Obavijesti

News

Komentari 39

'Kako nam ide, možda bi bilo dobro da djeca sjede u Saboru'

'Kako nam ide, možda bi bilo dobro da djeca sjede u Saboru'
6

Dan je otvorenih vrata Hrvatskoga sabora koji saborska Služba za građane već tradicionalno organizira prigodom obilježavanja Dana neovisnosti

VIDEO

Povodom Dana neovisnosti Sabor je otvorio svoja vata. Za razliku od redovnog radnog dana u velikoj vijećnici tražilo se mjesto više.

Stigli su premijer Andrej Plenković i dio ministara pa je za građane organiziran 'aktualac'. Po prvi puta s galerije ga je pratila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Jednog dječaka zanimalo je zašto djeca ne mogu biti dio Sabora, što je nasmijalo sve prisutne pa mu je cijela sabornica zapljeskala. Odgovor je dobio od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića

POGLEDAJTE VIDEO

- Danas smo pokušali ispraviti tu nepravdu što vi ne možete biti zastupnici. Ali djeca nisu u Saboru zato što je dobna granica za sudjelovanje na izborima 18. godina. Ali s obzirom na to kako nam ide možda bi bilo dobro da malo spustimo tu dobnu granicu, pa da i vi imate svoje predstavnike - odgovorio je Jandroković. 

Neizostavno pitanje i ovoga puta bilo je vezano uz poluprazne saborske klupe tijekom rasprava, koje najviše ljuti građane već godinama te kako se kažnjava one koji ne dolaze na posao. Zasmetala i hrpa papira na saborskim klupama, koji se plaćaju iz proračuna. Jandroković je naveo kako je svaki zastupnik odgovoran prema onima koji su ih izabrali.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:31

- Za nikoga tko ne radi svoj posao pošteno i kvalitetno svoj posao nemam opravdanja. Svako od njih ima svoju savjest, jer mandat pripada njemu. Očekuje se da svatko od njih posao radi dobro i kvalitetno. Vi ste u pravu, dio zastupnika ne dolazi redovito na posao. Ti izostanci novčano se kažnjavaju i svatko od vas će reći da je kazna od 100, 200 ili 500 kuna malo. No najveća sankcija za svakog zastupnika je ta da ne bude ponovno izabran. Ako ne radi savjesno svoj posao da ga na izborima ljudi kazne i za njega ne glasaju. Nema bolje kazne od toga - rekao je šef Sabora. 

Osvrnuo se i na konstataciju da je na saborskim klupama hrpa papira te je ispravio građanku da je očito gledala neke stare snimke. Napomenuo je da su zastupnici prije nešto više od godine dana prešli na digitalni oblik zakona i amandmana te da zastupnici rješavaju sve na svojim tabletima.

- Više nema te velike hrpe materijala, tu smo napravili određene uštede - kazao je Jandroković. 

Na 'aktualcu' građana ostale teme, među ostalim su bile su: nezakonita sječa šuma, isijevanje mladih, a postavilo se i pitanje o rješavanju problema nestalih, a dio se odnosio i na privatne probleme.

Predstavnica Zelenog odreda upozorila je da se u Hrvatskoj događa enormna pljačka i devastacija šuma, a tvrdi da se sve odvija uz znanje Vlade, ali i ostalih institucija države. 

- Znamo za problem, razgovaramo s Hrvatskim šumama. To se sigurno ne dovija uz suglasnost Vlade niti bio koga od nas - poručio je premijer Andrej Plenković. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković navela da su se Hrvatske šume očitovale o tom problemu, a najavila je da će sve još jednom pregledati. Kada je riječ o iseljavanju mladih premijer je ustvrdio da se ti trendovi stabiliziraju te da nema više masovnog iseljavanja.

Naveo je i da je njegova Vlada među ostalim povećala plaće i mirovine, smanjena je nezaposlenost i povećana zaposlenost, raste BDP no navodi da je i dalje tu ključni problem demografske revitalizacije. 

- Uvijek može biti bolje i treba nastaviti raditi - poručio je Plenković, 

Kada je riječ o rješavanju problema nestalih u Domovinskom ratu, ministar branitelja Tomo Medved kazao je da je to prioritet svih prioriteta ove Vlade pronalazak nestalih. Naveo je da Hrvatska svaki dan radi na pronalasku 1891 svog nestalog građanina.

Podsjetio je da je donesen i Zakon o nestalima

- Imamo nedvosmislene pokazatelje da su službena tijela Srbije ubijene i bačene u grobnice prebacivala u sekundarne grobnice. O tome imamo konkretne zapise. To je nešto na čemu Vlada, predsjednica RH, Ministarstvo vanjskih poslova intenzivno rade i tražimo od Srbije konkretne pokazatelje, gdje se nalaze i kakva je sudbina naših nestalih - poručio je ministar branitelja.

Nakon 45 minuta rešetanja, najmlađeg zastupnika u sabornici zanimalo je kakav će biti rezultat utakmice Hrvatska: Mađarska.

- Ja ću staviti 3:1, je l' se slažete - poručio je Jandroković i zaradio pljesak. 

Svečanost na Markovu trgu povodom Dana neovisnosti Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Politiko on Tuesday, October 8, 2019
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa