Obavijesti

News

Komentari 109

Dan kad je cijeli svijet plakao: "Nikad više takve princeze..."

Dan kad je cijeli svijet plakao: "Nikad više takve princeze..."
1

Šest kilometara dugu procesiju na ulicama Londona pratilo je gotovo tri milijuna ljudi, a na televiziji gotovo tri milijarde. William je, kasnije je priznao, tupo buljio u pod kako bi se suzdržao od plakanja

VIDEO

U pariškom tunelu Pont de l’Alma 31. kolovoza oko ponoći smrtno je nastradala princeza Diana. Zbog neprilagođene brzine i vozača, čiji je test krvi upućivao na to da je bio pijan, Mercedes se zabio u jedan od stupova tunela. Na licu mjesta poginuli su Dianin novi partner Dodi Al-Fayed i vozač Henri Paul. Tjelohranitelj Trevor Reese-Jones jedini je preživio nesreću, dok je Diana preminula četiri sata kasnije u bolnici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:13

Minute nakon nesreće, u polusvijesti na stražnjem sjedalu, smrskane glave i prsnog koša, Diana je, kaže Reese-Jones, potiho zazivala Dodija. Na samrti su je takvu snimili i paparazzi koji su ih naganjali preko cijelog Pariza. Oko jedan ujutro glas o nesreći je preko ambasadora dospio i do palače Balmoral u Škotskoj, gdje su, soba do sobe, bili Dianin bivši suprug Charles i njegova majka, kraljica Elizabeta II. Charlesu je dojavljeno da je Diana bila u prometnoj nezgodi, no da je samo slomila ruku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Preko novinara oko 3.30 sati princ i kraljica saznali su kako je Diana preminula na operacijskom stolu. Uslijedio je kaos. Elizabeta je Charlesa nagovorila da ne budi prinčeve, nego da im tužne vijesti objavi tek ujutro. Charles je bio izvan sebe. Znao je da će javnost za sve kriviti njega te se bojao kako je ugrožen i sam opstanak monarhije. Dodatno se užasavao medijske pažnje koja će zapasti njegovu ljubavnicu Camillu Parker-Bowles, koja ga je još te noći telefonski tješila. Kad su ujutro Williamu i Harryju rekli da im je poginula majka, odveli su ih na misu dok je Londonom vladao kaos. Shrvani puk tražio je da se kraljica s obitelji vrati u Buckinghamsku palaču i spusti zastavu iznad palače na pola koplja.

Zastava koja vijori iznad Buckinghamske palače znak je da je monarh tamo, a baš nikad se ne spušta na pola koplja. Charles je s Dianinim sestrama privatnim avionom otišao po Dianino tijelo, a Elizabeta i Phillip odbili su se vratiti u London. Tvrdili su da žele zaštititi dječake prije suočavanja s javnošću na sprovodu. Javnost je ludovala. Kraljicu su prozivali zbog bešćutnosti, a neki su čak implicirali da ima veze s Dianinom smrću. Premijer Tony Blair ju je danonoćno nazivao i govorio da “u ime spasenja monarhije da izjavu i vrati se u London”. Charles se vratio sinovima u Balmoral i započele su svađe oko pripreme sprovoda. Kraljica je htjela da bude privatan, no Charles i Phillip su je uvjeravali da će to samo dodatno razgnjeviti građane te da im treba dati priliku da se dostojanstveno oproste od svoje princeze. Sprovod, koji je od početka do kraja trajao više od pet sati, održan je 6. rujna, a Diana je pokopana u Opatiji Westminster. Čak tri milijuna ljudi bilo je na ulicama Londona, a prijenos sprovoda pratilo je gotovo tri milijarde ljudi. Povorka je krenula od palače Kensington do šest kilometara udaljene Opatije. Najtragičniji moment jest da su cijeli taj put iza lijesa svoje majke prehodali i 15-godišnji William i 12-godišnji Harry. Dianin lijes bio je prekriven kraljevskim pokrivalom s izvezenim grbovima i stotinama bijelih ljiljana. Pognutih glava iza kočija hodali su William i Harry s ocem Charlesom, djedom Phillipom i stricem Charlesom, Dianinim bratom. Ženski dio kraljevske obitelji, uključujući kraljicu, došao je automobilom.

Princess Diana death anniversary

- To je najteži dan mojeg života, iako mislim da danas ni jedno dijete ne bi natjerali da pred milijunima hoda iza lijesa svoje majke. Gledao sam ljude sa strane ceste koji su naricali i mislio sam si: ‘Zašto plačete, niste je ni poznavali’. No sad mi je drago da sam odradio taj put, mnogo je značilo meni, ali i narodu - rekao je Harry. I on i William brane postupke svojeg oca i bake koji se punih pet dana nisu vratili iz Balmorala u London.

