Obavijesti

News

Komentari 96

'Danas bi Kristian navršio 19 godina. Dani su nam sve teži'

'Danas bi Kristian navršio 19 godina. Dani su nam sve teži'
7

Prošlo je četiri mjeseca otkako je Kristian, zatvorenik splitskih Bilica s posebnim potrebama, preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima. Danas bi napunio 19 godina. Oca Stipana i dalje razdire pitanje tko je kriv...

VIDEO

Što da vam kažem. Danas sam bio na grobu, kazao nam je Kristianov otac, Stipan Vukasović. Blagdani i današnji dan, kada bi Kristian napunio 19. godina posebno su teški za njegove roditelje, no nastavljaju dalje kako bi dobili pravdu za svog sina.

- Živjeti se mora. Dani idu i sve su teži i teži, ali vidjet ćemo. Što Bog da bit će, ali ćemo goniti pravdu dok ne istjeramo što je i kako bilo. I ptice na grani znaju da je tu bilo propusta, ali sad to treba dokazati na sudskim putem - navodi Stipan.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:42



Podsjetimo, prošlo je četiri mjeseca otkako je Kristian Vukasović, 18-godišnji zatvorenik splitskih Bilica s posebnim potrebama, preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima... Roditelje i dalje razdire pitanje - tko je kriv?

Kristian je koncem 2018. godine napunio 18 godina. U zatvoru je završio 1. travnja ove godine, a preminuo je u splitskoj bolnici 24. kolovoza, ne dočekavši slobodu. U KBC Split je tri tjedna prije smrti stigao u komatoznom stanju iz zatvora na Bilicama.

Prema nalazu HZZO-a iz 2018. godine, Kristian je imao teži invaliditet zbog tjelesnih i mentalnih oštećenja. Dio zdravstvenih problema potječe od rođenja prilikom kojeg je ostao bez kisika te je došlo do oštećenja mozga. Uz to mu je HZZO-odredio da mora imati pomoć i njegu u punom opsegu, konkretno 24 sata dnevno za svakodnevni život.

Sve to nije bilo dovoljno da mu sudac Marijo Franetović ne da osam mjeseci zatvora koje je Kristian Vukasović provodio u splitskom zatvoru na Bilicama, među okorjelim kriminalcima.

U Kristianovoj sobi tuge: Teško je, ali moramo nastaviti živjeti
U Kristianovoj sobi tuge: Teško je, ali moramo nastaviti živjeti

Nažalost, mladić s posebnim potrebama preminuo je pod još nerazjašnjenim okolnostima prije točno tri mjeseca. Izgubio je svijest u zatvorskoj ćeliji, cimeri su zvali pomoć koja je stigla tek za 15-ak minuta, jer zatvorski čuvar prema proceduri ne smije sam u ćeliju noću. A minute su u tim trenucima bile sve. Kad je dopremljen u splitsku bolnicu te noći Kristian je već bio u komi. Nije mu bilo pomoći, preminuo je 24. kolovoza oko dva sata iza ponoći.

Stipan i supruga još čekaju odgovor državnih institucija. Njihov odvjetnik Vinko Ljubičić ponudio je nagodbu, no odgovora još nema tako da najvjerojatnije slijedi tužba protiv Republike Hrvatske. Stipan i Kristina odgovornima za smrt sina drže Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, Općinski sud u Splitu, splitski zatvor na Bilicama i Bolnicu za osobe lišene slobode, to jest Svetošimunsku u Zagrebu. Izostavili su policiju, smatrajući kako je bila korektna, kao i splitski KBC, gdje su se tri tjedna borili za Kristianov život.

Dođe li do suđenja, na njemu ćemo valjda napokon dobiti detaljan odgovor na pitanja koje muče Vukasoviće: Što se točno dogodilo te kobne noći u ćeliji broj 46 splitskog zatvora i kako je njihov Kristian zadobio velike hematome na abdomenu, za koje otac tvrdi kako si ih nikako nije mogao nanijeti sam? Je li ga netko pretukao u ćeliji, jer Kristian se ocu ranije žalio kako je u zatvoru dobio nekoliko pljuski od drugog zatvorenika, kojeg nije imenovao? Kako je moguće da su drugi zatvorenici, prema svjedočenjima, odmah primijetili da tom dečku nije bilo mjesto u Bilicama jer se nije mogao brinuti za sebe.

Svu medicinsku dokumentaciju Vukasovići su priložili na sudu, no sudac Marijo Franetović nije se smilovao na Kristianove riječi:

- Ako biste me pustili na slobodu, nikada više to ne bih napravio. Obećavam kako se ništa slično neće ponoviti... Kristianova obitelj, tvrde, nije niti znala da se njemu barem u dijelu postupka - s obzirom da je tek postao punoljetan i da je bio mladić s posebnim potrebama - moglo suditi prema maloljetničkom zakonu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić