Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dalija Orešković: Ovo je razlog za ostavku kompletne Vlade!

None Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Jučerašnjom odlukom Povjerenstvo je samo sebi skočilo u usta ili pucalo u nogu jer im slijedi još jedna odluka, a to je odluka o postupku o Andreju Plenkoviću, smatra Dalija Orešković

Ako je jučer izrečeno da je jedna od odgovornosti Martine Dalić to što je sudjelovala u odabiru Ante Ramljaka kao predloženog izvanrednog povjerenika Vlade, a znala je njegovu ulogu u izradi zakona - onda je to znao Andrej Plenković. Ako se prihvati retorika da je neformalna radna skupina bila radna skupina Vlade, onda je odgovorna cijela Vlada. Ako ovo nije razlog za pozivanje kompletne Vlade na podnošenje ostavke, sad i odmah, onda ne znam što je. Rekla je to Dalija Orešković za N1 televiziju, komentirajući odluke Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u slučajevima Martine Dalić i Zdravka Marića. Povjerenstvo je, podsjetimo, utvrdilo da su oboje povrijedili etička načela u obnašanju javne dužnosti.

POVJERENSTVO ODLUČILO: 'Dalić i Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti'

'Povjerenstvo je samo sebi skočilo u usta...''

- Jučerašnjom odlukom Povjerenstvo je samo sebi skočilo u usta ili pucalo u nogu jer im slijedi još jedna odluka, a to je odluka o postupku o Andreju Plenkoviću. Prvi krimen predsjednika Vlade je što je sudjelovao o donošenju odluke o neformalnoj radnoj skupini. Zakon o Vladi kaže da Radno tijelo vlade mora biti formirano na sjednici Vlade. Drugi krimen premijera je što je predložio Vladi i sudjelovao u izglasavanju prijedloga Ante Ramljaka za vladinog povjerenstva, iako je znao da je sudjelovao u pisanju zakona. Treći krimen mu je što nije onemogućio da članovi grupe Borg putem Ante Ramljaka dobiju poslove u savjetovanju, odnosno restrukturiranju koncerna Agrokor - kaže Dalija Orešković.

Vlada je, dodaje Orešković, očito zlouporabila svoja posebna prava i ovlasti tako što je neformalno odabranoj interesnoj skupini omogućila stjecanje imovine, u iznosima koje su sami određivali.

Zagreb: Živi zid podnosi kaznenu prijavu protiv premijera Plenkovića POZDRAVIO ODLUKU Sinčić o Dalić i Mariću: Radit ćemo i da kazneno odgovaraju

'Nisu svi vjerovnici bili u ravnopravnom položaju'

Dalija Orešković smatra da bi se prvo morala otvoriti istraga, no Uskok se očitovao da ne vidi razlog za to jer ne vidi "uzročno posljedničnu vezu između uloge grupe Borg u kreiranju zakona i koristi koju su od stupanja zakona na snagu stekli."

FILE PHOTO: Martina Dalic, Minister of Economy, attends a news conference in a government building in Zagreb "KORISTIM GA VEĆ 10 GODINA" Dalić o sukobu interesa: Nije ni bitno što sam koristila Hotmail

- Možda će se jednog dana na temelju novih saznanja postupci pokrenuti. Ključ je u činjenici da se skupina ljudi kojoj vlada službenim imenovanjem nije dala legitimitet, ali im je dala povlaštene informacije o privatnoj kompaniji, bez kontrole sastajala s predstavnicima financijskih institucija i servirala im povlaštene informacije na pladnju. Ključno pitanje je tko je i kada trgovao vrijednosim papirima u postupku kada javnost nije znala što se događa. Nisu svi vjerovnici bili u ravnopravnom položaju. U povlaštenom položaju bili su oni koje je Vlada odabrala i dala im mogućnost da svojim klinentima poznanicima došapnu kada je dobar trenutak da se nešto kupi ili proda - kazala je Orešković za N1.

 

Komentari (172)
  • Blijedolika opet u akciji.Imam dojam da je blijedolika urednica ovoga portala.Evo milanče se bude aktivirao ponovno u SDP,pa neka se udruže zajedni,bahat milanče,a i blijedolika...mislim da bi to dobro funkcioniralo.Dvije nade spasa za SDP.

    4. 12. 2018,   11:07
  • jos uvijek imamo sanjarice,dalija nemoj stalno kmeciti sta je ta fotelja tolika slatka bila,,

    4. 12. 2018,   11:10
  • Kak je neko ljut kaj je izletio iz povjerenstvaxD sam pitanje je ko ovu gura.

    4. 12. 2018,   10:54