Obavijesti

News

Komentari 74

Dan nakon obljetnice ubojstva: Uništili mural s likom Đinđića

Dan nakon obljetnice ubojstva: Uništili mural s likom Đinđića
1

Mural je naslikan na platou kod Filozofskog fakulteta 21. veljače, na dan kada je 1997. godine Đinđić izabran za prvog postkomunističkog gradonačelnika srbijanske prijestolnice

VIDEO

U središtu Beograda u noći s ponedjeljka na utorak uništen je mural s likom ubijenog srbijanskog premijera Zorana Đinđića, samo dan poslije obilježavanja 15. obljetnice njegova ubojstva i nepuna 24 sata nakon što je Đinđićev lik ponovno oslikan poslije prethodnog divljanja nepoznatih vandala.

Mural je naslikan na platou kod Filozofskog fakulteta 21. veljače, na dan kada je 1997. godine Đinđić izabran za prvog postkomunističkog gradonačelnika srbijanske prijestolnice, a uz Đinđićev lik bio je ispisan i njegov citat iz 1997.: "Grad je po svom imenu bijel. Mi ćemo ga napraviti i gradom svjetla".

Nedugo nakon što je oslikan, mural je uništen bijelom bojom, a obnovljen u povodu 12. ožujka, na dan njegova ubojstva, ali je već tijekom noći ponovno je uništen.

U Beogradu je u ponedjeljak, nizom komemorativnih skupova i polaganjem vijenaca, obilježena 15. obljetnica ubojstva srbijanskog premijera i čelnika Demokratske stranke (DS).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Počast Zoranu Đinđiću su, uz članove obitelji, suprugu Ružicu i i sina Luku, odali stranački suradnici iz DS-a te brojni građani, položivši cvijeće i vijence na njegov grob u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju, a vijenac u bojama zastave Srbije na mjestu ubojstva u dvorištu srbijanske vlade položila je premijerka Ana Brnabić zajedno s ministrima.

Odajući počast Đinđiću, predsjednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji čelnik Demokratske stranke i bivši šef države Boris Tadić ocijenio je da počast Đinđiću sada licemjerno odaju i neki koji su mu bili neprijatelji za života, te da to pokazuje zbunjenost nacije.

"Mi smo povijesno zbunjen narod....I to oplakivanje Zorana nakon smrti je normalno, ali ima u sebi i nekog licemjerja", kazao je Tadić navodeći da su među onima koji mu sada odaju počast brojni bili njegovi neprijatelji za života.

Na dan obilježavanja 15. obljetnice ubojstva Zorana Đinđića u Novom Sadu crvenom bojom su isprskane i prebojane ploče u ulici s Đinđićevim imenom te ispisani pogrdni i uvredljivi grafiti u studentskom kampusu i na zgradi Poljoprivrednog fakulteta.

Pokrajinski odbor Demokratske stranke za Vojvodinu i Gradski odbor DS u Novom Sadu osudili su "nov izljev mržnje i primitivizma" i zatražili od državnih organa da otkriju i  kazne "vinovnike tog političkog nasilja".

Zoran Đinđić ubijen je hicima iz snajpera 12. ožujka 2003. godine ispred ulaza u zgradu vlade, a za njegovo ubojstvo na 40 godina zatvora osuđeni su časnik tadašnje Postrojbe za specijalne operacije (JSO) resora državne sigurnosti Zvezdan Jovanović, kao izravni počinitelj, te nekadašnji zapovjednik JSO Milorad Ulemek-Legija.

Politička pozadina atentata na Zorana Đinđića, unatoč pritiscima javnosti i dijela političkih stranaka, nikad nije otkrivena.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina