Obavijesti

News

Komentari 6

'Danas djeca moraju raditi više od menadžera u top tvrtkama'

'Danas djeca moraju raditi više od menadžera u top tvrtkama'
1

Pišite nam na facebook.com/bolje.obrazovanje, obrazovanje@24sata.hr ili 24sata, Oreškovićeva 3d, 10 000 Zagreb s naznakom “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”

VIDEO

Moramo bubati bezveze

Ja sam odlikaš, ali kad nešto želim naučiti s guštom, ne mogu jer sam prenatrpan drugim predmetima. I samo se gomila mnoštvo apstraktnih činjenica koje je teško zapamtiti. Količinu gradiva treba znatno smanjiti jer će nam tako više ostati u pamćenju. To je kao da vam netko pokaže tisuću slika zaredom, a na kraju ćete manje zapamtiti od tih tisuću nego da vam netko pokaže pet slika. A profesori su vremenski ograničeni. Npr. križarske ratove predaju nam samo 45 minuta.

 taipei

Djeca moraju raditi više od menadžera

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Djeca u hrvatskim školama uče samo za ocjenu, i to, nažalost, najčešće za dva, odnosno dovoljno za prolazak, a tome su krivi profesori i sustav obrazovanja. To se pod hitno treba mijenjati kako bi djeci i zemlji bilo bolje.

Pa kako bi djeca s današnjim planom i programom nastave učila s razumijevanjem kad imaju toliko gradiva? Imaju, u najmanju ruku, po 15 predmeta u srednjim školama i svaki od tih predmeta treba zasebno učiti, a gradiva ima tonu. Svaki profesor se ponaša kao da je njegov predmet najvažniji i jedini koji se treba učiti. Neka dođu malo k sebi. Djeca i mladi u toj dobi trebaju imati i vremena za druženje, izaći van, popiti kavu, a ne samo sjediti i štrebati, odnosno raditi. Pa koliko ta djeca moraju raditi, toliko ne rade ni menadžeri top tvrtki.

poz1

Čovjeku ili djetetu koje može snimiti nešto pametno i to podijeliti s drugima sasvim je nebitan podatak kad je nastalo prvo računalo. Za novi smjer obrazovanja treba samo hrabrosti da vlade priznaju kako ih je vrijeme pojelo.

Novi smjer obrazovanja traži samo novi pristup

Školstvo je danas totalno neadekvatno vremenu, pa i prostoru u kojem živi prosječni Hrvat.

U 24sata jasno piše da je posljednji program nastave za informatiku napisan davne 1994. godine. Od tada do danas, i od danas pa ubuduće, stalno se mijenja tehnologija. Umjesto da nam postane alat za lakše svladavanje znanja, ono postaje zadnja rupa na svirali. Primjerice, umjesto da uče djecu kako snimiti film na pametnom telefonu i montirati ga, djecu dave glupostima tipa kako je izgledao floppy disk. Čovjeku ili djetetu koje može snimiti nešto pametno i to podijeliti s drugima sasvim je nebitan podatak kad je nastalo prvo računalo. Tome ih treba naučiti kasnije, kad shvate što imaju. Za novi smjer obrazovanja ne treba puno mudrosti, samo hrabrosti da ministri i sve vlade priznaju kako ih je vrijeme pojelo. Lako mi je za njih, ali pregazit će vrijeme našu djecu.

Sanjin D.

Stručnjake plate stranci jer su ih dobili besplatno

Obrazovanje zdravstvenih stručnjaka raznih profila sasvim je u redu, no problem je komu ih obrazujemo. Njihovu stručnost “poklanjamo” onima koji ih bolje plate.

Florenz

Ministre Mornaru, kad će asistenti dobiti svoj novac?

Sramite se, ministre Mornaru! Povukli ste lovu iz Europske unije i tek neki dan platili asistente za listopad. Pitam se kad će tek asistenti primiti plaću za studeni?

Jabbar

Pa gdje nađoše tu ekipu, ne mogu ništa poboljšati

Gdje ih samo pokupi Milanović? Kakva li je ovo generacija bila? Svi neki doktori, dekani, magistri... A što nam tek učiniše od države i od obrazovanja.

Anto Opačak

Sve se mijenja osim ovih na vlasti

Hrvatski pravopis se mijenja iz dana u dan. Nekad sam bila odlična iz tog dijela gradiva, a danas je sve drugačije. Sad više ne znam kako se piše - neću ili ne ću.

Ana

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a