Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dama s dokazima: Zbog nje Sanader nije spavao noćima

None Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Mislim da ima i energije i snage pridonijeti radu DORH-a. Kolegica Marušić je bila uspješna u rukovođenju županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci, rekao je RTL-u Jelenić

Sanader ne samo da nije štitio interese Ine, prodao ih je za pišljivih deset milijuna eura, rekla je na suđenju bivšem premijeru tužiteljica Vanja Marušić, žena koja će od 19. studenog četiri sljedeće godine biti na čelu Uskoka.

Toliki novac, dodala je, mnogima se u Hrvatskoj čini nedostižnim, ali u naftnom biznisu slobodno ga možemo nazvati pišljivim. Samo jedan tanker nafte stoji 60 milijuna dolara, objasnila je.

Marušić je bila Sanaderova noćna mora jer je u prvom predmetu u kojemu ga je optužila, Hypo, zbog ratnog profiterstva dobio osam i pol godina, a u drugom, Ina-MOL, dobio je deset. U tom predmetu Marušić je radila zajedno s Tamarom Laptoš. Ustavni sud je presudu za Hypo poništio pa je Sanader ovih dana dobio dvije i pol godine, znatno manje nego u slučaju kad je nasuprot sebe imao gospođu Marušić.

Željko Žganjer, bivši ravnatelj Uskoka, koji je surađivao s njom, ovako je za Novu TV opisao novu šeficu Uskoka:

- Mislim da je ona pametna i otresita žena. Ona će sigurno ulaziti u fajt, ali ne neki nerazumni fajt, neki samoubilački fajt. Mislim da ona svakako ima potencijal da tamo gdje vidi kriminalnu količinu ozbiljno zagrize i tu priču dovede do meritornog i ozbiljnog kraja. Vanja Marušić je tri i pol godine obnašala dužnost riječke županijske državne odvjetnice.

Izricanje pravomocne presude generalima Gotovini i Markacu NOVA DUŽNOST Jelenić je V. Marušić imenovao za ravnateljicu USKOK-a

- Od Vanje Marušić očekujem da s jedne strane nastavi uspješan rad Uskoka, kakav je bio i do sada, te naravno da ga i poboljša u jednom organizacijskom, komunikacijskom smislu, kako unutar samog Uskoka, tako i s Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske - rekao je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić.

Odvjetnik Fran Olujić na Novoj TV prepoznao je nadu u izboru Vanje Marušić:

- Bilo bi dobro da zapušu novi vjetrovi unutar Uskoka s obzirom na to da se možemo nadati da neće ponavljati neke pogreške svojih prethodnika. Mislim prvenstveno na način optuženja, na činjenicu da se vrlo često događalo da se u fazi glavne rasprave moraju izvoditi dokazi koje je bilo potrebno provesti tijekom istrage i zbog kojih, da su provedeni, možda ne bi ni došlo do pojedinih optužnica.

Čini se da je iskusni odvjetnik Anto Nobilo na N1 dao dobar putokaz za reorganizaciju rada ove ustanove. Prema njegovu mišljenju, status i reputacija Uskoka u velikoj mjeri ovise o “kapitalcima” pa se u lovu na njih često ne prikupe dovoljno jako dokazi, sve se svodi na medijsku pompu, a onda na sudu stvari padaju stvarajući veliku štetu.

Anto Nobilo misli da Uskoku treba nova taktika umjesto gomilanja mnogo optuženih, kaznenih djela, svjedoka i dokaza u jedan predmet.

- Treba ogoliti onoga tko je napravio kazneno djelo, treba ogoliti samo kazneno djelo, dati vjerodostojne dokaze i omogućiti sudu da donese presudu. Ovako se pompozno i zbog utjecaja na javno mnijenje ide na megaprocese koje nikad nitko ne može dovršiti - rekao je Nobilo.

Ta je, razumna preporuka, izvediva i unutar postojećeg pravnog i organizacijskog okvira.

To je stara politika američkog pravosuđa koje je, notorno, vođu mafije Ala Caponea strpalo u zatvor zbog dokazanog poreznog prekršaja. Jednom, kad je prijestupnik u zatvoru, nitko se više ne pita zašto je tamo - on je na sigurnom.

I Tamara Laptoš bila je u igri     

Tamara Laptoš je postala zamjenica ravnatelja Uskoka 2007. godine. Tužila je Damira Polančeca u aferi Spice, a s Vanjom Marušić vodila je i postupak u aferi Hypo protiv Ive Sanadera. Međunarodno udruženje tužitelja ju je 2011. godine proglasilo tužiteljicom godine.     

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Očitala je lekciju Ivi Sanaderu   

‘Ivo Sanader je za pišljiv novac izdao državu. Vitalne nacionalne interese prodao je za deset milijuna eura. Položaj je koristio isključivo za osobne interese, i kao zamjenik ministra vanjskih poslova i kao premijer.’ To su bile završne riječi Vanje Marušić na suđenju Ivi Sanaderu.     

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sajonara je lovila kapitalce     

Sajonara Čulina je bivša istražna sutkinja Županijskog suda u Rijeci i šefica riječkog Uskoka. Vodila je istragu protiv Mirka Norca, ‘hrvatskog Escobara’ Stjepana Prnjata, riječkog kardiokirurga Ognjena Šimića, a vodila je i slučaj koji je završio suđenjem D. Golemoviću.     

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Tema: Hrvatska

Komentari (79)
  • stvarno je opaka nema šta..sanader izlazi van a većinu vremena tijekom suđenja bio vani i uživao u društvu obitelji ,provodio se na jahti ili pak bio vatreni navijač repke u rusiji....a zamislite tek šta bi radio da pomenuta nije tako opaka...garant bi već dobio izbore ili bio na nekoj vodećoj funkciji...sve mi se čini da je i ova prihvatila ponuđenu ulogu u igrokazu...pljuc

    5. 11. 2018,   07:07
  • Čini mi se da je previše hvale i uzdižu, da je korektna i poštena, pa kako to da ju je onda hdz postavio na čelo uskoka' a protiv hdz-eovaca se vodi najviše postupaka, tu nešto jako smrdi.

    5. 11. 2018,   07:17
  • I onda na kraju oslobodite Sanadera i dokažite da institucije rade svoj posao...Haha Dokaz da se u hr može pljačkati koliko god hoćete,sudovi su korumpirani! Trenutno pljačka se nastavlja....

    5. 11. 2018,   07:10