kompliciraju, a djeteta nema. Nadamo se da će biti pronađena živa i zdrava te da će se utvrditi kako je došlo do ove drame, govore susjedi
VIDEO Policija objavila snimku privođenja muškaraca: Tvrdili su da znaju gdje je Danka (2)
TRAŽILI NOVAC

VIDEO Policija objavila snimku privođenja muškaraca: Tvrdili su da znaju gdje je Danka (2)

BiH - Policija je u četvrtak uhitila troje ljudi iz BiH koji su na TikToku tvrdili da znaju gdje je djevojčica Danka (2), koja je ovog tjedna nestala kod Bora u Srbiji. Uhićeni su na području Hadžića. Naime, trojica muškaraca su tražili 50.000 KM za informacije o nestaloj Danki. Uhićenje je zatražio beogradski Interpol, a odjel za Cyber kriminal locirao je muškarce s pomoću njihove IP adrese. U kuću u kojoj su se nalazili upala je specijalna policija.