Obavijesti

News

Komentari 466

Pljesak! Europski parlament je izglasao ulazak Hrvatske u EU

Pljesak! Europski parlament je izglasao ulazak Hrvatske u EU
2

Za pristup EU glasovala su 564 europarlamentarca, 38 ih je bilo protiv, a 32 su bila suzdržana. Britanac Farage je u srijedu rekao da će Hrvati opet izgubiti neovisnost

VIDEO

Europski parlament prihvatio je ulazak Hrvatske u EU. Dug pljesak eurozastupnika prolomio se nakon što je prihvaćen pristupni ugovor Hrvatske i Europske unije, a bio je upućen prema galeriji na kojoj je izaslanstvo Hrvatskog sabora.

Za pristup EU glasovala su 564 europarlamentarca, 38 ih je bilo protiv, a 32 zastupnika bila su suzdržana.

Jučerašnja rasprava pokazala je da je velika većina EU parlamentaraca pozitivno ocijenila ulazak nove članice u Uniju. U raspravi je bilo svega: neki su kao pozitivan pomak u borbi protiv korupcije spomenuli činjenicu da je i bivši premijer u pritvoru, drugi su spominjali da je Hrvatska najspremnija kandidatkinja koju je EU primala u članstvo.

- Dovoljno je teško samo po sebi ući u Europsku uniju, ali odredbe koje su nametnute Hrvatskoj tijekom pregovora bile su mnogo strože nego za ijednu drugu zemlju. Zato je Hrvatska danas jedan od najboljih kandidata koje smo ikad imali - rekao je Berndt Posselt, eurozastupnik iz redova njemačke CSU, koji je svoj istup uime kluba Europske pučke stranke završio riječima na hrvatskom jeziku: "Živjela Hrvatska!".

Za riječ se javio i najglasniji euroskeptik u Europskom parlamentu Nigel Farage, zastupnik Nezavisne stranke Velike Britanije, koji je upozorio da EU financira nepoštenu kampanju uoči referenduma u Hrvatskoj te da u Hrvatskoj još vladaju "stari komunisti" koji će se obogatiti ako uđemo u EU.

- EU je potrošila milijun eura na kampanju koja želi uvjeriti Hrvate da im je EU jedina sudbina. U Hrvatskoj čak imate i zastave EU izvješene svugdje kako bi se stvorio dojam da je to gotova stvar. Slobodni mediji ne postoje. Raspisana je čak i nagrada od 10 tisuća kuna za onoga tko pronađe makar jedan tekst u bilo kojem mediju koji govori o tome da članstvo u EU nije dobra stvar - rekao je Farage, koji je nedavno bio u Hrvatskoj. A zatim je dežurni briselski euroskeptik kao argument protiv EU spomenuo dugo sanjanu hrvatsku nezavisnost.

- Ova je zemlja tisuću godina tražila nezavisnost. I posljednjih 20 godina ima tu nezavisnost. Izašli su iz propalog političkog eksperimenta koji se zvao Jugoslavija, a ako sada uđu u EU, naći će se u novom propalom političkom eksperimentu koji je spreman urušiti se iznutra. Ući će u novu Jugoslaviju - rekao je Farage.

'Ovo je povijesni trenutak koji posvećujem Tuđmanu i braniteljima'

Premijerka Jadranka Kosor rekla je kako je 'ova Vlada najzaslužnija što Hrvatska postaje 28. članica Europske unije, a hrvatski jezik 24. službeni jezik EU-a, piše HRT. Kosor je vijest dočekala u Novinarskom domu u društvu članova Vlade i članova HDZ-a. Rekla je i da nam se ostvario san koji smo dugo sanjali i podsjetila je na riječi Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, da 'Hrvatska mora biti u obitelji europskih država i naroda'. Premijerka je rekla kako ovaj svečani trenutak posvećuje Tuđmanu i braniteljima. 

Milanović: Ovo smo godinama čekali

SDP-ov čelnik Zoran Milanović rekao je kako je ovo važan dan za Hrvatsku. Dodao je da sada trebamo čekati samo da sve članice ratificiraju pristupni ugovor. Naglašava da iako se na tome radilo godinama, prave reforme tek slijede. Nada se da neće biti problema s ratifikacijom u drugim državama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 466
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21