Princess Diana death anniversary

- Nema teže stvari od toga da kažeš djetetu da mu je drugi roditelj mrtav, samo su nas htjeli zaštititi - rekao je William. Kraljica je na kraju, na dan sprovoda, prošetala među silnim cvijećem i buketima ispred palače, naklonila se ispred Dianina lijesa i spustila, prvi put u povijesti, zastavu iznad Buckinghamske palače na pola koplja.     

U pogrebnoj procesiji stupali su svi rangovi britanske kopnene vojske, mornarice, kraljičine garde, ali i predstavnici gotovo sto dobrotvornih organizacija koje je Diana podržavala. Ispred Opatije Dianin je lijes skinut s kočije i unesen u crkvu. Prije toga, brojni članovi Dianine obitelji, kraljevske obitelji i Dianini slavni prijatelji napunili su crkvu.

Princess Diana death anniversary

Na sprovod su došli Bill i Hillary Clinton, Bernadette Chirac, supruga Jacquesa Chiraca, Luciano Pavarotti i Cliff Richard. Iz Los Angelesa došli su redatelj Steven Spielberg te glumci Tom Hanks i bračni par Nicole Kidman i Tom Cruise. Uz njih su sjedili Sting i njegova supruga Trudie Styler, te Elton John, njegov partner David Furnish i prijatelj, pjevač George Michael. Sa suprugom Cherie Blair došao je premijer Velike Britanije Tony Blair, koji je emotivno čitao prvu poslanicu Korinćanima.

Poslije Blaira za klavir je sjeo Dianin blizak prijatelj Elton John, koji je u njezinu čast preradio pjesmu “Candle In The Wind” prvotno posvećenu Marilyn Monroe.

Riječi su promijenjene u čast oproštaja s “engleskom ružom”. Vjerojatno najemotivniji dio sprovoda na livadama ispred crkve pratilo je gotovo milijun ljudi.

- Svi smo samo ridali i gledali prema nebu. Eltone, hvala ti. Ti si opjevao ono što je Diana nama bila - rekao je tad za CNN jedan od građana ispred Opatije.

Poslije Johna dugačak govor održao je njezin mlađi brat Charles.

Princess Diana 20th anniversary death

- Iako je tebi bog dao samo pola života, hvala ti što si nama beskrajno uljepšala naše. Tvoja snaga koju si nam dala tijekom godina nesebičnog rada i davanja ulila nam je snage da nastavimo dalje. Ne treba te pretvarati u sveticu jer upravo su tvoja ljudskost i savršenost u nesavršenosti ono što te učinilo većom od života. Instinktivno si osjećala što nama svima treba, i to si nam beskompromisno i davala. Djevojka koja je ime dobila po rimskoj božici lova bila je, na kraju, osoba koju su najviše na svijetu proganjali i lovili. Ovdje na grobu ti se kunem da ćemo od takvog progona zaštititi ono što je tebi najvažnije, a to su tvoji sinovi - rekao je Charles. S obzirom na to da je tijekom govora nekoliko puta direktno napao obitelj Windsor i njihov tretman Diane, kraljica je odbila pljeskati ili pogledati u njegovu smjeru.

Dianinom smrću shrvana je bila i Majka Tereza, koja je preminula samo dan prije Dianina sprovoda. O princezi je uvijek imala najljepše riječi i često se, kaže, molila za spasenje njezine duše.

Otac Dodija Fayeda također je bio na sprovodu, sjedio je u stražnjem dijelu sa suprugom, ogorčen i spreman svjedočiti da je kraljevska obitelj imala prste u Dianinoj smrti jer nisu htjeli da se ona i Dodi ožene s obzirom na to da je Dodi bio musliman. Do danas tvrdi da je Diana bila trudna u trenutku smrti. Žena koju je Diana tako panično pogledom tražila tijekom svoje svadbe, Camilla Parker-Bowles, nije došla na sprovod. Kraljičina izričita zapovijed bila je da “ta žena ne prelazi prag crkve”. Cijelu tu godinu mediji su opsjedali Camillin dom u kojem je ona živjela, kaže, gotovo kao zarobljenik. S Charlesom se čula samo telefonski.

- Camilli je Dianina smrt bila i dar i prokletstvo. Dar jer je znala da će se jednoga dana, napokon, moći udati za ljubav svojega života, a prokletstvo jer je narod nikad, baš nikad neće voljeti kao Dianu - rekao je Dianin batler Paul Burrell prije nekoliko godina. William i Harry u crkvi su sjedili kraj oca i bake. Nitko od njih nije održao govor, ali je zabilježeno da se kraljica nekoliko puta suptilno naklonila Dianinu lijesu. Diana je pokopana na očevu imanju Althorp, na otočiću usred jezera. Obitelj Dianina brata naplaćivala je ulaz posjetiocima njezina posljednjeg počivališta, no povodom dvadesete godišnjice smrti sve su glasnija šuškanja da će se grob preseliti u London.     

Princess Diana death anniversary
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21