Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dalić: Regulatorno rasterećenje gospodarstva u 2017. godini

None Foto: Zarko Basic/PIXSELL

projekt Vlade i Ministarstva gospodarstva bit će aktivnosti vezane uz smanjivanje neporeznih tereta koje gospodarstvu nameće regulatorno i administrativno okruženje

 Veliki projekt Vlade i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u idućoj godini bit će aktivnosti vezane uz smanjivanje administrativnih i zakonodavnih prepreka, odnosno neporeznih tereta koje gospodarstvu nameće administrativno i regulatorno okruženje, najavila je u utorak potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

"Te aktivnosti u Ministarstvu se pripremaju, provodit će se tijekom iduće godine i realno je očekivati konkretne rezultate i izmjene negdje u trećem kvartalu iduće godine", kazala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Dalić na konferenciji "Prijenos europskog zakonodavstva – ključni izazov za poslovanje", u organizaciji Grupe poslodavaca EGSO i Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Dodala je i da očekuje da će do kraja godine Vlada usvojiti i plan smanjivanja administrativnog opterećenja u sedam gospodarskih područja.

"Taj plan proizlazi iz dosadašnjih aktivnosti i razmjene mišljenja Ministarstva i poduzetnika, a uključuje izmjene različitih pravilnika i podzakonskih akata koje ćemo provesti tijekom prve polovine iduće godine", rekla je Dalić.

Borba za bolje, jednostavnije i efikasnije zakonodavstvo je trajan proces i ne može se riješiti na jednokratan način, istaknula je Dalić, napomenuvši da će sveobuhvatan rezultat toga biti smanjivanje neporeznih tereta i nameta kako bi se na taj način nadopunili efekti porezne reforme i rasteretilo gospodarstvo.

Zakoni i propisi ne smiju opterećivati obrtnike i mikro poduzetnike u razvoju novih ideja, širenju tržišta i novom zapošljavanju, već se zakonodavni okvir mora kreirati vodeći se načelom "prvo misli na male", istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec.

"Kako bismo proizveli i plasirali svoje proizvode na domaće i strano tržište, treba nam poslovno okruženje koje će nam omogućiti da stvaramo, budemo inovativni i uspješno se nosimo s konkurencijom", kazao je Ranogajec, napominjući kako to prvenstveno zahtijeva pravnu sigurnost i predvidivost.

Ranogajec je rekao i da obrtnicima, mikro i malim poduzetnicima nije lako poslovati, jer se propisi u Hrvatskoj mijenjaju često te stupaju na snagu bez adekvatnog roka za prilagodbu. Uvođenje i primjena novih propisa, kako je naveo, povećava troškove poslovanja, otežava rast i novo zapošljavanje.

"Mi koji smo najmanji jednostavno ne možemo pratiti te propise, od te šume ne vidimo drvo i želimo da Vlada krene to rješavati. Međutim, neće biti rezultata ukoliko na donošenje jednog novog zakona ne brišemo tri koja su povezana i koja smetaju. Samo tako će to imati nekoga efekta", poručio je Ranogajec.

Potpredsjednik Grupe poslodavaca Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) Stephane Buffetaut  je istaknuo kako je Europa vrlo često kritizirana zbog previše regulacije, često komplicirane i kontradiktorne.

Promjene u regulaciji predstavljaju ogromnu poteškoću za sve tvrtke, a posebno male i srednje poduzetnike, rekao je te dodao kako je cilj konferencije ukazati na nužnost pojednostavljenja i stabilnosti zakonodavstva za sve poduzetnike u Europi.

HOK će tražiti ocjenu ustavnosti odredbe o podizanju stope PDV-a ugostiteljstvu

Na novinarsko pitanje koliko je zadovoljan radom nove Vlade i Sabora, Ranogajec je ocijenio dobrom poreznu reformu, međutim istaknuo je i da je HOK tražio za sektor ugostiteljstva da se stopa PDV-a ne podiže, ali nije u tim nastojanjima uspio. Stoga će tražiti, kako je kazao, ocjenu ustavnosti te odredbe jer su ugostitelji u neravnopravnom položaju prema hotelijerima, kojima PDV ostaje 13 posto.

No, općenito, vjeruje da će Vlada slušati glas gospodarstva, jer bez njega ne može napraviti ništa od onoga što je predvidjela u svojim planovima.

Konferenciju je organizirala Grupa poslodavaca EGSO u suradnji s HOK-om, a cilj joj je uočiti prepreke te podijeliti pozitivna iskustva Hrvatske i zemalja Europske unije u stvaranju jednostavnijeg zakonodavnog okvira za poslovanje obrtnika, mikro i malih poduzetnika.

Komentari (6)
  • JEDINI ponavljam JEDINI čovjek koji je kompetentan za voditi ekonomiju i kojem se TREBALA dati prilika je akademik Karino Hromin Strum . Koliko je stručan i nepotkupljiv i koliko ga se boje zbog njegova znanja , pokazali su i svi premijerski kandidati u borbi za fotelju jer se nisu smjeli suočiti sa njim u predizbornoj kampanji, a to samo govori o njima koliko lutaju kao guske u magli. Jednostavno ga se BOJE. U nas uvijek jedni te isti vode državu već 25 godina i samo se premještaju iz resora u resor uništavajući ga do daske. Naš narod jednostavno NE MOŽE shvatiti da postoje ljudi kojima je ZAISTA stalo do domovine i naroda.

    6. 12. 2016,   12:59
  • Jedino Željko Kardum, financijski analitičar, pravilno izlaže na temu ekonomija i gospodarstvo. Ova Dalić - nije joj za vjerovati ako se zna da pogoduje bankarskom lobiju još od davnih dana.

    6. 12. 2016,   12:46
  • Ha,ha,ha i haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

    6. 12. 2016,   20:50