Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dan kad je crveni 'Fićo' ušao u legendu: On je naš maleni heroj

None Foto: YouTube

Jedan od najupečatljivijih događaja Domovinskog rata dogodio se prije 27 godina u Osijeku. JNA je demonstrirala silu na ulicama grada i mali crveni 'Fićo' našao joj se na putu. Pregazio ga je tenk

Vlasnik crvenog 'Fiće' Branko Breškić (31) te je vrele lipanjske večeri mislio da će njegov auto možda zaustaviti tenk. Nije mislio da će ga nemilosrdno 'zdrobiti' i da od njegovog limenog ljubimca neće ostati ostati baš ništa.

POGLEDAJTE VIDEO:

Foto: screenshot/Youtube/Twitter

Snimka "drobljenja" malog 'Fiće' na današnji dan 1991. godine obišla je svijet, a 'Fićo' crvene boje ubrzo je ušao u legendu i kolektivno pamćenje hrvatskog naroda. Postao je simbol otpora.

Fićom napravio prepreku tenkovima

Branko Breškić iz Višnjevca nešto ranije bio je na benzinskoj crpki i točio gorivo. Nije mu palo na pamet da će to biti posljednji 'tank' u 'Fići'. Uskoro su se on i svi ostali Osječani zatekli na cesti šokirani gledajući demonstraciju sile golemih tenkova koji su se kroz Osijek Vukovarskom ulicom kretali u smjeru zapada. Bez razmišljanja Branko je krenuo s benzinske za kolonom tenkova. 

Po tvrdnjama očevidaca neustrašivi Branko je s prijateljem pretekao kolonu tenkova i na sigurnoj udaljenosti iskočio iz auta napravivši tako prepreku tenkovima. No to ih nije zaustavilo.

'Po gasu ili pucam!'

U tenku T-55 je bio Josip Ilić, Hrvat iz jednog mjesta kraj Županje, a u Osijeku služio vojni rok. Mladić je samo izvršavao naredbu. Zapovjednik mu je u leđa uperio pištolj i zaderao se 'Po gasu!'. Ilić nije imao druge mogućnosti nego uništiti crvenog 'mališana'.

Foto: screenshot/Youtube/Twitter

Branko je uskoro  postao hrvatski branitelj, nekoliko puta je ranjen no rat je preživio. Nastradao je 2001. u prometnoj nesreći. Ilić je poslije pobjegao iz JNA. Zanimljivo je  da su se Branko Breškić i Josip Ilić kasnije imali priliku upoznati, a susreli su se upravo na mjestu gdje je tenk zdrobio taj maleni automobil. Sprijateljili su se, ali ni tenkist nije dugo poživio. Umro je 2010. godine, u 38. godini.

'Crveni fićo' je 2011. dobio spomenik u Osijeku koji trajno podsjeća na taj događaj koji simbolizira odlučnost i otpor malog hrvatskog čovjeka prema sili i agresiji. 'Fićo gazi tenka!' ili 'Crveni fićo' umjetnička je instalacija u Osijeku. Simbolično prikazuje hrvatsku pobjedu nad tzv. JNA i srpskim agresorom.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Zbog Fiće je "Irac" došao braniti Hrvatsku 

Kad je Thomas 'Irac' Crowley na televiziji vidio snimku kako tenk JNA  gazi crvenog Fiću odmah je spakirao stvari i došao u Hrvatsku, zemlju u kojoj je te 1991. započelo krvoproliće.

Foto: 24sata/.hr

Tu je proveo cijeli rat, borio se na svim bojištima, ratnike obučavao taktici i mnogim ratnim vještinama. Hrvatsku je jako zavolio, poginuo je  10. lipnja 1995. godine te je pokopan u Splitu.

Tema: Domovinski rat

Komentari (40)
  • A danas smo svi mi maleni fičeki koji gazi tenk korumpiranosti, rodjaka i uhljeba.

    27. 6. 2018,   11:58
  • Slavonci osječani plemenitu dragi ljudi izdržali ste najgore...neponovilo se...nama je ovo bilo grozno gledat a mogu mislit vama to dozivjet

    27. 6. 2018,   12:04
  • Počivaj u miru, Branko! Pitam se, nakon ratnih strahota, bi li postojao neki drugi Branko danas. Ili bi svi mi lijepo posjedali u svoje "fiće" pa u zapadne krajeve Hrvatske. Da zemlju brane svi. Danas bi imali čim samo ne znam bi li imao tko.

    27. 6. 2018,   22:48