Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dalić: Ocjene rejting agencija, nažalost odražavaju stvarnost

None Foto: 24sataTV 5

Proceduru prekomjernog deficita u kojoj se nalazimo treba shvatiti kao priliku da se u kontekstu ispunjavanja tih obveza počnu raditi konzistentne reforme, dodala je

Nakon što je agencija za procjenu kreditnih rejtinga Fitch smanjila izglede kreditnog rejtinga Hrvatske, to je komentirala i Martina Dalić (HDZ).

- Nažalost, ocjene svih rejting agencija odražavaju našu stvarnost i treba ih ozbiljno shvatiti - rekla je Dalić te dodala kako i proceduru prekomjernog deficita u kojoj se nalazimo treba shvatiti kao priliku da se u kontekstu ispunjavanja tih obveza počnu raditi konzistentne reforme.

- Jednostavno treba početi raditi. Treba pokrenuti sveobuhvatnu reformu državne i javne uprave i načina njezina organiziranja te načina nagrađivanja. To se u svim ocjenama identificira kao najveća prepreka investicijskoj privlačnosti Hrvatske - kaže Dalić. Upozorava kako treba riješiti i problem zdravstva, jer u suprotnom "uskoro nitko u Hrvatskoj neće imati zdravstvenu zaštitu".

- Odlaganje će samo rezultirati time da će se problemi u budućnosti još produbljivati - rekla je Dalić te dodala da će agencije prepoznati ne budu li napori dovoljno jasni.

- To je priroda njihova posla - zaključila je.

'Nastavimo li ovim putem, potonut ćemo u kreditnom ponoru'

Igor Rađenović (SDP) rekao je kako moramo uvjeriti kreditne agencije da smo bolji od ocjena rejtinga koje dobivamo.

- Nastavimo li ovim putem potonut ćemo u kreditnom ponoru - rekao je. Dodao je kako ova Vlada zajedno sa saborskom većinom ima volju mijenjati društvo, bez obzira na izbore.

- Vlada to ne može činiti sama. Svi zajedno živimo u ovom društvu. Promjene su nam potrebne. Ako možemo doći do što većeg konsenzusa, šansu imamo. Ako ćemo bušiti gume jedni drugima - teško - zaključio je Rađenović.

Komentari (31)
  • Gospođo Dalić, pa kako imate obraza bilo što komentirati nakon svega, imali ste priliku da pokažete što znate i umijete i što ste napravili , gurnuli nas u ponor iz kojeg izgleda da se u skoroj budućnosti nećemo izvući.

    14. 2. 2014,   14:31
  • I ova gospođa je bila na visokoj državnoj funkciji. Mislim, da nije kompetentna sada kritizirati. Imala je svoju priliku.

    14. 2. 2014,   13:52
  • Treba ovo,treba ono pa reci već jednom konkretne prijedloge da nam bude bolje.Čudan ste vi soj,političari-uvijek sve znate kada"brod potone".To znamo svi mi počev od onih što skupljaju po kantama za preživit pa do školovanih da NE VALJA i bez tvog pametovanja.

    14. 2. 2014,   14:42