Obavijesti

News

Komentari 539

Iz Sikstinske kapele izašao je crni dim, novi papa nije izabran

Iz Sikstinske kapele izašao je crni dim, novi papa nije izabran
33

Vrata Sikstinske kapele su zatvorena iza 17 sati. Počela je konklava. Kardinali su večeras glasovali prvi put. U 19.43 sati iz dimnjaka je izašao crni dim. Nasljednik Benedikta XVI. večeras nije izabran

VIDEO

>>> Zadnja informacija

Iz dimnjaka Sikstinske kapele izašao je u 19.43 sati crni dim. Nasljednik Benedikta XVI. večeras nije izabran. Novo glasovanje počinje u srijedu u 9.30 sati. Hodočasnici se razilaze i polako odlaze s Trga svetog Petra.

Kardinali u srijedu i narednih dana glasovanja ustaju i doručak imaju između 6.30 i 7.30 sati. Nakon toga idu na misu u Kapelu svetoga Pavla koja traje od 8.15 do 9.15 sati. U 9.30 se zatvaraju vrata Sikstinske kapele i kardinali opet biraju papu. U 12.30 sati se vraćaju u Dom svete Marte. Ručak im je u 13 sati. U 16.00 sati odlaze opet u Sikstinsku kapelu gdje oko 16.50 sati počinje novi krug glasovanja. U 19.15 sati glasovanje završava i kardinali se vraćaju u svoju rezidenciju u 19.30 sati gdje imaju večeru u 20 sati, piše Repubblica. U jedanaest dana glasuju najviše 34 puta, a ako niti onda ne izaberu papu, biraju između dvojice koja imaju najviše glasova. Kardinali papu moraju izabrati dvotrećinskom većinom.  

Tisuće ljudi su na Trgu svetoga Petra. Svakog trenutka se očekuje da iz dimnjaka na Sikstinskoj kapeli izađe dim - crni ili bijeli.

Zatvorena su vrata Sikstinske kapele, počela je konklava.

Nakon zapovijedi "extra omnes" ("svi van") iz Sikstinske kapele su izašli svi koji nemaju pravo birati Papu.

Vjernici preko videozida na Trgu svetog Petra prate polaganje prisege kardinala.

Kardinali prisežu da će čuvati tajnu odnosno da neće odavati informacije s konklave. Prisegu je prvo pročitao kardinal dekan, a nakon njega čita je svaki od kardinala. Na početku prisege svaki kardinal kaže: "Obećavam, obvezujem se, prisežem da ću vjerno i svjesno održavati odredbe koje se nalaze u apostolskoj konstituciji". Potom  prisežu na vjerno obavljanje dužnosti pape budu li izabrani i obvezuju se na tajnost koju neće prekršiti osim ako im papa dopusti. Ako prekrše zavjet šutnje, kazna je izopćenje. Među 115 kardinala izbornika je i naš kardinal Josip Bozanić koji je također položio prisegu. 

Kardinali elektori su ušli u Sikstinsku kapelu i dalje pjevaju litanije. Svatko se smjestio na svoje mjesto i ispred svakog kardinala se nalazi knjiga u kojoj su pravila konklave

Procesija kardinala je krenula iz Kapele svetoga Pavla koja se nalazi u Apostolskoj palači prema Sikstinskoj kapeli. Pjevaju litanije Svih svetih.

Kardinali se molili Gospodinu da im brzo podari dobrog papu

Kardinali okupljeni u Rimu kako bi izabrali novog papu počinju glasovati u utorak popodne, a nijedan od kandidata ne ističe se kao jasan favorit. Svih 115 kardinala bilo je na posebnoj jutarnjoj misi prije odlaska u Sikstinsku kapelu. Misu u Bazilici svetog Petra je vodio kardinal dekan Angelo Sodano. 

-  Danas molimo Gospodina da nam kroz pastoral kardinala uskoro podari dobrog pastira Svete Crkve - rekao je Sodano. Također, u svojoj propovijedi je zahvalio Benediktu XVI., a nakon toga je bazilikom odjeknuo gromoglasan pljesak. Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi je rekao kako je će Ratzinger iz svoje palače u Castel Gandolfu biti s kardinalima u molitvi, piše Corriere della Sera. 

U 16.30 sati će početi procesija kardinala koji će iz Kapele svetog Pavla u Apostolskoj palači krenuti prema Sikstinskoj kapeli. Kada u Sikstinsku kapelu uđu kardinali lektori, njezina se vrata zaključavaju. Nakon toga počinje prvi krug izbora u kojem kardinali biraju novog Papu.

Osim utorka kada će glasovati samo jednom, narednih dana kardinali će glasovati dva puta prijepodne i dva puta poslijepodne sve dok jedan od kandidata ne dobije dvije trećine glasova. Izbor novog pape uslijedio je nakon iznenadnog odlaska Benedikta XVI. 

Izazov vođenja Crkve koja se bori s brojnim problemima, od seksualnog zlostavljanja do optužbi za korupciju u Vatikanu pokazali su se prevelikim teretom za sada već bivšeg vođu Katoličke crkve, piše BBC.

Pogledajte sve kandidate za novog papu i tko su favoriti.

Stariji od 80 godina bit će isključeni

U jutarnjim satima održala se misa u bazilici Svetog Petra, a u popodnevnim satima 115 kardinala uputit će se u Sikstinsku kapelu na izbor Benediktovog nasljednika. Oni stariji od 80 godina isključit će se iz glasovanja. 

Nakon što svi prisegnu na tajnost, vrata kapele će se zaključati. Postavljeni su uređaji koji ometaju signale za mobitel i internet.

Ratzinger je bio favorit, nasljednik će se birati duže

Kada je izabran 2005. godine kardinal Joseph Ratzinger bio je istican kao favorit i odabran je nakon samo četiri kruga glasovanja. Očekuje se da će glasovanje za njegovog nasljednika trajati duže jer nema jasnog favorita. Frederico Lombardi, glasnogovornik Vatikana, rekao je ranije kako će konklava vjerojatno trajati dva do najviše četiri dana  Nakon svakog glasovanja listići će se spaljivati, a dim koji će se večeras prvi put pojaviti vjerojatno će biti crne boje što znači da novi papa nije izabran. 

Od srijede kardinali će glasovati dva puta dnevno, u jutarnjim i popodnevnim satima, a listići će se paliti nakon svakog kruga glasovanja, sve dok jedan kandidat ne osvoji većinu. U tom slučaju dim koji izađe iz kapele bit će bijele boje. Ako nakon tri dana ne izaberu novog papu kardinali će prekinuti glasovanje najviše na jedan dan koji će posvetiti molitvi, sastancima, promišljanju i duhovnoj obnovi

Kako bi sve bilo tajno u ponedjeljak se oko 90 članova osoblja koje će se brinuti za kardinale tijekom vremena osame moralo zakleti na tajnost. 

U konklavu ušla i dva Hrvata

Kardinal Ratzinger javnost je o svom odreknuću obavijestio 11. veljače, a burno razdoblje za Crkvu završit će izborom 266. pape. U konklavu su ušla i dva Hrvata, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 539
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"