Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Danas je premašen turistički promet ostvaren u cijeloj 2018.

None Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Promatrajući rezultate ostvarene po vrsti smještaja, najviše noćenja je ostvareno u objektima u domaćinstvu (38,8 milijuna noćenja), hotelima (24,4 milijuna noćenja) i kampovima (18,8 milijuna noćenja)

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) u petak je izvijestila da je u Hrvatskoj danas premašen turistički promet ostvaren u cijeloj prošloj godini, odnosno ostvareno je 19,7 milijuna dolazaka i 106,2 milijuna noćenja.

Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je na današnji dan, 25. listopada, ostvareno 19,7 milijuna dolazaka turista ili 5 posto više i ostvareno je 106,2 milijuna noćenja ili 2 posto više, čime je premašen turistički promet ostvaren u cijeloj 2018. godini.

Lani je naime, kako se navodi, realizirano 19,7 milijuna dolazaka i 106,1 milijun noćenja.

PROMO Ma tko kaže da turizam u hrvatskoj stoji na mjestu?

"Činjenica da smo za više od dva mjeseca ranije premašili turistički promet ostvaren u cijeloj prošloj godini predstavlja odličan rezultat hrvatskog turizma i jasnu potvrdu kako je ova turistička godina, unatoč svim izazovima, odlično provedena od strane cjelokupnog hrvatskog turističkog sektora", istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

"S optimizmom ulazimo u 2020., koja će također biti zahtjevna, a naš će primarni cilj biti zadržavanje konkurentne pozicije Hrvatske u Europi, ali i daljnje pozicioniranje na novim dalekim tržištima“, poručio je Staničić.

Dodao je i da će listopad završiti s desetak posto rasta u odnosu na isti mjesec lani što svjedoči sve boljoj afirmaciji Hrvatske kao destinacije koja nudi puno više od sunca i mora.

U dosadašnjem dijelu godine najviše noćenja ostvareno je s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Poljske, Italije, Češke i Velike Britanije, dok je, gledajući po destinacijama, najviše noćenja ostvareno u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Splitu, Medulinu, Umagu, Viru, Malom Lošinju itd.

Promatrajući rezultate ostvarene po vrsti smještaja, najviše noćenja je ostvareno u objektima u domaćinstvu (38,8 milijuna noćenja), hotelima (24,4 milijuna noćenja) i kampovima (18,8 milijuna noćenja).

PROMO Može li hrvatski turizam trajati 365 dana u godini?

Ministar turizma Gari Cappelli je istaknuo kako je ovaj rezultat dokaz da Vlada ozbiljno pristupa razvoju turizma i promišlja inovativne načine vođenja turističke politike, ali i potvrda sinergijskog djelovanja svih dionika turističkog sustava, javnog i privatnog sektora, a posebice turističkih djelatnika bez kojih premašivanje prošlogodišnjih rezultata u ovoj izazovnoj turističkoj godini ne bi bilo moguće.

"Ova godina ostat će zapamćena i kao prekretnica u kojoj je izmijenjeno cjelokupno turističko zakonodavstvo te vjerujem kako ćemo u 2020., kada će se početi primjenjivati novi turistički zakoni, raditi još kvalitetnije i održivije“, kazao je Cappelli.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (6)
  • Mediji su sve pokušali kako bi uništili turizam ali nisu uspjeli, cijelo ljeto su pljuvali po turizmu zato jer je šatro u nekim mjestima bilo manje turista, međutim na njihovu žalost ova sezona je bila bolja čak i od prošle sezone kada smo ostvarili najbolji rezultat u povijesti turizma. Nema veze, sada polako dolazi zima pa će novinari svu svoju mržnju i bijes iskaliti na nove teme, sada će krenuti priče kako je zima hladna i tmurna i kako ništa ne valjla u Hrvatskoj pa će nagovarati narod na iseljavanje i lagati im o krasnom životu u Njemačkoj i Irskoj. Nakon toga će opet doći proljeće pa će mediji otvoriti novu sezonu kao i svaku sezonu prije toga pričama o morskim psima, kako su viđeni ovdje, kako su viđeni ondje, nakon toga opet će cijelo ljeto pljuvati po turizmu i prikazivati Hrvate kao lopove koji deru strance, i tako u krug već desetak godina. Sramota kakve medije imamo, sramota kakve institucije imamo, sramota što dozvoljavaju Hrvati.

    25. 10. 2019,   15:05
  • Ma mozemo mi i bolje.....svi gosti koji su ostali vise od jedne noci, dogodine nek ne ostaju tako "dugo" pa cemo imati jos vise nocenja, jos vise gostiju...ma koga briga sto to nasa infrastruktura ne moze podnjeti...ma koga briga sto potrosnja gostiju ne prati broj nocenja......noc po noc, to je turizam??

    25. 10. 2019,   12:20
  • Mrzitelji u zalosti.

    25. 10. 2019,   12:18