Obavijesti

News

Komentari 94

Mamić više nije u Međugorju: Čekaju ga na sudu u Sarajevu

Mamić više nije u Međugorju: Čekaju ga na sudu u Sarajevu
11

Interpol je obavijestio pravosudne institucije i policijske agencije u BiH o tjeralici za Mamićem koji danas u 11:30 ima ročište na sudu u Sarajevu. Konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde BiH

VIDEO

Kako piše Klix.ba, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) danas je na temelju potjernice iz Hrvatske i obavijesti Interpola o međunarodnoj tjeralici, uručila Zdravku Mamiću poziv da se javi na sud u Sarajevu.

Mamić u utorak ujutro nije bio u svojoj bazi u Međugorju, gdje se nalazi otkako je dobio 6,5 godina nepravomoćno zbog izvlačenja novca iz Dinama. 

Zdravko Mamić je, kako doznajemo, na putu za Sarajevo. Ročište je zakazano za 11:30 sati. Tražit će ga da se izjasni o tome želi li da ga se izruči Hrvatskoj.

Kao i prije godinu dana, Mamić će se pozvati na to da uz hrvatsko ima i bosanskohercegovačko državljanstvo i usprotivit će se izručenju. Uslijedit će postupak u kojem će se odlučivati o njegovom izručenju, a sudsku odluku može čekati u ekstradicijskom pritvoru ili na slobodi.

'Nije danas odluka o izručenju'

Njegov odvjetnik u Hrvatskoj Veljko Miljević uvjeren je kako ga neće izručiti, isto smatra i Mamićev odvjetnik u BiH.

- Zdravko Mamić je na slobodi, nije uhićen. Ovo je redovna procedura. Ročište će biti u 11:30 sati - potvrdio je za 24sata Mamićev odvjetnik u BiH Zdravko Rajić.

Mamić je u lipnju prošle godine na osječkom sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u BiH čiju putovnicu posjeduje.

U drugoj Uskokovoj optužnici, koju je potvrdilo optužno vijeće, Zdravka Mamića i još šestoricu okrivljenika među kojima je i njegov brat Zoran, koji se u međuvremenu vratio u Dinamo na mjesto sportskog direktora, tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, Dinamo oštetili za oko 200 milijuna kuna. Nakon što je potvrđena ta druga optužnica, Hrvatska je pokrenula postupak izručenja.

- Nije danas izručenje, nego danas počinje procedura za izručenje. Danas ću dobiti spis i prekontrolirat ćemo ga je li potpun. Onda ćemo podnijeti zahtjev za izručenje Ministarstvu prava BiH. Zatim on ide na sud i odluku će donijeti ministar prava BiH - rekao je ministar pravosuđa Davor Bošnjaković.

 

Na sudu će razmatrati postoje li uvjeti za njegovo izručenje, a ako sud odluči da postoje, konačnu odluku donosi ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Pokretanje videa...

01:30
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..