Obavijesti

News

Komentari 2

Dalmatinske bolnice odlučile su se za suradnju s mostarskom

Dalmatinske bolnice odlučile su se za suradnju s mostarskom
1

Iako mostarska bolnica već 28 godina surađuje sa splitskom, ravnatelji bolnica u Šibeniku, Zadru, Kninu te Dubrovniku odlučili su se za međusobnu suradnju kako bi olakšali liječenje pacijenata

VIDEO

​Ravnatelji bolnica u Splitu, Šibeniku, Kninu, Zadru, Dubrovniku i Mostaru dogovorili su se u ponedjeljak na sastanku u splitskome KBC-u o međusobnoj suradnji, razmjeni liječnika te zajedničkom liječenju i prijevozu pacijenata.

Ravnatelj splitskoga KBC-a Julije Meštrović je rekao kako je on bio inicijator prvog sastanka s kolegama iz Zadra,​ Šibenika, Dubrovnika, Knina i Mostara jer imaju isti posao, građane i pacijente koji se liječe u nekoj od tih ustanova pa je normalno da surađuju i dogovaraju se.

- Već u prva dva sata našeg sastanka došli smo do zaključaka koji će sigurno našim pacijentima pomoći. Zaključci su o tome kako lakše, brže i bolje komunicirati, kako organizirati naše službe da se međusobno lakše dogovaraju, primjerice o prijamu, transportu, razmjeni liječnika i o zajedničkom liječenju pacijenata. O konkretnim mjerama sada ne bi govorio u detaljima, no o konkretnim postupcima smo razgovarali - rekao je Meštrović.

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Ante Kves​ić​ je podsjetio kako ta bolnica već 28 godina surađuje sa splitskom, a sad ima dosta projekata sa splitskim KBC-om, s kojim ima zajednički Centar za medicinu spavanja. Dodao je da surađuju splitska i mostarska onkologija te da imaju otvorena vrata splitske bolnice, a splitska bolnica u njima ima prijatelja i partnera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje ima li primjera da iz Hrvatske pacijenti dolaze na liječenje u mostarsku bolnicu odgovorio je kako im se to događa u zadnje vrijeme jer na njihovoj neurokirurgiji radi dr. Josip Paladino, kojemu dolaze pacijenti iz Hrvatske. Dodao je da stanovnici iz Doline Neretve gravitiraju njihovoj bolnici.

- S ministrom Milanom Kujundžićem i našim ministrom Vjekoslavom Mandićem potpisao sam da pacijenti iz raznih dijelova Hrvatske u hitnim situacijama mogu doći u našu bolnicu. Pacijenti iz Doline Neretve i Vrgorca su uvijek dobrodošli u našu bolnicu. Mi ovoga trenutka, osim izvrsne neurokirurgije, imamo i izvrsnu kardiologiju i dobru kardiokirurgiju, a imamo i kompletnu dijagnostiku", rekao je Kves​ić​.

Da se pacijente koji se ne mogu liječiti u dubrovačkoj bolnici helikopterom ili sanitetskim prijevozom prevozi u splitsku bolnicu, podsjetio je ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Mari​j​o Bekić, koji je rekao da je određeni broj liječnika splitskoga KBC-a trenutačno angažiran kao ispomoć u svakidašnjem radu i dežurstvima dubrovačke bolnice, a razmjenjivat će se i studenti medicine iz Splita i Mostara.

- Današnji sastanak je prvi održan na razini ravnateljstava svih bolnicama na hrvatskom jugu i s mostarskom bolnicom kako bi se poboljšala suradnja, da vidimo koje su prednosti, ali i teškoće s kojima se svakodnevno susrećemo. Na sastanku je predstavljena snaga KBC-a Split, imali smo mogućnost reći koje imamo primjedbe, ali i ono čime smo zadovoljni. Zato smo svi iznijeli svoja mišljenja te mislim da će Split zaista biti jedan centar kakav to i zaslužuje - izjavio je ravnatelj Bekić.

Rekao je da njihovi pacijenti ne odlaze u mostarsku bolnicu, nego u splitsku ili prema zagrebačkim klinikama, a kad su ga novinari pitali zašto ne idu u bližu mostarsku bolnicu, odgovorio im je da je Mostar planiran uglavnom za hitne pacijente iz Doline Neretve.

Rekao je i da dubrovačkoj bolnici trenutačno nedostaje između 30 i 40 liječnika, ali budući da je određeni broj njih na godišnjem odmoru ili edukaciji, taj je broj, kao je rekao, 'u svakodnevnom radu i veći'.

 Na sastanku su bili ravnatelji bolnica iz Šibenika, Knina i Zadra. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji